Автор Тема: Намалување на потрошувачката.  (Прочитано 320107 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Намалување на потрошувачката.
« Одговори #300 на: 14 Мај 2011, 19:28:35 pm »
:D Фала фала Deni, мора да слушам колеги и почитувам нивното мислење, поготово кога студиозно обработиле некоја тема ;) Рики, па незнам дали иде полесно искрено, само 0,3 бари ги допумпав пошто беа 2,2 бари претходно, ама како и да е-добро е, не е претврда на дупки као што очекуав, мада тоа зависи и од други фактори. Важно се унифицирав со вас и ОК е ;D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #301 на: 14 Мај 2011, 19:40:50 pm »
Ako gi premumppas gumite dopolnitelna negativnost e sto ke imas nula lezenje na patot. Ima uste negativnosti, mozi ke vi gi kazam...

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #302 на: 14 Мај 2011, 19:45:13 pm »
Ako gi premumppas gumite dopolnitelna negativnost e sto ke imas nula lezenje na patot. Ima uste negativnosti, mozi ke vi gi kazam...
Ма знам, ама кај мене за моите гуми е дозволено од 2.0 до 2,5 бари - по желба у зависност од бројот на патници, товарот или Комфорт/Економик вожња ...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #303 на: 14 Мај 2011, 19:52:16 pm »
da de, kaj opelo se deklariraat do 3 patnici, ili poveke od 3 patnici...

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #304 на: 14 Мај 2011, 20:26:18 pm »
Ако си ги напумпал на 2.5 тоа ти е негде 15% повеќе што и не изгледа којзнае колку многу но е непотребно ако возиш претежно градска со брзини под 70км/h.... но, сепак заштедата на гориво е помала од штетата што можат да ја претрпат гумите...
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #305 на: 14 Мај 2011, 20:33:32 pm »
2.5 е во рамките на нормалата, тоа е едно. А второ тоа не е 15% повеќе од што „треба“. На пример задните гуми кај мене може да се пумпаат до 3.2 по пропис, под максимално оптеретување на возилото и автопатски брзини. И секако 2.0 при празна кола и ниски брзини. Соодветно, која е точната вредност? Зависи, ама нормално ние земаме некој просек и целиме кон него.
Не е толку комплицирано како што изгледа, дури и се приметува од око гумата кога е како што треба напумпана.
;)

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #306 на: 14 Мај 2011, 20:55:49 pm »
Несакав да противречам, само едно мое согледување... 15% ги мислев на оние 2.2 бари ....
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #307 на: 15 Мај 2011, 09:07:03 am »
Eте и јас ги напумпав на голфот 2.2
Пртходно беа 1.8 :(
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #308 на: 15 Мај 2011, 09:40:27 am »
 kaj mene pustaat od bantas taka da i 55 da gi pumpa-isto i se fakat....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #309 на: 15 Мај 2011, 10:08:27 am »
Кажете ако сте приметиле некоја разлика за потрошувачката или однесувањето на колата. Немора само гумите, има милион начини што не сме ги спомнале! :D

P.S. Кога ги допумпувам малку треба- па значи добри се гумите. Сменети се лани, немаат ни 10.000 поминато. А после секое пумпање, како од туширање да излегувам. Се чувствува свежина. Значи тоа се нијанси ептен мали, ама воланот се врти полесно и колата забрзува за нијанса полесно. А и подолго се тркала ако ја пуштиш.
Поголема разлика чувствувам, кога на татко ми колата ќе решам да ја освежам од 1.5-2.0 на 2.3, ама и пумпањето е повеќе па затоа.
За потрошувачка и на двете коли можам да кажам дека има околу 0.5 литри на 100 подобрување, кај атмосферскиот бенизнец можеби мааалку повеќе.
« Последно менување: 15 Мај 2011, 10:13:59 am Deni »

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10640
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #310 на: 15 Мај 2011, 15:30:44 pm »
Само да кажам дека долната граница на кое е препорачано да бидат гумите е 2.3 со 2.3, а горната граница е 2.5, ама кај нас лугето по навика ги држат на 2.0 и значи сите возат со подиздишани гуми...

Нагазната површина е иста... во нормално напумпана гума, значи до 2.5

Нема да настанат никави додатни проблеми или отетувања, ако гумата е во нормала напумпана препорачана од колата, туку конта.. ефект има ако возиш издишани гуми како јове, 1.8 значи... гумата повеке се троши, потешко врти во место, послаб старт има, ако ја залеташ побрзо застанува

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
ovaj pomalku i od mene trosi:
« Одговори #311 на: 16 Мај 2011, 15:00:39 pm »

2006 km со еден резервоар
16.05.2011

Skoda Fabia во верзијата GreenLine постави нов рекорд на економичност и со австрискиот тест пилот Герхард Платнер зад волан измина 2006 километри со едно полнење на резервоарот.

Платнер успеал со еден резервоар од Австрија да стигне до Данска и да се врати назад. При полнењето на резервоарот во Австрија капачето било запечатено и за цело време на експериментот Платнер го пратела екипа задолжена за утврдување на регуларноста.

На патот од Австрија до Данска, Платнер се движел по магистралата А7 и успеал да оствари просечна потрошувачка од 2,21 l/100 km што е значително помалку од просечната потрошувачка која ја наведува производителот и изнесува 3,4 l/100 km.

Изведбата на Skoda Fabia, GreenLine носи турбо дизел од 1.2 литри кој остварува моќност од 75 КС, има гуми со низок отпор при тркалање, спојлер на вратата од багажникот кој ја подобрува аеродинамиката, систем Star&Stop и систем за регенерирање на кинетичката енергија добиена при сопирање.

Герхард Платнер e тест возач кој до сега учествувал во преку 120 експерименти врзани со постигнување на ниска потрошувачка. Тој воедно учествувал во тестовите за поддесување на суспензијата на моделите GreenLine на Skoda.

http://vozi.com.mk/vesti/2006-km-so-eden-rezervoar.html

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #312 на: 16 Мај 2011, 19:48:19 pm »
Е ова возило е за мене, го стискаш не иде... и си викаш, што да давам гас ке си го возам полека... 1.2 тди :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #313 на: 16 Мај 2011, 19:54:02 pm »
Е ова возило е за мене, го стискаш не иде... и си викаш, што да давам гас ке си го возам полека... 1.2 тди :)
Тогаш ова е за тебе ;)

http://gt.mk/News.aspx?PostID=0560ac68-58b6-4759-a032-6dd7d19633b4

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #314 на: 16 Мај 2011, 20:03:44 pm »
Ама со ова ке се убиеш бе... да го швркнам на волан еднаш... ке го истумбам... ЛУПО 1.2ТДИ и чао џаци :)