Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 258180 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29604
    • CARclub.mk
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #930 на: 26 Септември 2017, 08:04:54 am »

Мал осврт на сите оние чудесни измишљотини за намалување на потрошувачката. :)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1351
« Одговори #931 на: 01 Декември 2017, 01:22:59 am »
срам не срам ќе си прашам тука (ја исчитав цела тема од 1 до 61 и неможам да бидам сигурен нешто разбрав нешто недоразбрав) иако може не е прашањето за овде и на некој ќе му биде чудно и смешно ама што е тука е , ако може помош еве се работи за шевролет матиз од 2004 год и еве ја кривата на моторот

но бидејќи сум апсолутен почетник и немам ни обртомер туку менувам според звукот на моторот и сопствено убедубвање и немам ни 500 км извозено би сакал некој совет на која брзина да префрлам во поголема односно помала брзина пр. на 20 од 1-ва во 2-ра, на 45 од 2-ра во трета, ... и обратно со намалувањето на степените се со цел да не го силувам количето кое и безтоа не е којзнае колку јако а и ако се може да се припази на горивото секако.
однапред фала  :)
  Брат и јас сум исто почетник со спарк, али тоа не е некоја кола лапач, углавном 4000 рпм имам прекорачено само кога шибав 130 на автопат, иначе прва нешо изнад 10, во втора околу 30, трета докај 50, четврта до 70, и веќе од 70 до 90 во пета преде, така да на рута од 173 км (скопје-пехчево + ме фати гужва некои 50 минути од кисела вода до автокоманда) потроши само една четвртина, пошо фулл беше резервоарот, на 35 литри четвртина доаѓа околу 9 литри, или нешо помеѓу 4,5-5л/100км

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43650
  • Il Moderatore
« Одговори #932 на: 01 Декември 2017, 07:19:34 am »
Кривта на моќност на моторот не ти вреди многу без обртомер, а и за економичност одредување.
Доле има еднао “фјул консампшн“, веројатно грами на коњска сила на час, ако разбирам единици. Тоа може да биде интересен податок, но повторно без обртомер не знаеш кај си.
Наједноставно е да најдеш график која брзина ја постигнува колата во одредена брзина селектирана на менувачот (отприлика ваков), тогаш ќе знаеш во прва, втора, трета, четврта при која километража колку вртежи имаш, и после ќе си нацрташ едно вакво како овој за расипаниот брзиномер, само обратно, за обртаи ќе си напраиш ;)

Секако, посстои опцијата и афтермаркет обртомер, ако баш мора, инаку генерално правило за инџекшн мотори е што побрзо да стигнеш до посакуваната брзина (на пример 60км/ч) и во таа да возиш во највисок пренос од менувачот. Што повеќе возиш рамномерно праволиниски во највисокиот степен - најмалку трошиш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #933 на: 05 Септември 2018, 22:28:12 pm »

За тие што ги мрзи да го гледаат видеото (иако, препорачувам...):

- Според мерење правено на два 1.5-литарски мотори од Toyota, исклучување на моторот со желба за заштедување на гориво се исплати после околу 7 секунди. Ова се поклопува со информација што јас ја имам (и ја имам и спомнато на форумов) дека гасење на моторот се исплати ако колата стои во место повеќе од 8 секунди.
- Споредени се истите два мотори, само едниот со старт-стоп систем. Разликата во потрошувачка се движела од 4.0 до 8.7% во корист на колата со старт-стоп, во градски услови на возење. Не баш незначително.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #934 на: 07 Септември 2018, 16:24:58 pm »

За тие што ги мрзи да го гледаат видеото (иако, препорачувам...):

- Според мерење правено на два 1.5-литарски мотори од Toyota, исклучување на моторот со желба за заштедување на гориво се исплати после околу 7 секунди. Ова се поклопува со информација што јас ја имам (и ја имам и спомнато на форумов) дека гасење на моторот се исплати ако колата стои во место повеќе од 8 секунди.
- Споредени се истите два мотори, само едниот со старт-стоп систем. Разликата во потрошувачка се движела од 4.0 до 8.7% во корист на колата со старт-стоп, во градски услови на возење. Не баш незначително.

So start stop imas poveke startovi.Akumulatorite imaat maka od mn startovi taka da zastedata moze da bide pomala od nabavkata na nov akumulator.Taksistite prasajtegi kolku akumulatori trosat.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #935 на: 13 Март 2019, 10:42:48 am »
Акумулаторот нема никакво гајле од чести стартови.

Таксистите ги трошат акумулаторите со често стоење во место со исклучен мотор и вклучени потрошувачи.

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2215
« Одговори #936 на: 05 Јануари 2020, 19:38:48 pm »
На колите со старт-стоп има вградено т.н суви акумулатори со поголем број на CCA (cold crack ampers) така да нема гајле да опслужи цела кола.
>>>>><<<<<

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
« Одговори #937 на: 05 Јануари 2020, 23:27:18 pm »
Ова сега ич не трошит xD абе ја не зна оти луѓево сакаат од тди мустанг да напраат..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #938 на: 20 Декември 2022, 16:32:58 pm »
Одамна не сме пишувале во темава, еве една интересна работа која Google Maps ја воведе од неодамна и кај нас:

Google ќе ви предложи најекономична рута. Некогаш е 1-2 минутки подолго патувањето, некогаш исто трае, но, заштедите си се „гомилаат“. Ова е боље од поени за гориво по бензинкси пумпи шо нудат.
Прилично корисно за луѓе што често возат низ Скопје и поминуваат доста километри во денот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #939 на: 20 Декември 2022, 17:06:04 pm »
Особено за вака "отворено" вожња од крај до крај има ефект. И јас баш сега отцорив за утрешните рути да ги разгледам. Сега од пластичарска ме насочи, а инаку по илинденска.

Ама да, знае да помогне. Башка убаво е што екото всушност му доаѓа како помалце чекање во место и тргни застани, што според мене е главната предност. А башка плус и гориво.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #940 на: 20 Декември 2022, 18:04:21 pm »
Прееска ми извади 7% лес фјул.. Машала! Ќе почнам ја ко @Tischläufer бројчиња да вадам ;D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7371
« Одговори #941 на: 20 Декември 2022, 18:20:56 pm »
Одамна не сме пишувале во темава, еве една интересна работа која Google Maps ја воведе од неодамна и кај нас:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Google ќе ви предложи најекономична рута. Некогаш е 1-2 минутки подолго патувањето, некогаш исто трае, но, заштедите си се „гомилаат“. Ова е боље од поени за гориво по бензинкси пумпи шо нудат.
Прилично корисно за луѓе што често возат низ Скопје и поминуваат доста километри во денот.

Ехее за некоја година со вакво штедење можеш да си купиш канцеларија у Ѓорче и заштедите да се мултиплицираат квадратно. ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #942 на: 20 Декември 2022, 18:53:15 pm »
Ова си е многу практична работа, реално. Како што вика Симо, се собира заштедата.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 500
« Одговори #943 на: 20 Декември 2022, 22:35:09 pm »
Ја исклучив опцијата одма кога излезе.
Требаше да одам во еден апартман во Крушево, сакаше од Скопје да ме води преку Козјак :)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #944 на: 20 Декември 2022, 23:02:37 pm »
Секогаш можеш да си избереш преферирана рута. Не мораш да ја следиш предложената од г.мапс.
Преку Козјак ќе си поминел одлично, преживописен е пејсажот. Ем можеш и убаво рипче да лапнеш по тоа рибниците на треска.