Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
139 (42.5%)
Black Horse
32 (9.8%)
Vesna
22 (6.7%)
Topla
63 (19.3%)
било кој...
71 (21.7%)

Вкупно гласови: 326

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 693174 пати)

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3480 на: 19 Јуни 2023, 16:08:08 pm »
Вози си  брат не му се замарај мн ако ти пали како шо треба, ако имаш некој смарт полнач приполни го еднаш, ако има на полначот pulse repair со тоа наполни го и терај, ако немаш види има ефтини и кај нас сеа или од алиекспрес. На зима ако осетиш дека намалува ќе му ја мислеш.
 Оваа корсата шо ја возам пред да ја земам имаше стоено неколку месеци и се потрошил акомулаторот, го виде еден од тие шо продава, рече овај в ѓубре не го бива, да дојдеш да си купиш нов, аха добро, го полнев со пулсирање  24+ саати,  еве го година и пол пали на "пола клуч"  и на зима во солидни минуси битолски,  а не ја пазам ниту е гаражирана, пали гаси ја возам во правец по километар мн често, или по печурки ако одам по 20 пати пали гаси обавезно.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

го имам оној полначот од LIDL  https://postimg.cc/qh928zPy, ама ми е страв ако го извадам за полнење акумулаторот да не си направам проблеми со кодовите од радиото (ако има такво нешто- а јас не ги знам) или нешто слично, а не можам да го полнам на возилото бидејќи живеам во зграда, друго се симнав доле и гледам боите на акумулаторот се горе сина надоле сива што ме наведува дека се работи за варта блу или бош кои се 60Ah и кој немаат CCA 680A туку CCA 540A а мајсторов мислеше дека е поголемата вредност, па така би дошло дека капацитетот му е над 65%, ама сепак ако му дојде крајот ќе менуваме, за секој случај на картица за резерва за нов ќе има 70-сетина евра па кога ќе дојде денот тоа е.
Кое возило е и што радио има?
возилото е од сликата на профилот Citroen C3 1,4 HDi 2012 а радиото е оригинал фабричкото

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5954
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3481 на: 19 Јуни 2023, 16:11:16 pm »
Слободно извади го акумулаторот, нема да имаш проблем со радиото освен што ќе треба да скенираш станици наново.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3800
« Одговори #3482 на: 19 Јуни 2023, 16:35:18 pm »
Кај мене на БМВ Е87 со стандардното бизнис радио, кога го извадивме акумулаторот престана да го дава AUX портот во менито за избор на извор на сигнал. :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3483 на: 19 Јуни 2023, 16:40:09 pm »
Треба кодирање, јас не го работам тоа но имам некое основно познавање и би требало некој што се занимава со кодирање да знае да го среди.
Се променува кодот од:
Цитат
AUX
   aux_off
Во:
Цитат
AUX
   aux

Програмата се вика INPA ако не се лажам. Ако си од Скопје побарај го TNT Chiptuning или Марио Алексовски(тој се занимава со авторадија, но не знам дали има софтвер за БМВ, поголема е веројатноста да најдеш кај првиот).
800 денари е цела дијагностика на алиекспрес и кодирањето е 5 минути, но колку би ти наплатиле не знам, кога бараат 100€ за темпомат за Мерива...
« Последно менување: 19 Јуни 2023, 16:45:12 pm nestor04 »

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #3484 на: 10 Јули 2023, 12:03:32 pm »
Да не заборавите сите проверки на Акумулатор и систем за полнење и стартување на вашите коли кај нас во Скопје се бесплатни, ОДМОР 2023 :)
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #3485 на: 12 Јули 2023, 12:31:51 pm »
Пред 31 месец купен од МакБат 75 Ah со CCA 720 (зашо нели дизел) Монбат Премиум со 30 месеци гаранција. Цркна вчера, 1 месец од истек на гаранција. Проверено кај електричар, се е во ред со стартер, алтернатор. Чувана строго во гаража лете и зимо. Проверено кај нив на тестер, акумулаторот за замена.
Денес повторно монтиран Монбат Формула со 24 месеци гаранција, наплатено стандард.

Муабетов ми беше врска нема премиум ау и остали глупости. Чувана по пропис, колата е во одлична техничка состојба, и ко на тајмер. :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3486 на: 12 Јули 2023, 12:34:18 pm »
Колкав беше напонот при палење(оптеретување)?
Чудно што пак си се вратил на Монбат...

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
« Одговори #3487 на: 12 Јули 2023, 12:39:31 pm »
Напон во мирување беше 12.63 V, а тешко палеше. Мајсторов вика на верглање паѓал на ~8 V.
Монтиран исто Монбат зашо немав време да го трчам Скопје. Муабетов ми беше чуван, пазен и џабе.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3488 на: 12 Јули 2023, 12:43:17 pm »
Прилично оштетен.
Мојот акумулатор паѓаше на 9.5 волти при палење, го сервисираа зимоска(под гаранција хаха) и додега немам проблем, ама изгледа треба да одвојам буџет наскоро за нов акумулатор.
Се мислам каков да ставам.
Се работи за Опел Астра Г бензин/плин без некоја си посебна електроника. Моментално има 66Ah акумулатор, фабрички е 44Ah, комшија кој работи со Топла веќе 20 години ми препорача 55Ah за прилично ниска цена.

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
« Одговори #3489 на: 12 Јули 2023, 12:47:25 pm »
Затоа наредно ќе биде, Топла, Блек Хорс, Весна, шо е најефтино со 24-30 месеци гарацнија. Нема поента да инвестираш.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5055
« Одговори #3490 на: 12 Јули 2023, 13:02:13 pm »
Imav Platin akumulator 5 godini istera

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3800
« Одговори #3491 на: 12 Јули 2023, 13:24:02 pm »
Mидак 80Аh купен 2015та, уште тера(да не го урочам) и непокажува некои знаци дека тешко пали итн.

http://www.midacbatteries.com/en
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3492 на: 12 Јули 2023, 14:20:40 pm »
Се погоде зимава топла, истерав 5-та зима со Ромбат, ама оставија незапалена недела дена, или под нулата и многу тешко верглаше, како араните. Со 3-4 надополнувања од есента ако не излезев на отворено, инаку како претходно без полнење после 3-та година гарант за вканта ќе беше, колку што траеа и претходните.  ;D

Мене ми смена многу полначот.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #3493 на: 12 Јули 2023, 15:11:29 pm »
Се погоде зимава топла, истерав 5-та зима со Ромбат, ама оставија незапалена недела дена, или под нулата и многу тешко верглаше, како араните. Со 3-4 надополнувања од есента ако не излезев на отворено, инаку како претходно без полнење после 3-та година гарант за вканта ќе беше, колку што траеа и претходните.  ;D

Мене ми смена многу полначот.
Исто и кај мојот Меган, секој ноември по истечено 3 години, без разлика поскап/поевтин, како темпирани :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #3494 на: 12 Јули 2023, 16:03:09 pm »
Само Реактор, чичини. :)))
Добра плата.
Прав скопјАнец.