Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1521165 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
Одг: Цена на горива
« Одговори #8295 на: 02 Јануари 2018, 16:14:52 pm »
Поголема цена на нафтата во РМ не би требало да има никаков импакт на услугите (максимум 1%), нит во транспорт, ни во прехрамбена индустрија. Еве ви 2 реални примери.
1. МЕГА фабриката за месо дневно трошеше 1.5тон ЕЛ масло за котелот. Дневното производство на месо достигнуваше и до 30тони обработено место. Ако просечната цена на месото е 3е/кг, тогаш дневниот обрт на фабриката е 90.000е. Разликата од 3ден по литар, дневно ќе ја кошта фабриката 4500ден. 4500ден во 90.000е е ку*та*ак.
2. Автобус до охрид троши околу 80Л нафта. 240 ден кога ќе се поделат на 40 патници е 6 ден по патник. Помалку од 1% од цената на картата.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #8296 на: 02 Јануари 2018, 16:38:38 pm »
Поголема цена на нафтата во РМ не би требало да има никаков импакт на услугите (максимум 1%), нит во транспорт, ни во прехрамбена индустрија. Еве ви 2 реални примери.
1. МЕГА фабриката за месо дневно трошеше 1.5тон ЕЛ масло за котелот. Дневното производство на месо достигнуваше и до 30тони обработено место. Ако просечната цена на месото е 3е/кг, тогаш дневниот обрт на фабриката е 90.000е. Разликата од 3ден по литар, дневно ќе ја кошта фабриката 4500ден. 4500ден во 90.000е е ку*та*ак.
2. Автобус до охрид троши околу 80Л нафта. 240 ден кога ќе се поделат на 40 патници е 6 ден по патник. Помалку од 1% од цената на картата.

Кога веќе се прават пресметки... цените не може да се покачат, барем во оваа работа. Просечна транспортна компанија тенкира по ~2400л месечно во 1 камион. Тоа се 2400*3 = 7200ден. т.е.  ~120 евра месечно по камион.

Фирма со 10 камиони= 1200 евра месечно т.е. 15.000 евра годишно.  Профит = -0.

Е многооо је куме.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #8297 на: 02 Јануари 2018, 16:44:46 pm »
Спенсер, ете ја мојата пресметка која е ТОЧНА. Сега ти можеш се да ми вратиш, од твоја гледна точка... Ама не можеш да ме убедиш дека 1 шлепер прави 120е чисти за газдата. Исто како што не може да ме убеди МАКПЕТРОЛ дека годишно прави профит од 100.000 евра, кога знам дека една селска пумпа у Сверипичино, дневно прави ПРОФИТ од 500е, кога знам дека приватната пумпа (сега ОКТА) кај Фламинго во Гевгелија, дневно правеше над 5000е ПРОФИТ.
Муабетот ми го потврди, те. газдите ќе си ги покачат цените за да бидат уште побогати, а не за да си ги покријат трошоците. ФАКТ.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #8298 на: 02 Јануари 2018, 16:50:43 pm »
Спенсер, ете ја мојата пресметка која е ТОЧНА. Сега ти можеш се да ми вратиш, од твоја гледна точка... Ама не можеш да ме убедиш дека 1 шлепер прави 120е чисти за газдата. Исто како што не може да ме убеди МАКПЕТРОЛ дека годишно прави профит од 100.000 евра, кога знам дека една селска пумпа у Сверипичино, дневно прави ПРОФИТ од 500е, кога знам дека приватната пумпа (сега ОКТА) кај Фламинго во Гевгелија, дневно правеше над 5000е ПРОФИТ.
Муабетот ми го потврди, те. газдите ќе си ги покачат цените за да бидат уште побогати, а не за да си ги покријат трошоците. ФАКТ.

А зашто па газдите да плаќаат за плати на паразитите во администрација, нереално високите пензии и плус да враќаат кредити на државата наместо да се богатат и да ја развиваат фирмата ? :) ;D :D   

Ако се продолжи по ваков терк, за неколку години нема ни да има фирми што ќе плаќаат даноци и ќе ранат администрација. :) Наместо стимулирање, ова е де-стимулирање.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #8299 на: 02 Јануари 2018, 17:17:11 pm »

А зашто па газдите да плаќаат за плати на паразитите во администрација, нереално високите пензии и плус да враќаат кредити на државата наместо да се богатат и да ја развиваат фирмата ? :) ;D :D   

Ако се продолжи по ваков терк, за неколку години нема ни да има фирми што ќе плаќаат даноци и ќе ранат администрација. :) Наместо стимулирање, ова е де-стимулирање.

Пак не ми врати на математиката... Муабетот ти забега за во рекла казала, а таму не отварам  ;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8300 на: 02 Јануари 2018, 20:01:47 pm »
Зашто е избришан постот на @Vlatce-Vectra  ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8301 на: 02 Јануари 2018, 20:03:34 pm »
Зашто е избришан постот на @Vlatce-Vectra  ?

И јас истото ќе прашав. Каде е постот?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #8302 на: 02 Јануари 2018, 20:04:53 pm »
:) Кај го приметивте.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8303 на: 02 Јануари 2018, 20:05:31 pm »
Зошто темата е „Цена на горивата“, а не „кој признал дека новата влада е посрање од старата“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8304 на: 02 Јануари 2018, 20:07:50 pm »
Зошто темата е „Цена на горивата“, а не „кој признал дека новата влада е посрање од старата“.

Епа тогаш има поприлично за бришење ...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8305 на: 02 Јануари 2018, 20:08:35 pm »
Два дена се трудам, ама не бива... колку можам бришам. Сега за сега, секој пост што можам да го видам и не е директно поврзан со разговор околу горивата иде во канта.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8306 на: 02 Јануари 2018, 20:09:49 pm »
Тука.

Два дена се трудам, ама не бива... колку можам бришам. Сега за сега, секој пост што можам да го видам и не е директно поврзан со разговор околу горивата иде во канта.

Од кај па сеа ти бришеш? Нели си даде оставка?

Х-аабеее, слатка е власта а?  ;D :P

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8307 на: 02 Јануари 2018, 20:13:38 pm »
Тука.

Оставка од Вице-премиер, ама останав во влада. ;)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8308 на: 06 Јануари 2018, 18:31:09 pm »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #8309 на: 07 Јануари 2018, 10:46:59 am »
Тука.

Оставка од Вице-премиер, ама останав во влада. ;)
Beter od Amdi bajram si :)