Автор Тема: Андроид Апликации и Телефони  (Прочитано 1226065 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Андроид Апликации и Телефони
« Одговори #8130 на: 11 Јули 2020, 13:57:36 pm »
Ксиаоми*.

https://www.youtube.com/watch?v=8wUk_GYK2Sc

Американец да ми каже како се изговара кинески збор.
Во Кина официјален јазик/дијалект е мандарински и на тој јазик се кажува Ксиаоми. Традиционален кинески/кантонски(Шаоми) се користи само во Макао, Тајван(само азбуката) и Хонг Конг. Порано следев доста луѓе што живеат во Кина и кај сите нив едно од прашања по коментари беше како се изговара Xiaomi.

Еве, не мора да ти каже американец. Нека ти каже Wang Xiang - President of Xiaomi Corporation, во официјално Q1 2020 видео, поставено на официјалниот YouTube канал.

Edit: Уште едно видео од Hugo Barra, поранешен VP of Xiaomi. Баш објаснува све околу името.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #8131 на: 11 Јули 2020, 14:05:08 pm »
Накратко:

Некој го постирал пред мене. Тоа би било сѐ.  :)
« Последно менување: 11 Јули 2020, 14:10:28 pm Astraion »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #8132 на: 11 Јули 2020, 15:09:18 pm »
Немора само за името убаво е да се знаат две работи при кинеска транскрипција на англиски.

Х се чита Ш, и Q се чита Ч. Сега пробај било кој збор и ќе е многу лесно да го изговориш или прочиташ.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #8133 на: 13 Јули 2020, 14:17:04 pm »
Или едноставно го избегнуваш Жаомие и неговите полу-производи и problem solved.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1863
« Одговори #8134 на: 13 Јули 2020, 16:19:54 pm »
А зошто да се избегнуваат? Јас не сум слушнал некој да има проблем со Шаоми, напротив, само задоволни, без разлика дали станува збор за телефони или "полу-производи".
Јас сум корисник на MiBand, имам power bank и рутер на Шаоми, засега... На форумов има доста што користат Шаоми телефони и сите се задоволни.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #8135 на: 13 Јули 2020, 16:40:22 pm »
Имам камера Шаоми Хоум Секјурити 360 1080п.

Презадоволен. А тоа што ја платив 30 евра (беспари), е друг муабет.

Шаоми станува, односно веќе е сериозен бренд.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8136 на: 13 Јули 2020, 17:00:59 pm »
А зошто да се избегнуваат? Јас не сум слушнал некој да има проблем со Шаоми, напротив, само задоволни, без разлика дали станува збор за телефони или "полу-производи".
Јас сум корисник на MiBand, имам power bank и рутер на Шаоми, засега... На форумов има доста што користат Шаоми телефони и сите се задоволни.

Јас имам мибокс и го земав пошто беше поскап (не знам дали во моментов има и поскап) и веројатно подобар од останатите андроид боксови

имав проблем со блу-тут конектирање, кодеци, Плекс стриминг, знае да заглави на Нетфликс и да не сака да се врати на главно мени, знае да не сака да се уклучи па да треба од штек да го маам

инаку супер си е :)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
« Одговори #8137 на: 13 Јули 2020, 21:25:41 pm »
За кажерата потврдувам дека одлично функционира.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8138 на: 14 Јули 2020, 11:08:40 am »
Ја сум на втор телефон Кџаомие, првиот ич не ми се погоди, година дена издржа пред да го украдат.

Вториов уште не го украле, ама му се скрши екранот зошто 2 пати ми падна. Да беше ајфон или Самсунг Ноте немаше да се скрши.

Оцена3/10, не купувајте.

Шала на страна, мене ми се допаѓаат уредите (телефоните) што ги прават. Да, не се совршени ама не коштаат ни 800 евра па спремен сум да живеам со мали недостатоци.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #8139 на: 14 Јули 2020, 11:33:27 am »
Ја сум на втор телефон Кџаомие, првиот ич не ми се погоди, година дена издржа пред да го украдат.

Вториов уште не го украле, ама му се скрши екранот зошто 2 пати ми падна. Да беше ајфон или Самсунг Ноте немаше да се скрши.

Оцена3/10, не купувајте.

Шала на страна, мене ми се допаѓаат уредите (телефоните) што ги прават. Да, не се совршени ама не коштаат ни 800 евра па спремен сум да живеам со мали недостатоци.

Проблемот е кај скапите телефони што кратат на ствари.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #8140 на: 14 Јули 2020, 12:05:34 pm »
Јас три години користам redmi 4x досега само екран менат од акање друго се држи, до пред да скршам екран паѓан во вода сто пати гајле немаше.. Сеа и вториот екран го поебав и пред  некоја недела паднав во вода го потопив цел  немав  алат да ја извадам батеријата вдивина и реков тоа е.. Време за нов било,го расклопив дома го оставив една недела да суши,  го склопив уклучуваше и во бутлуп вртеше само и екстремно жежок беше кај процесорот.. Го расклопив начукав термална паста и еве сеа од него пишувам  :D Дефинитивно би одел со Шајоми пак ако најдам димензија слична на овај барем во ширина,  едина замерка на сите буџет верзии е видеото е срање и од звук и стабилизација нула, камерата е океј.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #8141 на: 14 Јули 2020, 12:44:16 pm »
Јас имав редми ноте 3 про, купен некаде 2015 година и го користев 2 години без проблеми. Од октомври 2017 користам Ми 6 и сеуште е супер, ипак беше флегшип. Имам акциона камера xiaomi yi, слушалки 2 пара, и последно вага ;D Сите работи функционираат без проблем.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #8142 на: 14 Јули 2020, 12:44:22 pm »
Jas vo momentov koristam Xiaomi Redmi Note 8 Pro, i sum prezadovolen od telefonot  ;D
Nikoj ne me prasa ama aj da si kazam 😛

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #8143 на: 14 Јули 2020, 13:51:53 pm »

Јас имам мибокс и го земав пошто беше поскап (не знам дали во моментов има и поскап) и веројатно подобар од останатите андроид боксови

имав проблем со блу-тут конектирање, кодеци, Плекс стриминг, знае да заглави на Нетфликс и да не сака да се врати на главно мени, знае да не сака да се уклучи па да треба од штек да го маам

инаку супер си е :)

Баш ова... буквално со секој нивни производ се истите маки, немаат ниеден производ што е пали вози, па дури ни powerbank-от. Ама секад си викаш, ех, па за парите тоа е... и така е. За парите се ок, ама спектакл, не се.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #8144 на: 14 Јули 2020, 14:22:37 pm »
Моето искуство со Шаоми е хит енд мис. Powerbank-от ми се погоди ептен, и многу го користев на патувања.

Имам Mi Box 3 (мислам) и од врееееееееееееееме на време знае да се изглупира, да се блокира на стримање на некој фајл, ама ретко се случува. Нетфлиџ-метфлиџ, Јутуп, HBO GO и компанија си работат беспрекорно. Немам ама баш никаква замерка.

Имам и пар Ми Гајтанлес сијалици, си ги контолирам преку Google Home. Функционираат одлично, иако имав малку мука да ги врзам на мрежа ради слаб вифи сигнал, ама ги врзав на вифи поблиску до рутерот, си ги префрлив кај мене, си работат одлично.