Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 762681 пати)

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1350 на: 02 Декември 2017, 15:18:38 pm »
@kamarad ти бе брат или немаш што да правиш во животот.Или си увезол некој чкарт акумулатори и сеа ке убедуваш луѓе дека ни еден акомулатор не чини и дека е стар,за да купат од твоите.Колку ке издржи акомулаторот е прашање на срека,може да е 3 месеци стар и да цркне а може и 3 години па да тера....Имам купено акомулатор од рафт(надвор стоен од прашина не ни се гледаше што марка е само знам дека имаше коњ на слика)истера 4 и кусур години.

е браво бре брат @Busav... за све си во право...како успеа за толку кратко време да ме "прочиташ"  :)

...дури и за коњот (од Сомбор) си во право... и јас мојот на 3000 кубика го јавав 7 години и гајле немаше...па после истиот уште три години братучедите на трактор у село маслото му го извадија...и уште ќе го цедеа, ако не им го украдеа.

...и сега доаѓаме пак на тоа: зошто модерниве неможат ни да му се фатат на коњот за онаквото... кој кого манипулира и заебава во случајов!?
« Последно менување: 02 Декември 2017, 15:24:17 pm kamarad »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1351 на: 02 Декември 2017, 15:23:46 pm »

...и сега доаѓаме пак на тоа: зошто модерниве неможат ни да му се фатат на коњот за онаквото... кој кого манипулира и заебава во случајов!?

https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

Мислам дека треба да се привикнеме на таков начин на функционирање на продуктите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3929
« Одговори #1352 на: 02 Декември 2017, 15:30:39 pm »
Што знам кај мене потрошувачи на струја беа само светлата и бришачите може затоа истерал толку долго акомулаторот мотор 2,0 90 кс мислам дека беше в6
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1353 на: 02 Декември 2017, 17:35:17 pm »
Posto e aktuelen mubetot so datata na proizvodstvo, denes bev vo olimpiko da menjam gumi i dodeka cekav (2 saati) gi razgledav i exide akumulatorite sto im bea tamu. Poveketo (ili site) bea B ili C odnosno Fevruari-Mart, sigurno nekoi ke ostanat i do sledniov Fevruari-Mart.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1354 на: 02 Декември 2017, 17:55:40 pm »
- Во просек, на целосно (фабрички) наполнет акумулатор, му треба околу 13 недели постепено да се испразни и да биде испод дозволеното ниво за негово оптимално оперативно работење.

А колку време би му требало на возило да стои, воопшто непален, притоа на ладна температура надвор за да се испразни ?
Јас сегашниот акумулатор што го користам, купен е декември 2013 година, возен на претходното возило до септември 2015 година, потоа на тоа возило стоен наредни 4 месеци без воопшто да се запали, и потоа од јануари 2016 година си го префрлив на сегашното, ниту го проверив, наполнив или слично, само го ставив, од тој ден наваму еве го сеуште ме служи.
Ниту еднаш го имам дополнето, ниту пак имам проверено состојба на дестилирана вода.
Значи еве го точно 4 години е стар, во мегувреме бил стоен и незапален 4 месеци.

Иначе практикувам (најчесто дење само), откако ке ја запалам колата, веднаш не пуштам никакви потрошачи.
Тамам додека да излезам од двор, затворам порта и излезам на главна улица, ке поминат некаде 3 минути. Па потоа пуштам потрошачи.
Исто и кога си доагам дома, штом ја напуштам главната улица и навлезам по споредни, ако е дење, исто така се гасам од потрошачи.

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1355 на: 02 Декември 2017, 18:06:29 pm »
Posto e aktuelen mubetot so datata na proizvodstvo, denes bev vo olimpiko da menjam gumi i dodeka cekav (2 saati) gi razgledav i exide akumulatorite sto im bea tamu. Poveketo (ili site) bea B ili C odnosno Fevruari-Mart, sigurno nekoi ke ostanat i do sledniov Fevruari-Mart.

Не се само тие во олимпико...скопјево (а тек како е по внатрешноста на мк) е полно со EXIDE стари скоро една година, па и повеќе. Вчера во продавница во капиштец најдовме еден куп EXIDE од јануари о.г.

Сите увозници и продавачи знаат (или би морале да знаат) дека на акумулатор на кој му е паднат напонот од 12,7 V на испод 10,5 V, се смета дека тој акумулатор е целосно (неповратно) испразнет и сулфатизиран и неупотреблив (не смее да се дополнува и третира како нов) и како таков во никој случај не смее да се продава, дури и да ти нуди увозникот/продавачот било каква гаранција за него...

Ако се потсетиме на напред изнесените информации од EXIDE, дека на 30 степени летна жега под сенка, акумулаторот за еден месец ќе се испразни 30%...што значи дури и да бил целосно наполнет 12,7 V, ќе падне на 8,9 V и како таков е за во ѓубре, а не да му го продадеш на купувачот за 6700 ден.

« Последно менување: 02 Декември 2017, 18:16:45 pm kamarad »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1356 на: 02 Декември 2017, 18:13:36 pm »
Кажи брат, кои акумулатори се најсвежи и најбољи, не врти сеа од оклу, ајде, ко следна епизода на Grand Tour да чекам, не можам да дочекам :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1357 на: 02 Декември 2017, 18:21:48 pm »
Кажи брат, кои акумулатори се најсвежи и најбољи, не врти сеа од оклу, ајде, ко следна епизода на Grand Tour да чекам, не можам да дочекам :)

чекај симе малку....земи воздух (што вели Генералот...), стави си една жта со салатичка...ќе го почекаме анџело да се врати од странство, може има одговор на овие прашања и дилеми...можда има нешто што он знае, а ние не знаеме... не е фер да донесуваме важни одлуки во негово отсуство...посебно кога ни најави дека ќе даде одговор за СЕ... :)

Отсутен Busav

• Сениор
« Одговори #1358 на: 02 Декември 2017, 19:05:33 pm »
Јас неможам  да разберам се зачленуваш пред 2 недели и одма експерт за акумулатори стануваш и плукаш по луге...Јас пак ке кажам или увезуваш акумулатори или нешто анџело ти згрешил и плукаш сеа по него

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1359 на: 02 Декември 2017, 19:30:11 pm »
Јас неможам  да разберам се зачленуваш пред 2 недели и одма експерт за акумулатори стануваш и плукаш по луге...Јас пак ке кажам или увезуваш акумулатори или нешто анџело ти згрешил и плукаш сеа по него

Па сигурно не се разбудил еден ден со генијална идеја “Од денес ќе научам се за акумулаторите, и маме ќе им ебам со знаење на сите.“  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен bubeqwerty

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 570
« Одговори #1360 на: 02 Декември 2017, 19:32:42 pm »
@kamarad Zosto mislis deka Andzelo treba nesto da ti objasni? Ako ne ti se svigjaat Exide stavi si od tvoite, tie sto ne se spomenati vo anketata, odnosno se pod drugi. Gledam kup lugje so po edna dve poraki registrirani za da kritikuvaat. Pretstavi se prvo kulturno kako covek, site ti posakuvaat dobredojde, pa i kritikuvaj, ama argumentirano. Gledam go sledis Exide i pazarot so akumulatori, daj ponudi podobri da gi probame i niv. Licno sum zadovolen od Exide, a i semejstvoto go vozi. Kaj tatko mi na rabota cel vozen park postepeno se se osvezuva so Exide akumulatori, bazirano na dobroto prethodno iskustvo. Ne znaci deka ne moze da se sluci nekoj akumulator da otkaze za tri godini  sto iskreno i ne e malku, mada vekot zavisi mnogu i od odrzuvanjeto. Za Duracell na stranskite forumi se zboruvaat gadotii, znaci li toa deka ne se dobri, osobeno sto koj znae kakvi ni isprakjaat za ovoj pazar? Varta od druga strana gi falea, pa sekogas ke se najde nekoj kriticar da kaze kako mu prodale ne znam vtora klasa ili sl. Bosch..? Topla bese prviot akumulator za koj slusnav, pa koga ne ostavi potpolno nov akumulator na cedilo nadvor od Skopje rekov OK, se slucuva no servisot ni ja ponisti garancijata zaradi dlaboko praznenje ni krivi ni dolzni. Andzelo e barem fer i ke ti go zameni, kaj si videl ti nekoj uvoznik licno da ti odgovara na postaveni prasanja. Provokacii ni se najmalku potrebni na forumov, ionaka harmonijata e narusena od eve vaka nepotrebni provokacii. Pojdi kaj nego na kafe u kancelarija sve ke ti objasni, sto e problem? Sto ne gi nabroil site marki na akumulatori toj sto ja otvoril temava? Novite akumulatori vo magacin se osvezuvaat so polnaci, no pred dve nedeli koga bev kaj niv za akumulator za kolega i nemase bas nesto mnogu na lager sto znaci se trosat. I uste nesto, ama ic ne mi e gajle da se zamaram so desifriranje koga e proizveden, kako da e nesto za jadenje. Vozis i ako otkaze prvo proveri si ja kolata i ako e vo red, a akumulatorot pod garancija Andzelo ke ti go zameni, ako ne e pod garancija mozes i ne moras da kupis ist, samo ne nametnuvaj nasilno svoj stav, ednostavno pazarot si go diktira brendot, a toa sto nekoi se nesposobni da go promoviraat ili pak drugite se podobri vo toa do covekot ke da e. Nikoj ne saka konfliktni licnosti. Iskreno sega i da znam deka uvezuvas akumulatoi strav ke mi bide da kupam, tie se mozda kvalitetni ama posle nastapov...kako clen od padnata vlada deluvas, bez navreda. Obicno ne pisuvam mnogu, ama sekoj ima pravo na svoe mislenje i toa treba da go kaze na soodvetno nivo, forumsko, kolegijalno. Pozdrav do tebe i ti posakuvam uspeh vo rabotata. Moe moto e dobroto so dobro se vrakja.
« Последно менување: 02 Декември 2017, 19:38:59 pm bubeqwerty »

Отсутен Busav

• Сениор
« Одговори #1361 на: 02 Декември 2017, 19:32:53 pm »
Не ме разбра, ептен напаѓачки се настрои ни да се претстави ни ништо, прв коментар плукање по луге

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1362 на: 02 Декември 2017, 19:38:12 pm »

бушав...навреди и подметнувања не трпам од никого (посебно кога се повторени)...каде прочита дека плукам по било кого...причината за мојот директен и отворен настап ќе ја дознаеш откако ќе се изјасни анџело на јасно поставените прашања. Се друго овде изнесено се податоци добиени дирекно од Exide и факти кои можеш сега веднаш да ги провериш во олимпико, во продавницата во капиштец и др места.

воздржи се од провокации те молам...
« Последно менување: 02 Декември 2017, 19:44:24 pm kamarad »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #1363 на: 02 Декември 2017, 19:41:17 pm »

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1364 на: 02 Декември 2017, 19:52:29 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

...и ти ли сине, Генерале... јас или некој друг да го злоупотребува вака форумов веднаш ќе го блокирате...а вие...

...ќе си го јадете г'зот сите, кога ќе дознаете за што точно се работи...
...нема да наседнувам на провокации...ќе го испочитувам барањето на анџело... да се врати и да одговори на прашањата... дури после ќе одлучам што ќе преземам понатаму...