п.с. не гледам никаква потреба да се става никаква политичка конотација на оваа одлука, барем ако малку се разбирате. Ова требаше многу порано да се случи и пред животот да дојде 
Ја се извињавам што серам против власта кога нешто поскапува на основа на давачки и директно влијае врз мојот стандард. Можда треба да си викам „ок е, така треба, арно нѝ е“.
Ма збори што сакаш, смешно ми е секоја одлука да се вулгаризира до степен на навреди. И ти самиот си напиша дека сереш против власта. Толку еднострано се гледаат работите и себично, тоа е стварно дебилно!
Ако во најавата пишува дека целта е да се намали загадување преку намалување на употреба на дизелски агрегати поради повисока акциза тогаш зошто имаш потреба да сереш? Ако пишува дека дополнителните средства (3 денари по литар) ќе се искористат за инвестиции во патишта, зошто имаш потреба да сереш?
Чекај, ти здраворазумно тврдиш дека зголемувањето од 3 денари на АКЦИЗА (која ќе оди во државен буџет и ќе се троши за којзнае-какви-други-работи и најмалку за еко состојбата), ќе намали потрошувачка на дизел и ќе помогне во намалување на загадувањето!? Свака част!
Во цената на горивото има ставка за екологија, барем таму да ги брцнеа тие 3 денари, па да им поверувам малце од малце дека е за бенефит на граѓанството.
Па и уште оправдание „Еу така нѝ вика“, шије ми га Ѓура. Нека кажат поштено, „ќе ја зголемиме акцизата затоа што тоа ќе нѝ донесе екстра пари у буџет, ем е поравноправно (демократски речи го) граѓаните кои возат на дизел и бензин да плаќаат отприлика исти давачки према државата“. Така полесно ќе им поверувам. Вака, не.
Јебига, дебил сум за вакви работи, фала што ми посочи.