Едно прашање за Andzelo или некој друг што може да помогне:
Како се читаат (дешифрираат) кодовите за датум на производство на EXIDE акумулаторите?
Еве два примери: EX2FP401, EX2FF308
Пробав со гуглање, ама најдов повеќе различни пристапи, зависно од државата на производство.
@andzelo, не ми одговори на прашањево... скоро во сите дискусии по форумите преовладува проблемот со староста на акумулаторот... фабриката намерно ги шифрира датумите на производство, за да може полесно да манипулира(те) со купувачите... а вие увозниците во соработка со продавачите/дистрибутери успешно си го користите тоа за личен интерес. Избегнувањето на одговорот на ова прашање од твоја страна, само ја потврдува оваа констатација...
Првин да се ИЗВИНАМ што не сум го видел прашањето, почнува сезона и се спремаме да бидеме сеопфатни во понудата на Еxide и Hagen Germany.
Камарад - гледам дека си почетник на страната, сега го гледам прашањево, а нема што да се крие, така да ќе ти пишам на тебе на кратко од Странство, а како што реков во Понеделник имаме многу опширно образложение.Сите од форумот знаат дека од 2012 секојдневно сум тука и служам и имаме соработка со преку 300 задоволни членови.
Сите што биле кај нас во магацин знаат дека на лагер држиме многу многу мала коичина на акумулатор, БАШ ЗА ДА не стојат во магацин и да не губат од својата трајност, бидејки тоа ако е така пак на крај ќе се врати по наша глава !
Прва работа : Инаку дел од мојата фамилија беше 20 години во генерален менаџмент на фабрика за ПРОИЗВОДСТВО на акумулатори и прво што ми даде совет пред да отидам во EXIDE беше : Никогаш не нарачувај повеќе од оптимално потребен лагер за 1 месец продажба, иако ќе имаме поголеми трошоци, ќе видиш тоа ќе го зголеми векот на трајност на акумулаторите и со тоа задоволството кај купувачите кон тебе како увозник.
Втора работа :
EXIDE, Bosch..(големите брендови) има принцип на работа да : Секој месец набавната цената на акумуторите се менува зависно LME.com(берзата на олово) и заради тоа секогаш се нарачува на месечно ниво ВРЗАНО со датум на производство на акумулаторот и оловото, попросто кажано, јас плаќам по цена на производство 1 месец порано, значи акумулаторот може да е стар не повеќе од 2 месеци кога стигнува во Македонија, не е можно да платам акумулатор што е произведен пред 6 месеци.
Трета работа за да скратам сега, СЕКОГАШ ќе има и незадовоства( и мерцедес не го сакаат сите, и Golf за некој не чини) и секогаш може да се случи да некој акумулатор остане во некоја продавница и после 6 месеци.
Се трудиме да го контролираме тоа и за сега е супер, но да бидеме реални, секогаш ќе има некои одстапки, но се додека тоа е случаеви а не пракса ќе има многу задоволни купувачи тука на форумот и низ цела Македонија, тоа е факт не констатација субјективна.
ВАЖНО : За да ги заштитиме купувачите во Гарантниот лист на EXIDE пишува гаранцијата важи 24 месеци од денот на продажба ИЛИ 30 месеци(а пуштаме и 32, може да потврдат случаеви) од датумот на производство.
погоре наведеното шифрирање што си го ставил, да си ми се јавил мене дека си пишал на форумот ќе сум видел и одговорил одма,а сите што се тука ако ме нема 2 дена знаат дека може да ми се јават во секое време и да завршиме работа.
Поздрав !