Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 320093 пати)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #315 на: 16 Мај 2011, 20:12:35 pm »
А бе ова не иде ама не ни троши....... а шо мислиш рики како ми е на мене ...... не иде а троши :)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10640
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #316 на: 16 Мај 2011, 20:27:13 pm »
Остај... ти со фокусот 1.4 стварно...  да сакаш да претицаш се спремаш се залетуваш, молби колби...

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #317 на: 16 Мај 2011, 20:29:55 pm »
Aма затоа низ кривини ...... и појаки коли се позади.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #318 на: 16 Мај 2011, 20:34:17 pm »
Aма затоа низ кривини ...... и појаки коли се позади.
А кривини обично има на планина, а на планина има угорнина, а на угорнина ... :D Не не е тоа што мислите дека ќе кажам ;D на угорница троши мислев, па нели темава е за потрошувачка ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #319 на: 16 Мај 2011, 21:04:18 pm »
2.5 е во рамките на нормалата, тоа е едно. А второ тоа не е 15% повеќе од што „треба“. На пример задните гуми кај мене може да се пумпаат до 3.2 по пропис, под максимално оптеретување на возилото и автопатски брзини. И секако 2.0 при празна кола и ниски брзини. Соодветно, која е точната вредност? Зависи, ама нормално ние земаме некој просек и целиме кон него.
Не е толку комплицирано како што изгледа, дури и се приметува од око гумата кога е како што треба напумпана.
;)

Миљон статии по нетов ќе најдете за тоа колку и како гумите да се напумпаат... на сајтот на wredestein за повеќето модели на коли е наведен нешто повисок притисок од фабрички декларираниот. Некои викаат дека фабриките  наведуваат податоци под потребните за поголем комфорт... Јас искрено повеќе верувам на фабричките податоци него на било кои други.
На Стилото  вика за 195/65/15 1.9 бари, за 205/55/16 2.1бари, за 225/45/17 2.3 бари. Ако возиш зимски гуми, зголеми притисок за 0.2 бари. На стилото возам зимски 195/65/15 и летни 205/55/16, така да стално пумпам 2.1-2.2 Компресор имам на работа, и него најмногу му верувам, овие на пумпа се сите расштелувани до макс.
Исто и за Алфа-та 205 или 215 /55/16 2.3, за 225/45/17 2.7/2.5 (напред/назад) и за 235/40/18 2.7 бари. со тоа што алфа вика ако се вози со постојана висока брзина, да се зголеми за 0.3 бари притисокот, а за зимски гуми 0.2 бари повисок. Возам 225/45/17 летни и зимски, така да 2.8-2.9 бари е за алфата :)
Нисан Ноте има 2.7 бари за релативно мала димензија назначено (185/60/15 чинам...), кога ги менував на сервис гумите, не ми веруваа па им покажав на вратата лепенката...
Јас решив да верувам во тоа што го викаат фабриките за колите и така ги пумпам гумите одсекогаш. Досега не сум имал проблеми со нерамномерно трошење (нормално со редовна контрола на преден и заден трап) и така и ќе продолжам 8)
Мој совет е: пумпај ко што ти вика производителот на колата - он најбоље знае како подесувал и подвозје и се` за колата најбоље да се осеќа :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #320 на: 16 Мај 2011, 21:13:19 pm »
Мој совет е: пумпај ко што ти вика производителот на колата - он најбоље знае како подесувал и подвозје и се` за колата најбоље да се осеќа :)

Во потполност се согласувам со твоето размислување...Сепак тие бројки се дадени од стручни лица а не од лаици...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #321 на: 17 Мај 2011, 01:03:19 am »

Во потполност се согласувам со твоето размислување...Сепак тие бројки се дадени од стручни лица а не од лаици...

Така е, ама никаде производителот сеа на новиве коли не вика да ја држиш гумата 2.0 или под тоа, како голем дел што го прават така кај нас... секаде по правило е 2.2, 2.3 до 2.5

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #322 на: 17 Мај 2011, 02:46:25 am »
Кај мене, за фабричките 16ки, вика 2.2 и напред и назад... Ако се работи за поголем товар, задните 2.5, предните си остануваат на 2.2.

Ја сеа 17те ги возам на 2.4 сите.

П.С. Мислам дека некој спомна, ама ме мрзи да барам... Мерачи за притисок кај се наоѓаат, за прифатлива цена?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #323 на: 17 Мај 2011, 08:10:09 am »
Hubo

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #324 на: 17 Мај 2011, 08:16:01 am »
Кај мене, за фабричките 16ки, вика 2.2 и напред и назад... Ако се работи за поголем товар, задните 2.5, предните си остануваат на 2.2.

П.С. Мислам дека некој спомна, ама ме мрзи да барам... Мерачи за притисок кај се наоѓаат, за прифатлива цена?

Имаш многу убави во чаир во големата прдавница за авто козметика. Јас земав исто одприлеп за повеќепари, метални се и оригинално изгледаат.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #325 на: 17 Мај 2011, 09:11:08 am »
Vele, јас помнав дека имам купено од хубо маркет, не е лошо... ама има и подобри.. ако имаш некој да ти донесе од страна... ке го користиш век веков... за тие пари што е тука пример до 5-7 евра...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #326 на: 17 Мај 2011, 10:23:01 am »
Мој совет е: пумпај ко што ти вика производителот на колата

„Само пази да не препууумпаш“ - Жикина Династија

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #327 на: 17 Мај 2011, 10:30:12 am »

Веле како не те срам да шириш дезинформации................ 2.4 си се 16 ки те, стандард сите. Така пишува на врата барем кај мене. Ај баш запримети кај тебе како е.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #328 на: 17 Мај 2011, 12:14:48 pm »

Веле како не те срам да шириш дезинформации................ 2.4 си се 16 ки те, стандард сите. Така пишува на врата барем кај мене. Ај баш запримети кај тебе како е.

Не бе, не се дезинформации... Жими го на све, кај мене пишува 2.2 за фабричките 16ки...

Тенкју за инфо, ЛП, Рики и chlink.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #329 на: 17 Мај 2011, 13:33:01 pm »
Кај мене е 2.4 по фабричка препорака.
Она што имам приметено е дека еднаш колата ми потроши скоро едно литро повеќе на 100 до Софија и назад и се понашаше малку шашаво управувањето и се прашував дали јас треба да се преиспитам како сум возел тогаш или е нешто со колата.
Кога се вратив дома отидов на Лукоил да проверам и имав што да видам. Некој ми ги ќорнал капислите (од оние хромираните убавите) ама ај шо ги ќорнал нека си ги вози со здравје, туку кога го правел тоа ми ги подиздишал и гумите па беа напумпани од 2.0 до 2.2 зависи која како.