Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1872621 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Цена на горива
« Одговори #4635 на: 13 Март 2013, 12:17:25 pm »
Не знам како математиката ја направи, ама:
Разлика од Окта/Макпетрол до НашГас/Железара е 2-3 денари.
На 120 литри тоа се 300 денари разлика во цена, а не 600.
Плус, треба да се рачуна и тоа дека Окта/Макпетрол ми е на 1km оддалеченеост, а Железара ми е на 5km.
Плус треба да се зема во предвид и квалитетот на горивото. Многу почесто ми се случува да ми наточат гомненици во Железара/НашГас па колата да ми е поспора и/или ми троши повеќе отколку што тоа ми се случува во Окта/Макпетрол.

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
« Одговори #4636 на: 13 Март 2013, 12:37:09 pm »
Ако си од ѓорче ќе потрошиш 10.000 денари да стигнеш до нас гас и амортизација на колата и сервиси во текот на таа година.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #4637 на: 13 Март 2013, 12:37:54 pm »
Јас пројдов 20.000 км за година дена, ја разбирам разликата.

Муабетот што го прави Спортекс е дека на еден резервоар 50-100 денари не прават никаква разлика. Тие 50-100 денари ќе ги дадеш за сокче или цигари, и заштедата отишла. Да ги заштедиш 5000-7000 денари одеднаш е една работа, да ги цепкаш на 30-40 полнења гориво е сосема друга.

Плус, да, во право е кога кажува дека кога еднаш ќе ги дигнат цените до небо, се радуваме на секое (минијатурно) поефтинување.

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #4638 на: 13 Март 2013, 12:42:24 pm »
епа до вчера на МП беше 41,5 а НГ 37.. (МП 4,980 - ХГ 4,440)
МП ми е на 2км а НГ на 3км....на МП сум приметил дека крадат ради тоа што еднаш собра 47л т.е секогаш кога сум ставал на МП идело над 41л а НГ ни еднаш не поминало 40,8л
за квалитетот супер ми е на НГ

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #4639 на: 13 Март 2013, 12:47:03 pm »
Јас пројдов 20.000 км за година дена, ја разбирам разликата.

Муабетот што го прави Спортекс е дека на еден резервоар 50-100 денари не прават никаква разлика. Тие 50-100 денари ќе ги дадеш за сокче или цигари, и заштедата отишла. Да ги заштедиш 5000-7000 денари одеднаш е една работа, да ги цепкаш на 30-40 полнења гориво е сосема друга.

Плус, да, во право е кога кажува дека кога еднаш ќе ги дигнат цените до небо, се радуваме на секое (минијатурно) поефтинување.

Иначе тие 150 или 200 нема да ги ставам во заден џеб па да ги памтам еј тие од тогаш ми се да ги чувам за регистрација
а и за цокче/кафе/цигари малце ли се 7000?

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 431
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #4640 на: 13 Март 2013, 12:47:26 pm »
sportex извини ако те навредам но цената е таа што е и кореспондира во односот барел- долар значи проста математика , ако не те бива за тоа подобро не давај коментари.
додека од политичка гледна точка ако гледаме реално , најмногу влијае акцизата за горивата , таа е превисока , пр. литар бензин е 46 денари а останатите пари 3 денари оди од литар за бензиските , остатокот е акциза кој иде во буџетот.
Јас како што памтпам процентот на акцизите во однос на горивата  биле исти уште од поодамна пред многу гарнитури на власт , така да не држи вода , овие не крадат другиве не не краделе, само што во минатото барелот беше многу низок 40- тина долари и еден долар чинеше 30 и нешто денари и од тука и процентуално акцизата се намалува т.е. е помала од онаа што е денес на овие цени
Сите шмркаат , никој не е настинат ?!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
« Одговори #4641 на: 13 Март 2013, 12:51:32 pm »
sportex извини ако те навредам но цената е таа што е и кореспондира во односот барел- долар значи проста математика , ако не те бива за тоа подобро не давај коментари.
додека од политичка гледна точка ако гледаме реално , најмногу влијае акцизата за горивата , таа е превисока , пр. литар бензин е 46 денари а останатите пари 3 денари оди од литар за бензиските , остатокот е акциза кој иде во буџетот.
Јас како што памтпам процентот на акцизите во однос на горивата  биле исти уште од поодамна пред многу гарнитури на власт , така да не држи вода , овие не крадат другиве не не краделе, само што во минатото барелот беше многу низок 40- тина долари и еден долар чинеше 30 и нешто денари и од тука и процентуално акцизата се намалува т.е. е помала од онаа што е денес на овие цени

Акцизите се ПРОЦЕНТУАЛНО исти. Ама растат и те како со цената на барел гориво. Зошто акцизата да не биде фиксно во денари? Ајде да пресметаме колку би не чинело 1л бензин, со сегашната набавна цена во денари + акцизата од пред 10 години, исто така во денари. Сигурен сум дека нема да надмине 65 денари по литар бенизн - крајна цена.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #4642 на: 13 Март 2013, 13:00:10 pm »
симо тука се сложувам и затоа реков , глупо ми е кога читам коментари овие дереле овие не дереле , единствено добро кој и да е на власт што може да го направи за нас потрошувачите на горива е да стави фиксна акциза и нормално пониска , па после како ќе диригираат берзите така .
и друга работа што не се сложувам со повеќето членови дека пресметките не се точни , нереално качувале ,нереално намалувале. Имам пишано повеќе коментари каде што сум погодил а ни работам па ни имам додирна точка со регулаторите ,туку само интерес и малку математика

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #4643 на: 13 Март 2013, 13:01:41 pm »
Јас како што памтпам процентот на акцизите во однос на горивата  биле исти уште од поодамна пред многу гарнитури на власт , така да не држи вода , овие не крадат другиве не не краделе, само што во минатото барелот беше многу низок 40- тина долари и еден долар чинеше 30 и нешто денари и од тука и процентуално акцизата се намалува т.е. е помала од онаа што е денес на овие цени

Акцизите се ПРОЦЕНТУАЛНО исти. Ама растат и те како со цената на барел гориво. Зошто акцизата да не биде фиксно во денари? Ајде да пресметаме колку би не чинело 1л бензин, со сегашната набавна цена во денари + акцизата од пред 10 години, исто така во денари. Сигурен сум дека нема да надмине 65 денари по литар бенизн - крајна цена.
Тоа го зборувам цело време!!! Така нема да расте бензинот затоа што владата само ќе губи гласови од тоа. А нема да добива повеќе пари! Тогаш и владата ќе има БЕНЕФИТ од поефтинување зошто парата им е сигурна, а добиваат плус гласови!

Ако е процентуална акцизата ниедна влада нема рачун да ја намали цената!!! И истаата мора секогаш само да расте.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #4644 на: 13 Март 2013, 15:32:32 pm »
Не знам како математиката ја направи, ама:
Разлика од Окта/Макпетрол до НашГас/Железара е 2-3 денари.
На 120 литри тоа се 300 денари разлика во цена, а не 600.
Плус, треба да се рачуна и тоа дека Окта/Макпетрол ми е на 1km оддалеченеост, а Железара ми е на 5km.
Плус треба да се зема во предвид и квалитетот на горивото. Многу почесто ми се случува да ми наточат гомненици во Железара/НашГас па колата да ми е поспора и/или ми троши повеќе отколку што тоа ми се случува во Окта/Макпетрол.

Баш напротив јас имам заприметено да ми наточат лош плин на макпетрол и лукоил за разлика од нас гас, плинот на нас гас последниве година ипол, веке две им е супер, незз од кај ти е оваа теорија дека таму е лош плинот ? Плус кога одам таму, гледам и доста скапи возила, мерцедеси и бмв-ња одат таму да полнат.
А иначе ако ти е далеку плинарата, нормално нема да тераш таму мене 3 км ми е нас гас, а најблиската друга бензинска е лукоил на првомајска, така да идам таму, постојано полнам и заштедата е евидента, ете пецони напиша, на годишно ниво можеш регистрацијата да ја извадиш.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4645 на: 13 Март 2013, 16:06:21 pm »
Моментално акцизата на горивата е најсигурен, најбрз и најстабилен инкам во државната каса.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #4646 на: 13 Март 2013, 16:22:48 pm »
Моментално акцизата на горивата е најсигурен, најбрз и најстабилен инкам во државната каса.

Повеќе би рекол со најголем пораст отколку „стабилен“ .. да не речам „екстра стабилен“ по скопски.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4647 на: 13 Март 2013, 17:06:33 pm »
Јас како што памтпам процентот на акцизите во однос на горивата  биле исти уште од поодамна пред многу гарнитури на власт , така да не држи вода , овие не крадат другиве не не краделе, само што во минатото барелот беше многу низок 40- тина долари и еден долар чинеше 30 и нешто денари и од тука и процентуално акцизата се намалува т.е. е помала од онаа што е денес на овие цени

Зошто мене ме прозиваш? Каде спомнав акцизи и пресметки ? Ај врати се назад па прочитај ги претходните мои постови!?

А ако имаш нешто лично против мене па сакаш да се рчкаш со мене, тоа е друга работа - Иако тоа не ти баш добра идеја !  ;D

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #4648 на: 13 Март 2013, 22:23:19 pm »
прочитај си ги претходните постови ''глуп народ, овци, мали деца, дрн дрн , денари ипол  качи пола симни'' -ова се твој зборови на кој пред да прозиваш народ , овци ,кози и магариња проуција методологијата и пиши таков коментар
немам ништо лично против тебе зошто не те ни знам , а и не ме интересираат твојте добри идеји :):)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4649 на: 14 Март 2013, 22:13:22 pm »
А каква врска има тоа со твоите акцизи, калкулации и стручни пресметки? Да овци сме, и ти си овца, освен ако од тоа немаш некоја лична корист или работиш нешто за владеачката структура или ги формираш цените како едно од стручните лица, чии жени и ќерки се често споменувани овде на форум од големата група на задоволни потрошувачи на горива по екстемни поволни цени за македонски стандард?