Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1408698 пати)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
Одг: Цена на горива
« Одговори #11490 на: 28 Ноември 2022, 21:28:17 pm »
@zeroSignal Еве да речиме пресметката е точна што ја прават. Проблем е што кога ќе оди нагоре по барел на берзите, поскапува од полноќ. А кога ќе оди надолу им треба време да симнат, како на пример сега. На дневна основа тоа се тешки милиони, пари од фирми/народ, кои одат кај поединци в џеб, а и кај државата.
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7882
  • Плинаш!!!
« Одговори #11491 на: 28 Ноември 2022, 21:57:51 pm »
@darkserial  Тоа им е аванта

Во новава формула сигурно е внесен и дебелиот

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5750
« Одговори #11492 на: 28 Ноември 2022, 23:02:41 pm »
NIKOLAAAAAA vrati seeee.....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43907
  • Il Moderatore
« Одговори #11493 на: 29 Ноември 2022, 06:48:16 am »
Не си е тоа само кај нас. Тоа си е пракса секаде во светот.

"It does seem weird, but it's something that economists do expect and have studied for a long time," said Ben Storrow, a reporter for E&E News, a news outlet that covers energy.

When the price of crude oil rises, gas stations typically wait to hike their prices so as not to scare away customers.

"But then once they do start to raise prices, they raise them very quickly," Storrow explained to CBS News.

On the flip side, when the price of crude oil drops, gas stations lower prices gradually. That allows them to make a profit on the discrepancy between what they're paying and what they charge motorists, he added.

"When the price of crude starts to drop, they will lower the prices at the pump more slowly. That's actually where gas stations make most of their money," Storrow said.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14156
« Одговори #11494 на: 29 Ноември 2022, 11:11:20 am »
Море мамката...

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2285
« Одговори #11495 на: 29 Ноември 2022, 12:21:29 pm »

"It does seem weird, but it's something that economists do expect and have studied for a long time," said Ben Storrow, a reporter for E&E News, a news outlet that covers energy.

When the price of crude oil rises, gas stations typically wait to hike their prices so as not to scare away customers.

"But then once they do start to raise prices, they raise them very quickly," Storrow explained to CBS News.

On the flip side, when the price of crude oil drops, gas stations lower prices gradually. That allows them to make a profit on the discrepancy between what they're paying and what they charge motorists, he added.

"When the price of crude starts to drop, they will lower the prices at the pump more slowly. That's actually where gas stations make most of their money," Storrow said.

Со една ОГРОМНА разлика - кај нас цените на горивата се одредуваат од државата, не од gas stations.

Нешто слично како што не можеме да бираме колку ќе ја плаќаме струјата и водата (зборам за приватни лица) т.е кој добавувач да го одбереме.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #11496 на: 29 Ноември 2022, 12:24:44 pm »
Кај нас пред некоја година престанаа да ја гледаат цената на суровата нафта, и се префрлија на цена на дериватите. А бидејки има инфлација на се и сешто така и рафинериите си ги имаат покачено цените.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55046
  • Махер
« Одговори #11497 на: 29 Ноември 2022, 12:36:34 pm »

Со една ОГРОМНА разлика - кај нас цените на горивата се одредуваат од државата, не од gas stations.

Нешто слично како што не можеме да бираме колку ќе ја плаќаме струјата и водата (зборам за приватни лица) т.е кој добавувач да го одбереме.
Максималната цена ја одредува државата. За среќа. А gas stations кај нас си ја одредуваат цената.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2285
« Одговори #11498 на: 29 Ноември 2022, 13:54:49 pm »
Е малку ли е максималната? Сите ја држат таа, ретко кој спушта нешто ситно.

Сепак е регулирано државно, тоа ми е зборот и нема споредба од цитатот погоре за gas stations. Ќе важеше и за нас да ја одредуваа минималната.

Присутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10173
« Одговори #11499 на: 29 Ноември 2022, 15:21:33 pm »
Хахаха,  да се одредува минималната цена🤪

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29777
    • CARclub.mk
« Одговори #11500 на: 29 Ноември 2022, 18:06:16 pm »
Е малку ли е максималната? Сите ја држат таа, ретко кој спушта нешто ситно.

Сепак е регулирано државно, тоа ми е зборот и нема споредба од цитатот погоре за gas stations. Ќе важеше и за нас да ја одредуваа минималната.

Да ја одредуваа минималната, јебали смо јежа.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7435
« Одговори #11501 на: 01 Декември 2022, 13:49:52 pm »
Како сега вака, последи 3 дена на берза расте нафтата, а кај нас ја намалија -6-7 денари за 2-3 дена... Оној дебелит пак утнал у математиката.  >:(

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1889
« Одговори #11502 на: 01 Декември 2022, 14:11:42 pm »
Не знам дали имам добро чуено некаде све ми се врти во глава дека кај нас имаат каснење околу пола недела цените додека се рефлектираат поевтинување/поскапување од цента на берза. па вајда од следна недела ке почне денар два пак нагоре

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9091
« Одговори #11503 на: 01 Декември 2022, 14:38:24 pm »
Sea za nekoe vreme ko ke skokne cenata na dizelot ko ke zabranat ruska nafta interesno ke bide

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2790
« Одговори #11504 на: 01 Декември 2022, 14:41:14 pm »
Како сега вака, последи 3 дена на берза расте нафтата, а кај нас ја намалија -6-7 денари за 2-3 дена... Оној дебелит пак утнал у математиката.  >:(

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Скандалозна изјава Спенсере!!!

Не знам дали имам добро чуено некаде све ми се врти во глава дека кај нас имаат каснење околу пола недела цените додека се рефлектираат поевтинување/поскапување од цента на берза. па вајда од следна недела ке почне денар два пак нагоре

Не е каснење, едноставно цената се пресметува според просечната цена од претходните 5 дена. Така да ако 4 дена по ред е 100 долари, и 5тиот е 50 долари, нема цената инстантно да падне на пола, туку просечната цена ќе биде 90 за тие 5 дена па ќе падне само 10%, ако остане 50 и наредниот ден, просечната ќе биде 80 долари и ке падне уште за 11% итн итн итн