Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1876116 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Цена на горива
« Одговори #975 на: 07 Ноември 2011, 19:09:19 pm »
Ќе не сјебат и нас на плин шо возиме само полека, првин да напраат рамнотежа кај дизелот и бензинот.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #976 на: 07 Ноември 2011, 19:11:13 pm »
знам дека ке ни напраат нешто само незнам што, во последно време само го качуваат плинот а кога паѓа бензинот не го враќаат мамето нивно лоповско

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #977 на: 07 Ноември 2011, 19:12:46 pm »
Јас правев муабет и ми рекоа дека немало врска покачувањето на бензин (или намалувањето) со плинот. Покачувањето демек било заради немањето доволно ресурси на плин. што не ми е верно баш.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #978 на: 07 Ноември 2011, 19:14:14 pm »
абе нека си "ljsdfhn;lasjdnakglnas;fklgna;ljfvn"

да не бидам екслпицитен, мислам има врска плинот е од нафтава некој производ мислам овој што го ставаме ние ТНГ ама дека треба да биде најмалце 5 денари поефтин од тоа што сега е треба

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #979 на: 07 Ноември 2011, 19:57:19 pm »
roki turbo dizel trosi pomalce od turbo benzin ;)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #980 на: 07 Ноември 2011, 20:07:28 pm »
Колку? Едно или две литра повеќе, моторот е олеснет со турбото и векот му е поголем, а со оглед на тоа што планираат нафтата да биде поскапа тешко кој ќе се нафати на дизел, башка звукот...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #981 на: 07 Ноември 2011, 20:11:37 pm »
tuka vodis za zvukot, tuka sum nemoken iako se prai, no za nm-torque, potrosuvacka i izdrzlivost na motor neprikosnoven e dizel ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #982 на: 07 Ноември 2011, 22:09:31 pm »
Може помина година како гозборев тоа и никој не ми веруваше, се знае дека ќеги израмнат а мислам и дека ќе помине нагоре дизелот. Па после ќе видам што  ќе биде побарано т. дизел или т. бензинец. Смислена работа е тоа.

Ако ги погледнете репортите на комисијата за регулација, ќе видите дека набавната цена на дизелот е повисока од онаа на бензинот. Работата е што нашиве „регулирачи“ се убедени дека индустријава ни` врви на „дизел“ па помал удел има државата во крајната цена на дизелот - као демек стимул...

а не знаат дека индустријата е на плин :D :D :D
А бе на све е, и на дизел и на плин и на бензин... ќе сконтаат, па ќе биде ко` секаде во европа. Штом некој енергенс се троши - и неговата цена ќе расте...

Ќе не сјебат и нас на плин шо возиме само полека, првин да напраат рамнотежа кај дизелот и бензинот.

Ќе не` сјебат, кога побарувачката на плин ќе биде доволно голема.

Јас правев муабет и ми рекоа дека немало врска покачувањето на бензин (или намалувањето) со плинот. Покачувањето демек било заради немањето доволно ресурси на плин. што не ми е верно баш.

Плинот го „регулираат“ макпетрол, лукоил и макоил у договор - меѓусебен :) Нешто у стилу „ааа рипна бензинов 80 денари стана, плинот 55% треба да биде од бензинот...после паѓа бензинот, и они викаат „а бе зошто да го симнеме, уште е есапот подобар на плин, ќе чекаме да рипне бензинот пак, нема вечно да биде 76 денари...“ и така... штом не е под регулаторна комисија, и штом нема конкуренција - ќе ни` го кршат како сакаат. Еден или два „нас-гас“ или „кај железара“ кои само плин работат (по малку пореални цени), нема да ја нарушат монополскиот договор (BTW, и лукоил има поефтин плин кај пумпата пред драчево за 2 денари ми се чини. А и онаа на првомајска има за 1 или 1.5 денари поефтин него на аеродром ако не се лажам)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #983 на: 08 Ноември 2011, 07:32:39 am »
Хах, дефинитивно полека-полека ги израмнуваат дизелот и бензинот.

Уф немој со таква констатација јас си го начукав и за година и пол изгубив скоро 5.000 евра.

Кога го купував цитроенот долго време се мислев меѓу бензинец и дизел.

Разликата беше 2.300 евра помеѓу 1.4 бензин и 1.6 хди.

Тогаш цената на бензинот и на дизелот беше израмнета. 46 денари беше и бензинот и дизлеот или имаше некој пола денар разлика мислам така нешто.

Така беше 2 3 месеци и после отиде бензинот у ПМ и се напраи разлика од ксоро 17 денари по литар.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #984 на: 08 Ноември 2011, 07:59:15 am »

Уф немој со таква констатација јас си го начукав и за година и пол изгубив скоро 5.000 евра.

Така беше 2 3 месеци и после отиде бензинот у ПМ и се напраи разлика од ксоро 17 денари по литар.

Ух, си го „искршил“ цитроенот од возење, ако за година ипол си изгубил 5 бона. На литар ако била разликата 0.28е (17 денари), ти си требал грубо 18.000 литри гориво (бензин вс дизел) за да ја направиш разликата. од 5 бона ... тоа се 180.000км со потрошувачка од 10л/100км (нерачунајќи ја разликата од 2300 евра).  :o :o
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #985 на: 08 Ноември 2011, 08:05:44 am »

Ух, си го „искршил“ цитроенот од возење, ако за година ипол си изгубил 5 бона. На литар ако била разликата 0.28е (17 денари), ти си требал грубо 18.000 литри гориво (бензин вс дизел) за да ја направиш разликата. од 5 бона ... тоа се 180.000км со потрошувачка од 10л/100км (нерачунајќи ја разликата од 2300 евра).  :o :o

Не трчај море полека...изи малку!

5.000 евра изгубив заради тоа што го продадов а не заради тоа што извозив толку.

Милион пати имам пишано овде дека имам поминато 20 000 со него.

12 и кусур го зедов, за осум го дадов, плус разликата во цена на гориво и потрошувачка за 20.000 км плус два редовни сервиса ...удри една математика ?!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #986 на: 08 Ноември 2011, 08:20:06 am »

Не трчај море полека...изи малку!

5.000 евра изгубив заради тоа што го продадов а не заради тоа што извозив толку.

Милион пати имам пишано овде дека имам поминато 20 000 со него.

12 и кусур го зедов, за осум го дадов, плус разликата во цена на гориво и потрошувачка за 20.000 км плус два редовни сервиса ...удри една математика ?!

Аа ок, на купи/продај, даа ок, ок :) Добив впечаток на на гориво дека си зијанил 5 бона :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #987 на: 08 Ноември 2011, 08:34:17 am »
Нафтата и бензинот кај нас никогаш нема да се изедначат. Причината е тоа што кај нас посебна е акцизата за дизел и за бензин. За бензин мислам дека е некаде околу 32 ден, а кај дизелот околу 23 ден.

...освен ако не направат измена во законот за акцизи ;D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #988 на: 08 Ноември 2011, 08:36:46 am »
Не само што ќе се изедначат туку и нафтата ќе биде поскапа од бензинот. Не од утре, ама во наредните 5 години би требало да се случи со оглед на тоа дека некоја ЕУ регулатива налага нафтата да се продава 6-10% поскапо заради Х причини, а ние мора да тераме по европски терк, нали ;)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #989 на: 08 Ноември 2011, 08:37:57 am »
Може тогаш па дизелите ќе бидат поефтини од бензинците. ;D