Автор Тема: Интересни понуди на користени возила.  (Прочитано 4697733 пати)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #14625 на: 23 Март 2017, 13:44:23 pm »
Во врска со Акордот претерувате по неколку точки а посебно по онаа дали треба или не треба да има гребаници и дали е маана или не е ако има гребаници.

Сакам да нема гребаници, грешка ли е?
Да, маана е ако има гребаници.
Не, тоа што е возена во одреден град не ги оправдува гребаниците туку кажува колку е пазена и кои му се сограѓани на сопственикот на колата.
И најважно, посебно за цената за 10 годишна кола, не смее да има недостатоци туку минимални истрошувања како за десет годишма кола со 100,000ккм.
Нормално, можеби ќе прифатам и поистрошена кола пошто немам или не ми се даваат толку пари во дадениот момент, но не и за 7500 евра за конкретниов модел.

Едно мое видување и критериуми.

bate kola bez grebanici vo ovaa dzungla mozes samo vo salon da najdes ili kola sto se vozi samo na odmori bez parkiranja od 8 saata na edno mesto. baras vlakno vo jajce. Kakvi se tie minimalni istrosuvanja? Eve, mojot golf ima grebanici, ama ima i mnogu oprema. Dali treba da se vodam spored mobile.de plus da racunam carina i danok ili da se vodam spored bugarskite krshevi sto se polirani i lickani za prodazba za da bide cenata realna? ili treba da se prodavaat kolite kolku sho se na stranskite sajtovi? Neblagodarno e da se pluka koga nemozes da gi sporedis ostanatie pazari so nasiot. Se e relativno.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 464
« Одговори #14626 на: 23 Март 2017, 13:49:14 pm »
Во врска со Акордот претерувате по неколку точки а посебно по онаа дали треба или не треба да има гребаници и дали е маана или не е ако има гребаници.

Сакам да нема гребаници, грешка ли е?
Да, маана е ако има гребаници.
Не, тоа што е возена во одреден град не ги оправдува гребаниците туку кажува колку е пазена и кои му се сограѓани на сопственикот на колата.
И најважно, посебно за цената за 10 годишна кола, не смее да има недостатоци туку минимални истрошувања како за десет годишма кола со 100,000ккм.
Нормално, можеби ќе прифатам и поистрошена кола пошто немам или не ми се даваат толку пари во дадениот момент, но не и за 7500 евра за конкретниов модел.

Едно мое видување и критериуми.
Држи вода муабетот, логично е за парите да сакаш да добиеш најмногу и работиве што се наведени да пробаш да ги искористиш за да спуштиш цена. Ама во случај колата да биде како што треба, греота е да ја испуштиш ради гребаница на браник, оштетени ќошеви од врати и поткинато седиште. И на мене би ми бодело очи, ама од друга страна не се работи што би ме одвратиле од купување на колата.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8241
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #14627 на: 23 Март 2017, 14:36:00 pm »
Ај дса се дополнам, јас Либрата ја купив со убава 20цм длабока грабаница и точки по хауба од камчиња.
Ама и цената беше складна со понуденото. Истрошеноста не личеше за 250ккм како што беше туку за многу помалку.

Значи, да се усклади цената. Колата личи на слики убаво, членот клабер бил да ја види и била во НЕ добра состојба. Плус е бензин, плус е 10 години стара, плус ако има и механички фалинки ќе излезе дека 10 години рели возел а чини, то ест ја цени 7500 евра. А една од опциите за следна кола ми е Акорд, не е дека не го поштувам!

Значи дебатираме.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2299
« Одговори #14628 на: 23 Март 2017, 14:43:17 pm »
Јас не знам што очекуваат кај половна кола.......
Гребаници не се ништо ако колата е генерално во општа добра состојба.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #14629 на: 23 Март 2017, 14:48:07 pm »
Пак таа истата песна...

Гребаници, години, механичка состојба, погонско гориво да се усклади со цената. Капиш?

Уствари објаснето на клаберски јазик, на кој му чини нека си ја види и купи. На кој не му чини, нека не ја ни коментира.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3229
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #14630 на: 23 Март 2017, 14:48:40 pm »
Pred nekoe vreme dojdoa nekoi luge da ja gledaat kolata za prodavanje i im kazav deka kolata ne sminkana i deka toa e toa i se fatia za edna grebnatina na lakot, i vikam na devojkata vikamdali imas pomada?  Mi dava zemam malku stavanje na lakot i ko da nema nisto i vikam eve ja nema,  drugo nesto da vi smeta??  ;D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #14631 на: 23 Март 2017, 14:54:56 pm »
Мене ми е сомнително ако кола стара 10 години што се возела низ град нема гребаници. Најчесто тие што бараат кола без гребаница ќе купат некој шминкан крш кој има многу повеќе скриени маани од некоја изгребана и потчукната кола со очигледни маани. Не зборам конкретно за Пират и другиот член, туку општо. Иначе природно е секој да бара највеќе да добие за своите пари :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #14632 на: 23 Март 2017, 14:59:19 pm »
Се фативте за гребнатици а колата била во лоша механичка состојба, реално тоа е многу поважно, некој спомна држачи ќе сменел и готово, ами што правиме ако не се само држачите? Може си има некоја мака, па ќе му одат уште 500 евра да ја среди како што треба.
Еве и мојата кола е 20+ години стара, има гребнатици, хауба површински оштетена, арно ама седиштата ми се како нови! А механички ја држам во топ состојба.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #14633 на: 23 Март 2017, 15:11:18 pm »
За механиката нема муабет дека треба да биде во добра состојба, гребаниците беа спорни :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #14634 на: 23 Март 2017, 15:39:04 pm »
незнам кој од членовите се фати за гребаниците, јас само ја кажав состојбата на колата, според гребаниците и механичката состојба мене ми остави лош впечаток.
Колата што ја имам ја земав со гребаници меѓутоа во добра механичка и внатрешна состојба. Да беше акордот во добра механичка состојба би го земал и него, нормално не за таа цена.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #14635 на: 23 Март 2017, 16:09:52 pm »
Шминканите коли без гребаници јас ги викам намачкани со маргарин и не ги ни погледнувам.

незнам кој од членовите се фати за гребаниците, јас само ја кажав состојбата на колата, според гребаниците и механичката состојба мене ми остави лош впечаток.
Не е битно кој се фати за гребаниците, ете нека бидам јас. Мада муабетов ми е, ако не е добра механичката состојба и има гребаници, далеку му е преценета то ест претерал со цената.

Да беше акордот во добра механичка состојба би го земал и него, нормално не за таа цена.
За ова се сложуваме барем јас и ти.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1038
« Одговори #14636 на: 23 Март 2017, 18:19:42 pm »
Сериозно има народ што бара тазе фарбана тумбана кола. Јас на пример кога го продавав Калосот доаѓаа луѓе што појма немаа од коли и се фаќаа за гребаница, правење драми ко да ќе падне моторот у вожња на сред коловоз, имав дури и една изјава од постар човек “дечко колава е многу удирана“ за гребаниците од клуч :)) Дојде човек со пријател мајстор, си ја виде колата, ја проба, имаше осет да процени и ја купи. Грото од народов се пали на шминка и после дремат по гаражи со ремонти и слично....
Кај нас и во оваа доба се продаваат две работи: ЕФТИНО и ШМИНКА.
Ај ќе купиме кола што вреди харикирам 5000е за 3000е, па човече тоа е супер зделка! 2000е у џеб! И после во 90% од случаевите лупаме глава за проблемите и пак тие 2 бона ги даваме + нервозите и изгубеното време.
Не викам дека Акордот е ефтин, но штом не е ефтин, најчесто вреди (нормално има и луѓе што претеруваат со цената и не сум го видел Акордот за да тврдам, затоа велам најчесто). Има едно кардинално правило што постои од век и векова и гласи “ако сакаш да знаеш што е добро, прашај што е скапо“.
« Последно менување: 23 Март 2017, 19:35:04 pm deksa »

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #14637 на: 23 Март 2017, 19:31:01 pm »
Акордот е виден и колата не е во состојба како што важи онаа хонда со 100000 е како кола од салон да ја извадиш. Колата има пари за фрлање и далеку е од 7500€.

Sent from my Huawei P9

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #14638 на: 26 Март 2017, 13:40:18 pm »
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #14639 на: 28 Март 2017, 15:06:51 pm »
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2359852 - Хонда акорд 2007
Да не го гледал некој акордов или да го знае човеков што ја продава да сподели збор-два?