Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 281813 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #720 на: 23 Јуни 2014, 19:37:03 pm »
Сакаш да кажеш дека различни димензии на гуми, а на исто возило, бараат различни притисоци?

Притисок си е притисок. Помал волумен и помалку воздух наспроти поголем волумен и повќе воздух - притисокот е ист. Препорачаниот притисок е определен од оптоварувањето на колата, а не од димензијата (големината) на гумата.

http://www.bridgestone.com.au/tyres/passenger/care/pressure.aspx

"Contrary to popular belief, tyre pressure is not determined by the type of tyre or its size but
upon your vehicle's load and driving application i.e. speed"

Се согласувам дека е контраинтуитивно, т.е. дека интуицијата зборува „помала гума треба поголем притисок“, но во автомобилизмот многу, многу работи се контраинтуитивни.

Така е. Притисок си е притисок.
Но кај пониската гума мора да биде притисокот поголем бидејќи пониската гума треба помалку да се деформира одошто повисоката. Притисокот е повисок за да има помала деформација при нерамнини. Кога повисоката и пониската гума би се деформирале исто, високата гума би немала мака додека пониската би удрила во бандаж и би се прецвикала.

Така?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #721 на: 23 Јуни 2014, 22:32:54 pm »
Не.

Толку нископрофилна гума воопшто не се вози по нерамнини кои би можеле да ја прецвикаат in the first place. Нископрофилни гуми се возат на мазни и чисти површини како на пример... шознам, тркачка стаза? Пошто не гледам каде на друго место би имал бенефит од нископрофилна гума, т.е. не знам каде на друго место би влагал со миљон на саат у кривина па да значи нешто што гумата е нископрофилна. Освен, се разбира, ако не возиш ко глуп сељак.

Возење нископрофилни по „нормални“ улици со дупки и нерамнини и за секојдневни потреби е глупава и сељачка пракса, а компензирањето за нискостас со просто тепање притисок не само што е глупаво и сељачки, туку и потенцијално опасно - ја возиш колата со притисок поголем од оптималниот.

Да ве е*ат нископрофилни гуми да ве е*ат.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #722 на: 23 Јуни 2014, 22:48:21 pm »
Сите сељаци со ниски гуми а овие со крофниве на бандаж што рипаат по тротори како од планина симнати,градски луѓе да ти биле, море море ...  ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #723 на: 23 Јуни 2014, 23:05:04 pm »
Не.

Јас не знам што кој к*р фабрички ставаат нископрофилни гум кога на Филип не му се свиѓаат.. . Треба секоја кола да биде со 100-ка профил и ајт у лепу.
Туку да го баталиме сељачизмот на тие што возат нископрофилни гуми, ова што го зборуваш нема врска. Пример:

Фиат Стило - неоптеретено:

195/65/15 - препорачан притисок 1.9
205/55/16 - препорачан притисок 2.1
215/45/17 - препорачан притисок 2.3

Алфа Ромео 166:
205/55/16 - препорачан притисок 2.3/2.3
225/45/17 - препорачан притисок 2.7/2.5
235/40/18 - препорачан притисок 2.7/2.7

Објаснување?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #724 на: 23 Јуни 2014, 23:09:48 pm »
Не мислев на такви нископрофилни. Мислев на до толку нископрофилни што ако не ги напумпаш камен ќе ги скинеш на првата дупка. Италикон горе за украс ли го ццкав? Нели глеаш дека бројките од двете страни на крозот се мењаат. Колку е 40% од 235? А 55% од 205?

Колкав треба да биде притисокот на гумата не зависи од димензијата сама по себе туку од тежината и брзината. Ако ставиш нааа оолкава широка гума се подразбира дека ќе возиш брзо и треба да ја напумпаш повеќе. Ама да се клацкаш од семафор до семафор со нископрофилна гума?

Ти кога купуваш кола имаш можност да бираш гума во зависност од тоа кај ќе ја возиш - ја ли у Аустрија ја ли на западен Балкан.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #725 на: 23 Јуни 2014, 23:15:22 pm »
„Толку“ нископрофилна ти е и 195/50/15 на Фиестата кој се цвикна во Скопје. Да си беше 65ка немаше да се цвикне. „Толку“ е релативно фабричка и многу честа димензија.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #726 на: 23 Јуни 2014, 23:16:32 pm »
Возење нископрофилни по „нормални“ улици со дупки и нерамнини и за секојдневни потреби е глупава и сељачка пракса

А ремапче и спуштање?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #727 на: 23 Јуни 2014, 23:19:29 pm »
А ремапче и спуштање?

За ремапче оставам простор за дискусија, ама спуштање:

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #728 на: 23 Јуни 2014, 23:20:21 pm »

The perfect road car. Огромно ниво на удобност. Доста зборење глупости.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #729 на: 23 Јуни 2014, 23:22:28 pm »
Огромно ниво на удобност да, али за пичиња. Биди маж вози низ скопје.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #730 на: 23 Јуни 2014, 23:23:26 pm »
Да, на мазен пат. Пробај со тие гумици Велес - Скопје, па после уште еднаш со „нормални“ гуми и после кажи која варијанта била поудобна. Стварно доста со глупости.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #731 на: 23 Јуни 2014, 23:24:26 pm »
Да ви давам и друг пример треба?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #732 на: 23 Јуни 2014, 23:27:15 pm »
Не треба. Удобноста зависи пред се од патот, колата е на второ место. И никаде не реков дека нископрофилна гума е неудобна, туку дека нејзините ентузијастички апликации се бесмислени во 99.9% од реалните возачки сценарија. Сељачки препич без реален бенефит.

Разбирам секој ден службено да патувате по 200 км по супермазен аутобан... Ама за до работа, самопослуга и еднаш годишно грчка или охрид? Глупости...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #733 на: 23 Јуни 2014, 23:28:57 pm »
Џабе ќе им даваш, верувај не вреди. Ќе ти каже Фаланга дека Спарк не се слуша на 140кмч, а ФилипВ ќе ти рече дека спуштање 35мм е шабански. Немој, батали... Не се мачи. Нивното е најбољи на свет.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #734 на: 23 Јуни 2014, 23:30:34 pm »
Не треба. Удобноста зависи пред се од патот, колата е на второ место. И никаде не реков дека нископрофилна гума е неудобна, туку дека нејзините ентузијастички апликации се бесмислени во 99.9% од реалните возачки сценарија. Сељачки препич без реален бенефит.

Разбирам секој ден службено да патувате по 200 км по супермазен аутобан... Ама за до работа, самопослуга и еднаш годишно грчка или охрид? Глупости...

1.Изгледај ја епизодава.
2.Аутобанот не е супермазен.

@Deni You can't teach an old dog new tricks I suppose. Али можеби сеуште има тронка надеж.