Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
139 (42.5%)
Black Horse
32 (9.8%)
Vesna
22 (6.7%)
Topla
63 (19.3%)
било кој...
71 (21.7%)

Вкупно гласови: 326

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 693213 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #3465 на: 08 Мај 2023, 11:57:22 am »
20кг од Германија не порачувам па Јана мајка да е...  ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6787
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3466 на: 08 Мај 2023, 17:15:44 pm »
Фабричките акумулатори на бенве траат најдолго. Има некој систем ги гаси сите потрошувачи и штеди струја.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3467 на: 08 Мај 2023, 19:17:52 pm »
Саботата откажа акумулаторот на Мерцедесот,па им реков од на работа да порачаат нов.
Денес стигнал,го монтирал колегата на кола,им реков ба тие в канцеларија да порачаат подобар  некој.
Стигнување,Пантер,јас прв пат слушам за таа фирма.
Колку ќе тера нека тера не му се замарам многу околу тоа.
А предходниот беше Варта од 2016 мислам,така нешто ми спомна колегата.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5055
« Одговори #3468 на: 08 Мај 2023, 19:39:05 pm »
Саботата откажа акумулаторот на Мерцедесот,па им реков од на работа да порачаат нов.
Денес стигнал,го монтирал колегата на кола,им реков ба тие в канцеларија да порачаат подобар  некој.
Стигнување,Пантер,јас прв пат слушам за таа фирма.
Колку ќе тера нека тера не му се замарам многу околу тоа.
А предходниот беше Варта од 2016 мислам,така нешто ми спомна колегата.
Pink panter? Ili kakov hahaha

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3469 на: 08 Мај 2023, 22:20:17 pm »
Црни Пантер...абе ретардирана работа,ама тоа е шо ќе правиш. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #3470 на: 19 Јуни 2023, 12:26:04 pm »
ајде едно мислење од поискусните, денес покрај редовната летна проверка во АМСМ отидов и до авто електричар да направам и еден тест на акумулаторот онака од чиста мира (пали што се вика на пола куч, т.с нема никакви проблеми со колата) бидејќи сезона на летни одмори почести патувања...

и полнењето во ред е сега она што ме изненади по проверката со апаратчето покажа CCA 350A или ~55% од декларираното и мислењето на мајсторот кој воедно и продава акумулатори е дека треба да почнам да размислувам и да си се спремам за купување на нов акумулатор во догледно време, она што можам да го кажам е дека возилото во последно време се вози претежно на кратки релации и дали можеби резултатот е како резултат на тоа или сепак треба да се прифати реалноста дека тоа е тоа ќе треба да се купува акумулатор,

она што ме доведува во искушение да се посомневам во препораката за купување акумулатор ми е тоа што мајсторов и продава акумулатори па да не ме наведува на нешто, затоа решив да се посоветувам со поширок аудиториум, сепак повеќе глави мислат подобро од една :)

п.с не ми е никаков проблем да купам нов  >:(

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5055
« Одговори #3471 на: 19 Јуни 2023, 12:27:58 pm »
Brojkite na aparatceto mn zavisat i kolku e poln akumulatorot. Edinstven realen test e test so optovaruvanje t.s. greac

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #3472 на: 19 Јуни 2023, 12:35:19 pm »
Kolku e star akumulatorot?
Kakov tip na akumulator.
Dali imas start/stop

Prvo napravi edno polnenje, pa potoa pak izmeri.

CCA si e merodaven pokazatel do kade si so akumulatorot.
Ako vozis dizel togas si na granica da ti zapali, ako vozis benzinec do 2000cc imas uste malce fora.

Napravi i vtora proverka, predlog vo Monbat Makbat https://www.google.com/maps/place/MONBAT+MAKBAT/@41.9728087,21.4563144,15z/data=!4m6!3m5!1s0x135415e6b46f4da5:0xc966c640de3bf1bc!8m2!3d41.9728087!4d21.4563144!16s%2Fg%2F1tj358l9?entry=ttu

Jas koga otidov tamu da se pozalam na akumulatorot mi rekoa deka e dobar, i terase uste godina bez problem.
Imas i ubav izbor, sredna klasa Monbat, visoka Duracel.
Pa se ke resis na edno mesto, ili tamu kade sto veke si bil, po izbor.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5954
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3473 на: 19 Јуни 2023, 12:41:00 pm »
Пред околу 1 недела влечев комшија со Scorpion акумулатор, ист имам и кај мене само што мојот е 66A (фабричкиот е 44) и еднаш откажа додека не го сервисираа. Чекам и мојот да откажи зимово, купен е 11 месец 2021, па гаранцијата му завршува годинава во ноември. Наредно само Топла, имам препорака од автоелектричар кој има Топла акумулатор стар 7 години и никогаш напонот не паднал под 12.3 волти иако ги пали возилата со нив и ретко го дополнува. Добро е што не направија проблем за сервисирање на акумулаторот иако акумулаторот беше купен од претходниот газда (трет пред мене) и не ни ми побараа документ за гаранција иако го имав во кола. Веднаш ми дадоа заменски 60A ноу нејм акумулатор(немаше ни лепенки) кој беше 1000 пати подобар од мојот и по една недела отидов со документот (гарантниот лист) се потпишав дека е сервисиран и удрија печат во гарантниот лист и ден денес на пола клуч пали.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #3474 на: 19 Јуни 2023, 12:51:32 pm »
Бреееј... Јас Лансерот со фабрички акумулатор го продадов, после 8 години, сеуште мука си немаше.

На Опелот баш прошли месец сменив, фабричкиот тераше уште (скоро 7 години), ама почна да покажува слабости.

Ставив Varta Silver Dynamic AGM 80 Ah.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
« Одговори #3475 на: 19 Јуни 2023, 13:16:47 pm »
Kolku e star akumulatorot?
Kakov tip na akumulator.
Dali imas start/stop

Prvo napravi edno polnenje, pa potoa pak izmeri.

CCA si e merodaven pokazatel do kade si so akumulatorot.
Ako vozis dizel togas si na granica da ti zapali, ako vozis benzinec do 2000cc imas uste malce fora.

Napravi i vtora proverka, predlog vo Monbat Makbat https://www.google.com/maps/place/MONBAT+MAKBAT/@41.9728087,21.4563144,15z/data=!4m6!3m5!1s0x135415e6b46f4da5:0xc966c640de3bf1bc!8m2!3d41.9728087!4d21.4563144!16s%2Fg%2F1tj358l9?entry=ttu

Jas koga otidov tamu da se pozalam na akumulatorot mi rekoa deka e dobar, i terase uste godina bez problem.
Imas i ubav izbor, sredna klasa Monbat, visoka Duracel.
Pa se ke resis na edno mesto, ili tamu kade sto veke si bil, po izbor.

-не знам колку е стар кај мене е возилото 3-та година,
-не би можел со сигурност да кажам стои затворен во кутијата ама вака по бојата ми се чини дека е варта или бош
-нема колата старт-стоп палење гасење на клуч

-возам дизел 1.4 HDi, никогаш не сум забележал проблеми со палењето, како што пишав погоре пали на "пола клуч" (ова е фора на овие што препродаваат коли),
-перпораката за проверка не сум во можност да ја направам таму затоа што сум од провинција  :(
« Последно менување: 19 Јуни 2023, 15:11:47 pm kokos »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5620
« Одговори #3476 на: 19 Јуни 2023, 15:07:37 pm »
Вози си  брат не му се замарај мн ако ти пали како шо треба, ако имаш некој смарт полнач приполни го еднаш, ако има на полначот pulse repair со тоа наполни го и терај, ако немаш види има ефтини и кај нас сеа или од алиекспрес. На зима ако осетиш дека намалува ќе му ја мислеш.
 Оваа корсата шо ја возам пред да ја земам имаше стоено неколку месеци и се потрошил акомулаторот, го виде еден од тие шо продава, рече овај в ѓубре не го бива, да дојдеш да си купиш нов, аха добро, го полнев со пулсирање  24+ саати,  еве го година и пол пали на "пола клуч"  и на зима во солидни минуси битолски,  а не ја пазам ниту е гаражирана, пали гаси ја возам во правец по километар мн често, или по печурки ако одам по 20 пати пали гаси обавезно.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
« Одговори #3477 на: 19 Јуни 2023, 15:39:33 pm »
Вози си  брат не му се замарај мн ако ти пали како шо треба, ако имаш некој смарт полнач приполни го еднаш, ако има на полначот pulse repair со тоа наполни го и терај, ако немаш види има ефтини и кај нас сеа или од алиекспрес. На зима ако осетиш дека намалува ќе му ја мислеш.
 Оваа корсата шо ја возам пред да ја земам имаше стоено неколку месеци и се потрошил акомулаторот, го виде еден од тие шо продава, рече овај в ѓубре не го бива, да дојдеш да си купиш нов, аха добро, го полнев со пулсирање  24+ саати,  еве го година и пол пали на "пола клуч"  и на зима во солидни минуси битолски,  а не ја пазам ниту е гаражирана, пали гаси ја возам во правец по километар мн често, или по печурки ако одам по 20 пати пали гаси обавезно.

го имам оној полначот од LIDL  https://postimg.cc/qh928zPy, ама ми е страв ако го извадам за полнење акумулаторот да не си направам проблеми со кодовите од радиото (ако има такво нешто- а јас не ги знам) или нешто слично, а не можам да го полнам на возилото бидејќи живеам во зграда, друго се симнав доле и гледам боите на акумулаторот се горе сина надоле сива што ме наведува дека се работи за варта блу или бош кои се 60Ah и кој немаат CCA 680A туку CCA 540A а мајсторов мислеше дека е поголемата вредност, па така би дошло дека капацитетот му е над 65%, ама сепак ако му дојде крајот ќе менуваме, за секој случај на картица за резерва за нов ќе има 70-сетина евра па кога ќе дојде денот тоа е.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5620
« Одговори #3478 на: 19 Јуни 2023, 15:56:37 pm »
Епа кај шо ќе ти излези прилика некаде со продолжен уштекај го, по пријатели роднини.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5954
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3479 на: 19 Јуни 2023, 16:03:57 pm »

го имам оној полначот од LIDL  https://postimg.cc/qh928zPy, ама ми е страв ако го извадам за полнење акумулаторот да не си направам проблеми со кодовите од радиото (ако има такво нешто- а јас не ги знам) или нешто слично, а не можам да го полнам на возилото бидејќи живеам во зграда, друго се симнав доле и гледам боите на акумулаторот се горе сина надоле сива што ме наведува дека се работи за варта блу или бош кои се 60Ah и кој немаат CCA 680A туку CCA 540A а мајсторов мислеше дека е поголемата вредност, па така би дошло дека капацитетот му е над 65%, ама сепак ако му дојде крајот ќе менуваме, за секој случај на картица за резерва за нов ќе има 70-сетина евра па кога ќе дојде денот тоа е.
Кое возило е и што радио има?