Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 320450 пати)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #375 на: 05 Април 2013, 13:59:50 pm »
Од каде ова дека се занемарувале сензори!? Си има мапа која стрикно се следи од страна на компјутерот во сите можни ситуации на моторот. Може да се закачи на компјутер и да се види движењето на параметрите низ времето.

Демек не си го знаел ова? На полото кога ќе стиснеш гас до крај, па ќе отпуштиш малку влече повеќе отколку со 100% стисната гас.
Кога е 100% стисната гаста сензорите се занемаруваат и соодносот на бензин-воздух не е баш најоптимален. Кога гаста е стисната 80% сензорите контролираат ситуација и согорувањето е поеколошко. Е сега прашањето е дали при 80% или при 100% стисната педала за гас се произведува повеќе енергија. Кај Полото ми изгледа дека со 80% побрзо стартува него со 100. Кај Твингото, Спаркот, Туарегот и Тигуанот е обратно.

Кај мене при 3/4 од гаста има побрз одзив, одколку на гас до крај
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #376 на: 05 Април 2013, 14:08:06 pm »
маскималното забрзување може да потроши доста повеќе гориво отоколу максимално забрзување -1(процент да речеме). Затоа што за да се постигне максимално забрзување не се води сметка за потрошеното гориво, туку се води сметка за максималните перформанси. Не знам дали ме разбираш.

јас те разбирам ама ти мене не ме разбираш :-) (класика тупаџиски одговор, кажи а?)

ајде вака да пробаме: треба колата да ја забрзаш до 40 км/ч. Еднаш тоа го правиш со 3/4 гас, еднаш со гас до под.

Во кое од овие две сценарија колата ќе постигне 40 км/ч со најмалку на број обртаи? Значи не обртаи/време, туку само обртаи, апсолутна бројка.

Најмалку револуции на број = најмалку вкупни паразитски губитоци = најмала вкупна потрошња (пошто паразитските губитоци се ПОГОЛЕМИОТ дел од трошењето гориво! ова како да го забораваш)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #377 на: 05 Април 2013, 14:12:50 pm »
Од каде ова дека се занемарувале сензори!? Си има мапа која стрикно се следи од страна на компјутерот во сите можни ситуации на моторот. Може да се закачи на компјутер и да се види движењето на параметрите низ времето.

Демек не си го знаел ова? На полото кога ќе стиснеш гас до крај, па ќе отпуштиш малку влече повеќе отколку со 100% стисната гас.
Кога е 100% стисната гаста сензорите се занемаруваат и соодносот на бензин-воздух не е баш најоптимален. Кога гаста е стисната 80% сензорите контролираат ситуација и согорувањето е поеколошко. Е сега прашањето е дали при 80% или при 100% стисната педала за гас се произведува повеќе енергија. Кај Полото ми изгледа дека со 80% побрзо стартува него со 100. Кај Твингото, Спаркот, Туарегот и Тигуанот е обратно.
Да не сум го знаел тоа, ниту ќе го дознаам со оглед на тоа што претходна недела ја надгледував мпата на Полото. И моето искуство не е такво.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #378 на: 05 Април 2013, 14:16:28 pm »
Добро, твоето поло изгледа има друга мапа. Не е истиот мотор. Него како тоа си ја гледал мапата? Може? Како?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #379 на: 05 Април 2013, 14:17:15 pm »
Во Плимонт чачкавме нешто сензори-мензори.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #380 на: 05 Април 2013, 14:53:58 pm »
наспроти популарното гледиште, на колку обртаи ќе мењаш степен на пренос додека забрзуваш нема значајно влијание на просечната потрошувачка. Битното е на колку обртаи, т.е. во кој степен на преност ќе крстариш (возење без менување на брзината). Кога забрзуваш, слободно нагази до под и тегни го до високи обртаи. Верувал или не, така ќе заштедиш гориво.

Фала ти за ова, не сум го знаел. Не сум баш по коливе, информатичар сум јас. :)
Јас знаев дека газењето на педалата до крај, т.е. на високи обртаи ја зголемува потрошувачката прилично.

Инаку, да ти одговорам на прашањето. Во град возам до 3та брзина, некаде до 2000,2100 обртаи макс. одржавам. Повеќе од тоа не одам. Секако и да сакам нема каде да се залетувам. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #381 на: 05 Април 2013, 14:59:11 pm »
За одржавање брзина, комотно можеш во повисок степен да пребациш. Ако сакаш пак да забрзаш, ќе си пребациш во понизок ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #382 на: 05 Април 2013, 15:27:53 pm »
Ja vo grad MAX - 1200-1300 orbtai so leeeeko pipnata gas si vozam. Kako traktorce brci ama poleka si ide.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #383 на: 05 Април 2013, 15:50:00 pm »
Да можеше на 300 обр, ти на толку ќе ја возиш само да заштедиш

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #384 на: 05 Април 2013, 16:02:10 pm »
Да можеше на 300 обр, ти на толку ќе ја возиш само да заштедиш

мене ми е рекорд околу 800 крстарење низ град. тоа ми се дешаваше со стариот високолитражен атмосферски дизелаш (сеуште не сум го преболел)

но, обично се држам во опсегот 1500-1800. До 2000 ако треба да убрзам.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #385 на: 05 Април 2013, 16:02:40 pm »
Ti ne bi be more ? Sekoj saka ama bas sekoj saka da zastedi bate...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #386 на: 05 Април 2013, 16:37:00 pm »
Багар и Филип у темава ко да се од Македонски народни приказни.

Едниов вика ја само леб и сол јадам, другиов, ауууу сол, само за празник ;D :D ;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #387 на: 05 Април 2013, 16:38:37 pm »
Бугар не пиел чај, мрсен му бил !

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #388 на: 05 Април 2013, 16:39:27 pm »
Да, да!

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #389 на: 05 Април 2013, 16:44:38 pm »
Znaci dokolku si na relacija trgni-NAGAZI i na 100-200 metri pak zastani, trgni SO NAGAZUVANJE ne bi vazelo  neli... !!?? :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.