Автор Тема: проект: алфа ромео 155 твинспарк-реновирање и малку пимпање, ама само малку...  (Прочитано 72546 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
само да известам дека од автоматското отворање на врати се откажав... нај главна причина е што немам време а богами ни нерви да се расправам со тоаво моментов, а втора причина за откажување затоа што може да се случи недај боже да рикне моторчето па да неможам да отворам врата, бидејки тапацирот го фаќа вратата кога се затвара т.е. го стиска од сите страни. ке треба тапацир да кршам. последна причина е што више ми се оддолговлечува работата со спремањево на колава.. требаше уште прошлата недела да биде во филер исшрицана а не е сеуште... постојано некои гомца се појавуваат...

а богами ни штрафови не најдов... не ни барав... освен еден обид со пецони толку од обидите...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
Јас ќе ти кажам дека многу паметно што си се откажал. За штрафови ќе најдеш, не е страшно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
види збореше нешто да лиеш рачки од алуминиум,ако имаш здрава рачка мислам дека е изводливо,дарио има познаник што работи со тоа

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Онак, да не ја читам цела тема крај нема :)

Алфава ја знам, ја имам возено... мн тежок не мрдач... како да е утната во мотор...

Дечково што ја имаше е Ново Лисиче, Тони се вика...

Дополнителни информации за колава, значи малце е возена во такси... додека ја имаше он, еднаш е чукната напред...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
да да.. таа е... се знаеш со тони лично? бајаги инфо извади за колава...

знам дека тони ја чуваше алфава ептен добро... што се однесува до здравје на возилото  многу стегната е на подвозје, нема промашај освен лагерите на амортизери што се кочат, ама ке ги сменам и тие за брзо време... а тоа чукната од напред, му влезе еден со автобус со тркалото, ама не многу... ја вратиле колку толку...

за тоа дека не мрда, не мрдаше... прво и основно до еден сите сензори беа во аут... ни за температура на воздух не му работеше, ни за количина на воздух клапната не му работеше, ни варијаторот за на брегаста за вентили не му работеше... и последна работа е плинот на плочка... на бензин не ја возел повеќе од 2 години, сите дизни беа запечени... .сето тоа се среди, вклучувајки и секвент плин и монтирав, сега влече добро... рики, ај вака... пошто си ја возел веројатно, кога ке завршам со нејзе ке ти дадам да ја пробаш па да ми кажеш импресии... ке можеш да споредиш и да ми бидеш ПР на форумов за колава :) ... прифаќаш ли?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
Незнам јас коа се провозив и таква ко што беше полуфалична ок идеше

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
ти кога се провозе беше со растурена мапа за плин... а на бензин како идеше тогаш, и сега иде... сакам да кажам дека на плин ке биде побрза, со опција да си ја минувам мапата... не откривам сега до крај како и што, ама во преговори сум со техничкиот персонал од плимонт, да ми набават кабел и соодветен софтвер за виндовс платформа, да монтирам еден мал уред, дали некој кинески тач или нешто, за да си играм со мапите у вожња... поради една мала зебанција мораа да ми ја кренат мапата на повисоко ниво и тоа бајаги повисоко за да може да работи... се деси чудо со колата...

а знаев дека тој уред АЦЕ уредот е подложен на миљон комбинации, зашто го имав претходно на една од 19-ките па затоа тој и го барав во плимонт... значи од аспект на регуларно возење незнам и неможам да зборам, ама од аспект на тјунирање на возила на плин ЧУДА ПРАВИ, виде и самиот... можам да ја клецкам секоја дизна посебно... можам да го направам на пример на секој 10-то отварање на плин, да шприцне еднаш бензин... можам да направам смеша 90% плин 10% бензин... а можам да направам 100% плин+10 или 15% бензин... знаеш каква експлозивна смеша се добива така? знаеш и самиот, схто се дешава тогаш, да не тупам превише..

а да.. денес кончено и држачот за спортски филтер го зедов и наместив одма...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
Чекам јас да ја склопиш ко што треба па да ја видиме :)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Ке биде...

Ке се среди количето :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Ја МОРАМ да го снимам тој момент кога Рики ќе вози Алфа.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
e не ке се зезаме....

успеав да отидам во србија, да зваршам таму работа од 3 саати, да се вратам во скопје, со залет да втрчам дома и да се пресоблечам и со залет у гаража кај боро да улетам, да се убедуваме дека подобро е колата сега да ја стави во филер цела, да ја остави 3 дена да лежи во филер па после да ја струга, наместо после 3 саати од шприцање да ја струга... за тие 3 дена на раат да ги среди браниците, лајсните и маската... натенаане што се вика...  да ги истинтра како што треба.. наместо да ги прави и нив па цела кола тогаш да ја шприца, и одма да ја струга... и замислете, би моја воља... еве како изгледаше целиот процес:

прво идеше лепење на стаклата и сите оние делчиња што нетреба да добијат филер:

и боро се фрли на шприцање, почна од хаубата:

жалам што само овие 2 слики се добри, затоа што сликав со добар апарат, а он ги фаќа и ситните честици во воздухот па сите слики од процесот на шприцање излегоа како да сме работеле у нај големата магла.. не се гледаат... а и јас шрприцав еден период, додека боро ја мучкаше втората тура на филер... да напоменам за оние што ке приметат дека филерот е црвен-розев... ставивме црвена боја и малку сина за да ја затемни накај љиљакова филерот, за да во блиска иднина као се деси некое камче или гребаница да се деси после фарбање, да не дречи толку многу...

вака изгледаше кога се заврши шприцањето:

и кога ги скинавме хартиите од кола, одкако подзасуши малку:

е сега, може да ги тинтра, маската, лајсните и браниците, кои изгледаат баш вака:

а и ете го... веке се подпре до браникот и веќе размислува што и како со него... овој е релативно непроблематичен.. предниот е доста по проблематичен... има 4-5 слоја боја на него и лак.. фарбан, поправан, па фарбан, па поправан... ке мора да се љупи и струга до пластика... не дозволувам јас такво срање да се крпи и пак на кола да се стави... мозаици ли ке правиме...

е не, ке се зезаме....
толку за денес...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
а да си ја остаиш вака баш е секси:)))
него што е тоа филер?претпоставувам од сликиве,ама сега првпат прочитав па ме интересира :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
едни го викаат филер, други го викаат шприц кит... значи филерот служи откако се е искитирано, изшмирглано, дотерано да се испрска и да ги пополни гребаниците ОД ШМИРГЛАТА што е шмирглано.. така се добива идеално мазна површина и идеално добра подлога за фарбање... мајстори крпачи порано ретко го користеа, а сега иако треба да фарбаат цела кола филер тураат само на делот што го поправале...

после шприање со филер, откако ке се исуши добро, пак се шмиргла, ама со онаа нај фината шмиргла... со неа можеш да ПОЛИРАШ алуминиум...  толку е фина и не струга скоро ич... ја викаат водена шмиргла, затоа што се струга со вода исклучиво.. цело време полеваш со вода и трљаш... така си на крајот сигурен дека ке имаш идеално измаснете и спремена површина за фарбање... не е втина, ама па и не е претерано скапа инвестиција.. еве во ситуацијава мене ми ја крева цената за околу 2000 денари.. филер+шмирглите+ раката на боро+2-3 пива од 1,5л.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
jas sakam da znam kade se raboti..kade e stacionirana garazata  imam zelba da projdam da go vidam ova cudo ???
http://4.bp.blogspot.com/_wsgrqT53WIM/TETMEJg59mI/AAAAAAAAACU/lOyGB_5TQE8/s1600/Alfa_Romeo_155_rot.JPG

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
2000 денари на 500 евра за фарбање е ништо,ама којзнае дали ја праат вака ко што пишуваш ти.фала на објаснување,убаво да се знае:)