Автор Тема: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda  (Прочитано 72508 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Одг: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda
« Одговори #180 на: 08 Ноември 2016, 12:40:27 pm »
Јас мислам дека му има влезено во мртвоа агол на камионот кој е поголем за разлика од кај колите и се десило тоа шо се десило.Крив е тој со колата.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #181 на: 08 Ноември 2016, 13:14:59 pm »
Немa ништo спoрнo тукa, брaт ти е крив. Јaс нa тaквите би им oдземaл сooбрaќaјнa зa пoвтoрнo дa пoлaгaaт, пoсебнo нa oние кoи веќе вo нaјкритичниoт мoмент тaкa сечaт, пa ти кoчиш, пa oн се двoуми дaли ти зaстaнувaш или стискaш нa гaстa, тргa-зaстaнувa...
А ништo немa дa те кoштa дa зaстaнеш, тие штo имaaт преднoст дa пoминaт дa ги прoпуштиш. Пoсле aкo сaкaш претекнувaј све живo и дивo.

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
« Одговори #182 на: 08 Ноември 2016, 14:23:47 pm »
Во случај кога не можат да се договорат кој е виновен се вика полиција. И јас мислам дека брат ти е виновен.

Пополнувањето на европски записник не подразбира признавање на вина(тоа стои и во европскиот записник). Си цртате, објаснувате ситуација. Кој е крив ке одлучи осигурителната компанија.

За даденава ситуација очигледно е кој е крив бидејќи ударот бил во врата и браник. Дури и да бил ударот позади само, а камионот немал доволно време да закочи повторно е крив брат ти. Второво малце потешко се докажува.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #183 на: 08 Ноември 2016, 14:29:53 pm »
Како тоа осигурителната компанијата ќе одлучи кој е крив?

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
« Одговори #184 на: 08 Ноември 2016, 14:44:53 pm »
Како тоа осигурителната компанијата ќе одлучи кој е крив?

Како тоа тие што возеле ќе одлучат кој е крив?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #185 на: 08 Ноември 2016, 15:11:17 pm »
Со договор, пошо ваљда станува збор за свесни и совесни човечки битија. Тоа е поентата на Европскиот записник.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
« Одговори #186 на: 08 Ноември 2016, 15:14:56 pm »
Нема договор. Прочитајте го европскиот записник. Си стои се во него. Ја со фичо те мавам тебе со мерцедес. Се договараме дека ја сум крив со фичото бидејќи мојата штета е 50 евра, а твојата 3000 евра.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #187 на: 08 Ноември 2016, 15:17:19 pm »
Па ке му исплати твојата компанија на оштетениот толку колку што е штетата.

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
« Одговори #188 на: 08 Ноември 2016, 15:23:04 pm »
Доколку одлучи дека јас сум крив. Го имате во кола европскиот записник, да не се објаснуваме џабе.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #189 на: 08 Ноември 2016, 15:23:40 pm »
Нема договор. Прочитајте го европскиот записник. Си стои се во него. Ја со фичо те мавам тебе со мерцедес. Се договараме дека ја сум крив со фичото бидејќи мојата штета е 50 евра, а твојата 3000 евра.

Така е :) На почеток кога ги воведоа европските не пишуваше дека не се подразбира признавање вина со пополнување на истиот, но веќе неколку години си стои ова во Европските извештаи. Јас препорачувам кога не може да се договорите околу вината или да викнете полиција или да си сликате од што повеќе агли и да пополните европски. Полициски записник е секогаш подобра опција во спорни ситуации ;)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен mendieta1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
  • BMW E30 316; BMW Е36 318 tds; BMW E46 330 Ci
« Одговори #190 на: 08 Ноември 2016, 16:14:19 pm »
сакам да се надоврзам на ситуацијава,(сега нз каков бил патов каде се десил сударов) ама има и голем број на "3 ти" лица што учествуваат индиректно во несреќиве, во случајот тој што застанал напред (дали смее да се паркира тука на пр, ако не тогаш и тој има одговорност),, доста гледам лошо паркирани или застанати возила на сам раб од раскрсници и ти блокираат цела прегледност , па мора да излезеш понапред и да пресечеш пат(недај боже), проблемот што ако се деси несреќа нив никој нема да ги зема за одговорни па макар доста влијаеле врз прегледноста .. пред една недела возев низ едно сокаче и во кривинава излегоа 2 коли од напред, па да не се враќаат они ај ја заминав во рикверц ама на самава кривина имаше паркирано БМВ и не изблокира сите 3 коли, и не можевме да се разминеме,,i одејќи назад со браникот го изгребав  1цм ( кај мене немаше никаква штета,јбг Југо (: ),,, не сакав да се расправам со дечково имав постар човек со мене , прифатив кривица, ама што да требаше да помине брза помош или пожарна на пр,,па да вртат од др страна па недај боже да почине човек , ќе сноси ли тогаш одговорност некој?
SAVE WATER! SHOWER WITH YOUR GIRLFRIEND

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #191 на: 08 Ноември 2016, 17:23:08 pm »
Осигурителната компанија ќе си побара изјава од осигуреникот кој се декларира како виновен во незгодата.
Можеби и може да се спротивстави и да одбие да исплати со обраложение дека нејзиниот осигуреник не е виновен (како А.Д. нинџа осигурање), но тоа и не значи многу ако на суд падне па и си донесе дополнителни трошоци.

Секако, си имаат осигурителните компании правни служби.
А никако не може да каже кој е виновен осигурителна компанија, тоа само суд може да каже со правосилна судска одлука.

Вака барем треба да функционира еден нормален систем.
Вакво искуство имам јас со Allianz NL, одбиваа вина на нивен осигуреник, но сепак си платија вон судски.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #192 на: 08 Ноември 2016, 18:10:30 pm »
Еве сличен случај од пред месец дена.. 
Се убедувавме пола саат кој е крив. Па после свати дека е крив и вика „Абе ај тебе осигурањето ке ти го праи камионот а мене колата кој ќе ми ја праи“

Среќа беше еден од брачата.. Па јас му ја потполнив изјавата во осигурањето зошто он незнаеше да пишува.. и нормално напишав како било.

Ова е на почетокот на пластичарска одма после мостот кај битпазар.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #193 на: 08 Ноември 2016, 19:36:16 pm »
На двајцата не ја праи европскиот?

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7216
  • French diamond
« Одговори #194 на: 08 Ноември 2016, 19:51:11 pm »
Компанијата на виновникот ја прави колата на оштетениот, и притоа виновникот го губи бонусот што го имал на осигурувањето.