Ovdeka bese pisano deka nekomu mu bil prodaden poveke od godina dena star akumulator.
Kako toa bese napisano i objasneto, e druga rabota. Dali bil postar od godina dena, neznam.
Ama go znam slednovo.
Mene na garancijata na nekolku akumulatori mi pisuva 24 meseci od denot na prodazba i 36 meseci od denot na proizvodstvo. Zosto go spomnuvaat datumot na proizvodstvo ako ne igra uloga? Ili mozebi kupuvam med, neznam.....
Toa znaci deka ako nekomu mu prodadat poveke od 12 meseci stoen akumulator od start ke ima pomala garancija od deklariranata 24 mesecna garancija. Ovoa od start.
Plus, tocno e ako padne naponot pod odredena granica nastanuvaat hemiski procesi koi go namaluvaat vekot na traenje.
Pri stoenje naponot na akumulatorot paga, kolku i za kolku vreme zavisi on mnogu faktori.
Ustvari hemiskite procesi pocnuvaat vednas stom se formira akumulatorot.
I zatoa si se ograduvaat pisuvaat garancija 36 meseci od datum na proizvodstvo.
Taka da, ve molam da ne gi relativizirame faktite! I razno razni cinicni komentari.
Tuka ne navlagam koj sto kazal, kako go kazal, i dali izlazal.
Zboram za fakti.
A jas i den denes nemozam da gi desifriram datumite na proizvodstvo na dva akumulatora koi gi koristam.
Smetam deka imam pravo da znam koga e proizveden akumulatorot denot koga go kupuvam, koga veke mi davaat garancija so pogore navedenite ogranicuvanja 24/36 meseci!
Sekogas koga sum go prasal prodavacot koga e proizveden akumulatorot, odgovorot e "taze se"
Ne batka, imam pravo da znam tocen datum vo momentot koga mi davaat garancija 24/36 meseci.