Автор Тема: Интересни понуди на користени возила.  (Прочитано 5525908 пати)

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 416
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #25995 на: 06 Март 2023, 05:40:14 am »
https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4479538

Што мислите за Витарата?

Имаш нова со 1.4 турбо мотор и хибриден погон за 21000 со 5 години гаранција, што се замараш со овој 7 години стар дизел, издишан од возење.

Присутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 333
« Одговори #25996 на: 06 Март 2023, 06:21:31 am »
Човекот седи на огласи и кога ќе испадне кола оди и ја купува. После истата ја нуди многу поскапа.

Има додадена вредност тука од негова страна? Нема.

Ова ти е класична дефиниција за скалпер, а нормално е тие да ни сметаат бидејќи само додаваат трошок, без да додаде вредност.

Присутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #25997 на: 06 Март 2023, 07:14:52 am »
Не бидете класични северџани, сите имаме исти 24ч. Секој може да го прави истото како што пиша Саше. И тој има ризик, а и фамилија за гледање.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #25998 на: 06 Март 2023, 07:47:54 am »
Тој шо му ја продаде е задоволен, си ги зеде парите што ги бараше, за брзо. Тој што бараше таква шкода можеше да биди побрз ама многу се мислеше.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02ur6896wrqhzHvV1Lid3o3N6SXLSGdpsyg23fMciZLfnBrHQKwDp5KPgcQdjtKjP6l&id=100057586804553
...
...
...
Оваа му ја земаа на шурата пред нос за помалку од 22.000 сега испрана за 24.700 и без летни гуми.

Па ете му втора шанса на шурата, можеше и ич да ја нема.  ;D

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2592
« Одговори #25999 на: 06 Март 2023, 08:03:48 am »
Човекот седи на огласи и кога ќе испадне кола оди и ја купува. После истата ја нуди многу поскапа.

Ова ти е класична дефиниција за скалпер, а нормално е тие да ни сметаат бидејќи само додаваат трошок, без да додаде вредност.
Јас сум скалпирал секаде каде што можам. Некогаш и над 100 проценти ќар. Слободен пазар. На никој со сила не сум му земал. Да не треба гратис нешто некому да му дадам за да бидам фин? Или да ме поштуваат на форум?

Еве додади вредност, ќе ти остаам инфо у пп да поминеш со мене до банка да потпишеш за жирант. Биди фин и додади вредност во општеството.

Тој од голден кар може има вложено 200 бона па ги врти. Вложи па врти ги.

« Последно менување: 06 Март 2023, 08:08:54 am Bravo »

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2073
« Одговори #26000 на: 06 Март 2023, 08:07:45 am »
Ретко реален
https://www.facebook.com/groups/avtopazarmk/permalink/3214964392131787/?mibextid=Nif5oz(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Такси возен во Германија, ова му е фолија. Ама колата е зачувана, кај мене на работа често ја паркира.

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Присутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
« Одговори #26001 на: 06 Март 2023, 09:26:05 am »
Не бидете класични северџани, сите имаме исти 24ч. Секој може да го прави истото како што пиша Саше. И тој има ризик, а и фамилија за гледање.

Бар знам дека на форумов сте сите постари, ова ми личат на тинејџерски муабети.
Јас ти зборувам од аспект на водење на бизнис како посредник, односно англиски "intermediary". Целта на овој учесник во вредносниот синџир е да додаде вредност, со цел да може да го оправда дополнителниот трошок кој го носи.

Ќе пробам да ви претставам најпластично:

Колата ја нуди (пример) @Ordevski , а јас сакам да ја купам. Можеме да го средиме целиот процес преку директна интеракција, бидејќи јас ќе го забележав возилото на оглас, при што бидејќи е купено и одржувано во МК веднаш и може да го проверам.

На оваа равенка ако го додадеме Golden Car, тој всушност ја зема добрата понуда која мене како краен потрошувач ми е достапна, ми додава трошок и јас не добивам никаква дополнителна вредност како што кога би го купил од индивидуа, за да оправда маржа од 1-2-3.000+ еур.

Земете го покласичниот пример со Playstation 5 - беа купувани по 50+ конзоли да ги препродаваат по цени поскапи меѓу 30-100%, без никаква додадена вредност. Ова е класичен скалпинг бидејќи се покачува цена без никакво оправдување, а против кое се борат компании како Sony, Nvidia итн.

П.с. Да потенцирам - не е целта кој може или не може ова да го прави, и дали самиот има ризик. Јас би зборувам од аспект на бизнис модел, не е издржан дека носи вредност на краен потрошувач.

Присутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
« Одговори #26002 на: 06 Март 2023, 09:28:06 am »

Јас сум скалпирал секаде каде што можам. Некогаш и над 100 проценти ќар. Слободен пазар. На никој со сила не сум му земал. Да не треба гратис нешто некому да му дадам за да бидам фин? Или да ме поштуваат на форум?

Еве додади вредност, ќе ти остаам инфо у пп да поминеш со мене до банка да потпишеш за жирант. Биди фин и додади вредност во општеството.

Тој од голден кар може има вложено 200 бона па ги врти. Вложи па врти ги.

Не те разбирам, што си скалпирал? Ајде пиши некој пример, мислам дека не разбираш што значи тоа. Нема врска додавањето вредност со општествено добро - затоа ви ги споредив Голден Кар и АутоВелт, каде што првите според мене не додаваат, а вторите додаваат вредност во нивната посредничка работа.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #26003 на: 06 Март 2023, 09:49:53 am »
Разбирам многу убаво што е скалпирање. Тоа што не разбирам е зошто се плаче ако некој успее да скалпира.

Успеваш со помош на магија да дојдеш до нешто што се бара на пазар, го купуваш прв и после удираш сатар - бидејќи се бара.
Ако сконтам дека нема ПС5 (графички, коли, станови) и успеам да дојдам до количина, не 50 туку 500 конзоли ќе купам ако можам и ќе продавам најскапо што можам.

И? Кај е тука проблемот?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #26004 на: 06 Март 2023, 09:56:34 am »
Чим стар стан во скопјанка се продава за 1600 евра квадрат не знам зошто се драматизира толку. Јас можам да заработам едно 20.000 евра на стан кој што го купив пред 1.5 година. Чим има побарувачка цените ќе се креваат. Simple as that.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Присутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
« Одговори #26005 на: 06 Март 2023, 10:01:55 am »
Разбирам многу убаво што е скалпирање. Тоа што не разбирам е зошто се плаче ако некој успее да скалпира.

Успеваш со помош на магија да дојдеш до нешто што се бара на пазар, го купуваш прв и после удираш сатар - бидејќи се бара.
Ако сконтам дека нема ПС5 (графички, коли, станови) и успеам да дојдам до количина, не 50 туку 500 конзоли ќе купам ако можам и ќе продавам најскапо што можам.

И? Кај е тука проблемот?

Од аспект на бизнис модел, не создаваш никаква вредност за да го оправдаш трошокот за твојот влез во вредносниот синџир.

Со твоите акции, правиш директна штета на:
- Крајниот потрошувач, кој троши повеќе за истиот производ
- Самата компанијата, која има производи што и дремат на полици кај скалпери

Примерот со PlayStation 5 е јасен - Sony заработува од продажба и процент на игри/членства, така што доколку конзолата седи 3 месеци кај скалпер, тогаш има голем колатерална штета. Инхерентно имаш бизнис модел што прави штета во целиот вредносен синџир.

Ако нема проблем, нема корпорациите да превземаат акции - https://www.gamingbible.com/news/playstation-5-sony-has-come-up-with-an-obvious-way-scalpers-20220330

Од сопствен морален аспект, не коментирам, секој е херој во сопствената приказна.

Присутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
« Одговори #26006 на: 06 Март 2023, 10:04:27 am »
Чим стар стан во скопјанка се продава за 1600 евра квадрат не знам зошто се драматизира толку. Јас можам да заработам едно 20.000 евра на стан кој што го купив пред 1.5 година. Чим има побарувачка цените ќе се креваат. Simple as that.

Апсолутно нема врска цената на станот со скалпирање. Скалпирање би било ако некој во твојата зграда нуди стан по добра цена, пример во Стара Скопјанка за 1.400еур, го купува @Bravo веднаш и го препродава истиот за 1.800еур.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #26007 на: 06 Март 2023, 10:11:23 am »

И? Кај е тука проблемот?

Од аспект на бизнис модел, не создаваш никаква вредност за да го оправдаш трошокот за твојот влез во вредносниот синџир.

Примерот со PlayStation 5 е јасен - Sony заработува од продажба и процент на игри/членства, така што доколку конзолата седи 3 месеци кај скалпер, тогаш има голем колатерална штета. Инхерентно имаш бизнис модел што прави штета во целиот вредносен синџир.

Ако нема проблем, нема корпорациите да превземаат акции - https://www.gamingbible.com/news/playstation-5-sony-has-come-up-with-an-obvious-way-scalpers-20220330

Од сопствен морален аспект, не коментирам, секој е херој во сопствената приказна.
Аха. Морален аспект? Има морален аспект во бизнис? 

Морален аспект може да недостасува ако правам нешто криминално, а купи евтино - продај поскапо функционира од Хамураби наваму. Можда и пред тоа.
Да купувам Клексан па да го продавам поскапо ќе се согласам дека си во право.
Ама за ПС5, графички, коли, станови? Сигурно.

Иначе, нит купувам нит продавам, работам нешто сосема 15то.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #26008 на: 06 Март 2023, 10:14:12 am »

Апсолутно нема врска цената на станот со скалпирање. Скалпирање би било ако некој во твојата зграда нуди стан по добра цена, пример во Стара Скопјанка за 1.400еур, го купува @Bravo веднаш и го препродава истиот за 1.800еур.
Епа истата логика е кога го купиле на времето за 800 евра и го продава дупло. Ако некој го купил за 1400 и успее да го продаде за 1600 тогаш значи дека има побрувачка и може да се продаде за таа цена. Дали е скалпирање тоа или не, нема никаква врска. Ако и он пред тебе го зел 1600 евра и итно му требаат пари и ти го продаде за 1600 евра ќе се чуствуваш подобро дека не е скалпирање?

Присутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
« Одговори #26009 на: 06 Март 2023, 10:50:15 am »

И? Кај е тука проблемот?

Аха. Морален аспект? Има морален аспект во бизнис? 

Нормално дека има, етички и морално, ова се учи во сите книги за бизнис и менаџмент.

Јас излегувам од муабетот, главна дефиниција за вредносен синџир е дека секоја алка мора да создава вредност за да има причина за постоење на истата. Немам што повеќе да кажам на темава, бидејќи гледам дека вашите мислења нема да се сменат.