Гласање

Која марка на акумулатори се најдобри според вас?

Exide
141 (42.6%)
Black Horse
32 (9.7%)
Vesna
22 (6.6%)
Topla
63 (19%)
било кој...
73 (22.1%)

Вкупно гласови: 330

Автор Тема: Предлог за акумулатор  (Прочитано 761580 пати)

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
Одг: Предлог за акумулатор
« Одговори #1740 на: 15 Декември 2017, 13:58:06 pm »
ќе се обидам да сумирам... она што беше кажано овде и што е прочитано и осознаено досега:

- акумулаторите, за да бидат пуштени во продажба, претходно мора да бидат исполнети сите услови за  тоа.

- да бидат произведени согласно пропишаните стандарди...и да бидат прописно одржувани и чувани се до моментот на продажба.

- назнаките и се друго напишано на самиот акумулатор (тип, карактеристики, итн) мора да одговараат на вистинските

- мора да биде чуван на соодветно пропишани услови за температура (до 20 степени), влажност, во вертикална положба итн

- ако поминало повеќе од 4 недели од датумот на производство, акумулаторот од страна на увозникот мора да се провери во каква состојба е и доколку напонот е паднат испод 12,52 волти, задолжително да биде дополнет до 12,7 волти, на професионална опрема, пропишана од производителот.

- понатаму, на секои 4 до 6 недели горната проверка и дополнување мора да се повторува...се до продажбата.

- максимум време кое може да биде стар пред продажба и во кое мора да се дополнува акумулаторот е 6 месеци.

- значи, несмее да биде пуштен во продажба акумулатор кој е постар од 4 недели, доколку нема евиденција дека е уредно и прописно чуван и одржуван.

- несмее да биде пуштен во продажба акумулатор кој е постар од 6 месеци, дури и да има евиденција дека е соодветно одржуван и чуван.

- согласно важечките прописи и кај нас...тој што ќе пушти во продажба производ кој не ги исполнува потребните услови...прави казниво дело и ќе сноси одговорност за тоа.

- за акумулатор кој не ги исполнува условите да биде пуштен во продажба...не смее ниту да се издава било каква гаранција....со тоа се прави уште едно казниво дело...со кое купувачот се измамува и се доведува во заблуда... и му се продава неисправен производ, кој несмее да биде пуштен во продажба.

- во две продавници во скопје, ми рекоа дека сегашниот увозник на Exide, по преземањето на бизнисот од кумановската фирма... не ги признавал гаранциите за акумулаторите, кои во моментот на продажба биле постари од 6 месеци. Ова го изјави и @andzelo, овде на форумов... дека повеќе од 6 месеци во никој случај не дозволува да седи акумулатор на залиха.

условите за чување и одржување на акумулаторите се дадени од Exide.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1741 на: 15 Декември 2017, 14:10:17 pm »

- согласно важечките прописи и кај нас...тој што ќе пушти во продажба производ кој не ги исполнува потребните услови...прави казниво дело и ќе сноси одговорност за тоа.

Може да ни го постираш тука законот каде е ова дефинирано, би ни било од корист да го приложиме кога ке купуваме акумулатор.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #1742 на: 15 Декември 2017, 14:26:17 pm »
Каде да најдам миризливо за на ретровизор од МВР?

Ми треба за паркирање да не ме крева пајак, и ако ме сопрат да не мора да дувам навечер.

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1743 на: 15 Декември 2017, 14:48:08 pm »

Може да ни го постираш тука законот каде е ова дефинирано, би ни било од корист да го приложиме кога ке купуваме акумулатор.

газдата од Рели Рејсинг го викнал човекот заедно со увозникот на Exide да расчистат кој е виновен...и да го решат проблемот...

ќе го почекаме исходот и ќе оцениме дали ќе продолжиме со објавување на аргументите.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #1744 на: 15 Декември 2017, 14:50:27 pm »
....Играш педерски. Ако законот е комплетно на твоја страна, извади цитирај ги законите, кажи по тој и тој член, вака и вака е работата...

А кобајаги организиран криминал гониш, и оп падне обвнинението во судница, затоа што “согласно важечките прописи“ не е доволно специфично.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1745 на: 15 Декември 2017, 14:50:34 pm »
Абе каква врска има ова со вашето натегање. Дај каде е таа дефиниција за староста на акумулаторот, викаш дека се прекршува закон. Јас не купувам од анџело, ке си купам од друго место ама сакам да имам црно на бело кога тврдам и барам нешто. Додека не го приложиш законот ова е само шпекулација и кривоклеветство кое исто така е казнива со закон. Ако сакаш ке ти го пратам законот.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #1746 на: 15 Декември 2017, 15:02:02 pm »
Може и палица за стопирање коли "Стоп Полиција" ако има некој вишак да ја даде, ќе ја ставам на шалт табла да стои да плаши сообраќајци.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1747 на: 15 Декември 2017, 15:07:03 pm »
Не ме задевајте денеска лут сум пепел, цел ден кријам стари акумулатори половината ми се фати. Имам освежувач полиција, палка немам имам капа. За нова година може камарад ќе дели, нели негова е фирмата.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #1748 на: 15 Декември 2017, 15:15:48 pm »
Otrov stanaa postovite na kamarad.
Osvesti se druze, ne svati deka pocna da trues narod ovde. Veke samo loso za tebe pravis.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #1749 на: 15 Декември 2017, 15:52:14 pm »
Кога веќе не е приложен законот, ќе го цитирам јас.
Извадок од „Закон за потрошувачи - Секција акумулатори и други акумулаторски батерии.“
Цитат
- Потрошувачот е должен фискалната сметка и гаранцијата да ги чува 6,7,8,9,10,11,12 месеци по истекот на гаранцијата;
- Потрошувачот при купување на батерија од ваков тип е должен да ја провери датата на производство (за чие разоткривање треба задолжително по закон претходно да посетувал курс за дешифрирање, (не важи за лица родени пред 1973год. кои служеле војска во ЈНА));
- Доколку потрошувачот ја дешифрира датата и востанови дека акумулаторската батерија е постара од 6 месеци, да пријави во надлежиот инспекторат, кој согласно законот ќе изрече ГЛОБА, или забрана за вршење на дејност;
- Доколку надлежниот инспекторат не го казни продавачот (лапнал акумулатор 2,3,4,5), потрошувачот е должен со изнуда, манипулации или во краен случај закана со прашањето ЗНАЕШ ЛИ КОЈ СУМ ЈАС?, да му го испразни магацинот на продавачот;
- Сиве овие претставки, наставки, поставки може да се применат и при купување на масло доколку се востанови дека е ФЕЈК!,
 ама за тоа во темата за масла.

ЕДИТ: Измена во законот (точка 3) согласно барањата на потрошувачите.
« Последно менување: 15 Декември 2017, 16:11:22 pm t0m1cA »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1750 на: 15 Декември 2017, 16:07:00 pm »
Кога веќе не е приложен законот, ќе го цитирам јас.
Извадок од „Закон за потрошувачи - Секција акумулатори и други акумулаторски батерии.“
Цитат
- Потрошувачот е должен фискалната сметка и гаранцијата да ги чува 6,7,8,9,10,11,12 месеци по истекот на гаранцијата;
- Потрошувачот при купување на батерија од ваков тип е должен да ја провери датата на производство (за чие разоткривање треба задолжително по закон претходно да посетувал курс за дешифрирање, (не важи за лица родени пред 1973год. кои служеле војска во ЈНА));
- Доколку потрошувачот ја дешифрира датата и востанови дека акумулаторската батерија е постара од 6 месеци, да пријави во надлежиот инспекторат;
- Доколку надлежниот инспекторат не го казни продавачот (лапнал акумулатор 2,3,4,5), потрошувачот е должен со изнуда, манипулации или во краен случај закана со прашањето ЗНАЕШ ЛИ КОЈ СУМ ЈАС?, да му го испразни магацинот на продавачот;
- Сиве овие претставки, наставки, поставки може да се применат и при купување на масло доколку се востанови дека е ФЕЈК!,
 ама за тоа во темата за масла.
Ти фали зборот "глоба". :) :) за да стане правосилен законот. :)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #1751 на: 15 Декември 2017, 16:21:49 pm »
Цитат
Garacijska izjava
Raduje nas što ste dolučili da kupite naš proizvod. Za besprekorno funkcionisanje proizvoda garantujemo 24 meseca i jedan dan od datuma prodaje za Topla Energy TRUCK (program preko 105Ah), TAB Motion, Vesna PREMIUM Truck (program preko 105Ah) i Taxxon TRUCK (program preko 100Ah) akumulatore, 25 meseci za Topla Start, Vesna i Taxxon akumulatore putničkog programa, 30 meseci za Vesna PREMIUM akumulatore putničkog programa, 32 meseca za Topla Energy (program do 105Ah) akumulatore putničkog programa, 36 meseci za Topla Top (važi za vozila proizvedena od 2002. godine pa na dalje) i 40 meseci za TAB Magic Stop&Go (pod uslovom da montaža nije izvršena na taxi vozilu), a sve to pod uslovom da od datuma proizvodnje do datuma prodaje nije prošlo više od 12 meseci (ukoliko se baterija proda posle ovog roka, troškove zamene snosi prodavac).

Не знам како е кај ексајд, но на еве шо пишува на страната на топла. Во секој случај од било кој произведувач, кратко после истекот на гаранцијата цркнуваат сигурно 80-90% од акумулаторите. Така да штом ја истера гаранцијата никој натаму не снесува одговорност.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1752 на: 15 Декември 2017, 16:22:45 pm »
Седите море еј! Остајте го камарад, мене заебаајте ме, шо беше беше...

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #1753 на: 15 Декември 2017, 17:30:50 pm »
Бреее 4 недели стар, па ако не топол од фабрика директ под хауба....

Отсутен kamarad

• Јуниор
  • **
« Одговори #1754 на: 16 Декември 2017, 12:19:21 pm »
направив неколку прецизирања во претходниот коментар...за да бидам појасен.
------------------------------
ќе се обидам да сумирам... она што беше кажано овде и што е прочитано и осознаено досега:

- акумулаторите, за да бидат пуштени во продажба, претходно мора да бидат исполнети сите услови за  тоа.

- да бидат произведени согласно пропишаните стандарди...и да бидат прописно одржувани и чувани се до моментот на продажба.

- назнаките и се друго напишано на самиот акумулатор (тип, карактеристики, итн) мора да одговараат на вистинските

- мора да биде чуван на соодветно пропишани услови за температура (до 20 степени), влажност, во вертикална положба итн

- ако поминало повеќе од 4 (до макс. 8 ) недели од датумот на производство, акумулаторот од страна на увозникот мора да се провери во каква состојба е...и доколку напонот е паднат испод 12,52 волти, задолжително да биде дополнет до 12,7 волти, на професионална опрема, пропишана од производителот.

- понатаму, на секои 4 до 8 недели (зависно од условите во кои се чува акумулаторот) горната проверка и дополнување мора да се повторува...се до продажбата.

- тоа значи дека увозникот во овие рокови има обврска да ги проверува сите акумулатори кои стојат непродадени во продавниците...да види во какви услови се чуваат и да изврши контрола на напонот...и доколку е паднат испод 12,52 волти, да ги повлече во сервис за дополнување...па потоа повторно да ги пушти во продажба.

- максимум време кое може да биде стар акумулаторот пред продажба е 6 месеци, но под услов да бил чуван и дополнуван (како погоре) согласно инструкциите кои ги дава Exide на дилерите/увозниците.

- значи, несмее да биде пуштен во продажба акумулатор кој е постар од 4 (макс. 8 ) недели , доколку нема евиденција дека е уредно и прописно чуван и одржуван.

- несмее да биде пуштен во продажба акумулатор кој е постар од 6 месеци, дури и да има евиденција дека е соодветно одржуван и чуван.

- за акумулатор кој не ги исполнува условите да биде пуштен во продажба...не смее ниту да се издава било каква гаранција....со тоа се прави уште едно казниво дело...со кое купувачот се измамува и се доведува во заблуда... и му се продава неисправен производ, кој не ги исполнува потребните услови и кој како таков несмее да биде пуштен во продажба.

- во две продавници во скопје, ми рекоа дека сегашниот увозник на Exide, по преземањето на бизнисот од кумановската фирма... не ги признавал гаранциите за акумулаторите, кои во моментот на продажба биле постари од 6 месеци. Ова го изјави и @andzelo, овде на форумов... дека повеќе од 6 месеци во никој случај не дозволува да седи акумулатор на залиха.

горните услови за чување и одржување на акумулаторите се дадени од производителот Exide.