Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
139 (42.5%)
Black Horse
32 (9.8%)
Vesna
22 (6.7%)
Topla
63 (19.3%)
било кој...
71 (21.7%)

Вкупно гласови: 326

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 693222 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43786
  • Il Moderatore
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3495 на: 13 Јули 2023, 07:23:55 am »
Само Реактор, чичини. :)))
The Mr. Fusion Home Energy Reactor converts household waste to power for the time machine's flux capacitor and time circuits using nuclear fusion, presumably cold fusion. In the film, Mr. Fusion allows the DeLorean time machine to generate the required 1.21 gigawatts needed to travel to any point in time.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1087
« Одговори #3496 на: 13 Јули 2023, 07:44:31 am »
Цркна и кај мене вчера  акомулаторот  exide 72ah, 5г скоро е во мене колата а пред то не знам кога го купиле и колку е стар.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #3497 на: 13 Јули 2023, 08:53:45 am »
Znaci se povtara istoto pri zgolemeni temperaturi.
Akumulatori najcesto otkazuvaat koga e najladno i koga e mnogu toplo.
Koga e ladno im paga kapacitetot pa doaga do izraz oslabenosta, a na zesko izgleda popustaat konstrukciski.
Ako nekoj znae poveke neka pise sto e rabotava so toplovo.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3498 на: 13 Јули 2023, 10:34:40 am »
Чоек само на есен и на пролет можи да биди сигурен.  ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3499 на: 13 Јули 2023, 10:38:27 am »
Ладното само ги потенцира проблемите кои веќе се јавиле кај акумулаторот (ослабен капацитет, кој поради ладното време е уште повеќе потенциран, па акумулаторот не може да произведе доволно струја за да ја покрене колата која поради ладното пак, бара повеќе струја отколку во лето). Топлото уствари е смрт за акумулаторите :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3802
« Одговори #3500 на: 13 Јули 2023, 11:08:04 am »
Тогаш колите на кој што акумулаторот се наоѓа во багажник би требало да имаат подолг век на истиот.

Некој можеби направил и такво истражување :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3501 на: 13 Јули 2023, 12:17:11 pm »
Реално во гепек му е местото на акумулаторот. Што мајка бара под хауба?! :)
Еве една интересна дискусија на темата, далеку од истражување, ама за мене беше интересно читањето:
https://bobistheoilguy.com/forums/threads/lifespan-of-trunk-mounted-car-battery.232602/

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3502 на: 13 Јули 2023, 14:00:50 pm »
Не дека „знам“, ама испарува електролитот?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3503 на: 13 Јули 2023, 14:13:53 pm »
Нели затворен, или и во затворен бега?

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3504 на: 13 Јули 2023, 14:35:53 pm »
Verojatno ne e samo do elektrolitot, akumulator ne saka toplo pogotovo ne vrukina.
Dali e do hemiski procesi ili popustaat spoevi...

Vo proncip najveke mu smeta koga stoi poluprazen ili prazen, i koga e zesko.
Najpoveke ovoa prvoto.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5297
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3505 на: 13 Јули 2023, 14:47:45 pm »
Нели затворен, или и во затворен бега?
Колку дихтува, тоа е прашањето. :)
Знам луѓе што отвараат и такви акумулатори, па наоѓаат дека фали електролит после неколку години.

Отсутен nidzzo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
  • No.1 battery POWER DURACELL
    • www.akumulatori.com.mk
« Одговори #3506 на: 14 Јули 2023, 08:17:33 am »
Да, лето повеќе него зимо страда акумулаторот од јаките температури, електоролит не испарува само водата во електорлитот испарува, нели киселината (H2SO4) сулфурна киселина мора да биде разредена со вода за функионира во акумулатор, е таа само испарува и кога ке испари акум. престанува да работи, не е лошо сите акум. кои се отвараат да ги проверите и да им доставите течност (Дестилирана вода исклучиво) :)

ps: Инаку сосем точно дека акум. кои се во "гепек" траат подолго (BMW, MERCEDES,AUDi :P )
« Последно менување: 17 Јули 2023, 08:42:12 am nidzzo »
DURACELL AUTOMOTIVE POWER
(02) 2783030
078 373414

Отсутен srgjan

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
« Одговори #3507 на: 06 Август 2023, 16:57:08 pm »
Здаво на сите.Се работи за Пасат Цц 2009 год.2.0 тди.Треба да се промени акумулатор па ме интересира каков да ставам.Моментално има некој незнам што марка е но е со киселина(барем така ми кажа сервисерот)и ми рече дека треба да се стави со гел.Да напоменам дека нее со старт стоп систем колата.Благодарам.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 726
« Одговори #3508 на: 06 Август 2023, 21:06:12 pm »
Здаво на сите.Се работи за Пасат Цц 2009 год.2.0 тди.Треба да се промени акумулатор па ме интересира каков да ставам.Моментално има некој незнам што марка е но е со киселина(барем така ми кажа сервисерот)и ми рече дека треба да се стави со гел.Да напоменам дека нее со старт стоп систем колата.Благодарам.

akumulator e akumulator stavi kakov sakash bitno da e ispraven i da drzi napon. dali e kiselinski (obichen) ili so gel nema razlika principot e ist. prashanjeto e kolku sakash ti da se zamarash so nego.

ako imash parichka za troshenje zemi si agm chisto za da i udovolish na mrzata svoja i da ne rchlash okolu akumulator tolku chesto kolku so obichen kiselinski (ama pak kje treba barem ednash godinata da go proverish so napon kako e i da go dopolnish)

premnogu se imame udreno na mrza i neodrzuvanje so akumulatorite toa e fakt. vo odnos na izborot KAKOV akumulator jas bi platil povekje za obichen kiselinski od nekoja verodostojna marka otkolku za gel/agm od nekoja fush marka za istata cena.

chisto kako preporaka (ili pofalba) BANNERot na kolata (obichen kiselinski) istera edno 7-8 godini spored onaa shifrata shto ja imashe (so nego ja kupiv kolata koj go kupil koga go stavil ne znam).

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3509 на: 06 Август 2023, 21:10:35 pm »
Ili nesto pogresno si razbral ili serviserot pogresno ti preporacal.
Gel akumulator ne e za upotreba kako starter za vo kola, ima druga namena.

Bas pisi koj e serviserot nek se znae.

Tebe ti treba klasicen akumulator oloven/kiselina.