Автор Тема: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda  (Прочитано 72557 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda
« Одговори #195 на: 08 Ноември 2016, 23:13:37 pm »
osiguritelnata kompanija nema da odlucuva koj e vinoven, kaj civa osiguritelna bi odele da odlucuva!? i kaj koja da otidat ke kaze drugiot e vinovnikot zada e platat...  :D
Dokazuvanje deka dal zmigavec e malce potesko dokolku nema nekoja kamera okolu da receme. kako bese praviloto dokolku dal zmigavec treba da go propusti!?
Ova ako otide na sud ke treba da imate soobrakaen vestak koj sto ke crta i ke dokazuva, toa mu doaga kao advokat da plakas, vo slucajov pozitivno e toa sto pocnuvajki od branikot e udarot, no i ne znaci deka e odlucuvacki...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен mendieta1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
  • BMW E30 316; BMW Е36 318 tds; BMW E46 330 Ci
« Одговори #196 на: 08 Ноември 2016, 23:25:12 pm »
без разлика дали дал жмигавец, или не мора да го пушти камионот да помине зашто он вози по негова лента, тешко тоа дека е даден жмигавец ќе го земат во предвид, камионот сигурно бил веќе во близина штом дошло до судир,доколку не е така добро би било да има сведоци кој би кажале што и како било..нз дали брат ти направил некоја фотографија од сударот
SAVE WATER! SHOWER WITH YOUR GIRLFRIEND

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
« Одговори #197 на: 09 Ноември 2016, 08:58:14 am »
Осигурителната компанија ќе си побара изјава од осигуреникот кој се декларира како виновен во незгодата.
Можеби и може да се спротивстави и да одбие да исплати со обраложение дека нејзиниот осигуреник не е виновен (како А.Д. нинџа осигурање), но тоа и не значи многу ако на суд падне па и си донесе дополнителни трошоци.

Секако, си имаат осигурителните компании правни служби.
А никако не може да каже кој е виновен осигурителна компанија, тоа само суд може да каже со правосилна судска одлука.

Вака барем треба да функционира еден нормален систем.
Вакво искуство имам јас со Allianz NL, одбиваа вина на нивен осигуреник, но сепак си платија вон судски.

Значи доколку се реши вонсудски повторно некој треба да одлучи кој е крив. Доколку компанијата увиди дека нивниот осигуреник прифаќа вина а реално не е виновен во сообраќајката, секако дека нема да исплати штета. Значи сепак компанијата одлучува дали ќе исплати штета или не, а со тоа воедно одлучува и кој е крив. Е сега, доколку учесниците не се согласуваат со одлуката нормално дека може спорот да се реши судски, а тоа подразбира дека виновникот ке ги сноси судските трошоци.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #198 на: 09 Ноември 2016, 09:57:16 am »
Лани летото јули,август незнам точно кога беше во брат(кој беше со камионот) ми се удрија деца со Голф 5.Заспале на враќање од Охрид и влегле во негова лента,иако овој избегнал колку шо можел сепак се удриле.Поминаа без повреди за среќа на сите(шо немаше жртви) но материјална штета имаше доста,Голфот беше скоро тоталка(ако не и тоталка),а кај мене на камионот имаше 5-6 платна скршени од федерите,два баланцери,гума и бандаш.(за моја среќа на толку силен удар шацијата не имаше никакво оштетување).

Нивната кола ја кренаа на шлеп па немам слики,а од камионот ке побарам по тел и ке ги постирам.Битно ни колата ниту камионот беа во возна состојба.Па одкако го оспособивме камионот да го тргниме од патот отидовме до осигурителната компанија на дечкото со Голфот(Евроинс) да им кажиме да дојдат да си сликаат на направат записник.Таму вработената ми вели дека дечкото задолжен за тоа бил на одмор па треба да чекаме,па по мало повуци потегни и објаснување дека камионот јас мора да го оспособам за најкраток можен рок,ради тендерот и плаќање на пенали,ја зедовме неа да дојди да слика и да направи записник.

Во два дена јас го направив камионот им доставив фактура од деловите(но се појави скриен дефект).Деловите ме коштаа околу 65.000ден со се ддв.По некое време од Евроинс ми пуштаат писмо дека тие признаваат само 12.500денари штета.Аха ок.

Одтука па натаму продолживме со БанЅаи.Стигнавме до некаде(тој ако сака ке кажи поточно шо како,вон судски,предсудски,вештаци ова она) па и ова со скриениот дефект шо излезе одпосле одкако ги монтирав сите делови,Евроинс исплати околу 69.000 денари на сметка на фирмата без наша согласност.
Тука малку застанавме,се расчистивме со Банзаи(поздрав голем до него) и после тоа мислев шо како понатаму,пошо скриениот дефект не беше ни малку поќе ни малку помалку туку деференцијал со редуктор од 2.000евра,кој во Евроинс не сакаа ни да слушнат,а јас па уште помалку пошо требаше да го купам сам.

Па мислев шо мислев и реков шо ги е**м ке ги сечам одам до крај.Купив деференцијал,го сменив пак сам,се ангажираа правници,стручни лица спремив целосна документација и им ја испратив во Евроинс.По некое време стигнува известување од нив демек ако сум лажел кривично ке сум одговарал,па ова па она дрн дрн.Ок,одиме понатаму,не идат на рочишта (неколку пати),пари по суд си летаат(нив им беше одбиено некое барање до судот незна шо поточно) и на крајот оп,дајте да се спогодиме.Е сега нема спогодување ке си платат се.Деновиве треба се да се заврши,неќев да пишам пред време ама ете се најдов послободен,а и темата некако заживеа па реков едно искуство(неубаво) да споделам. :)

појаснување.

Означено на сликата каде удрија со 90км/х(брзината е од полиција и од вештакот).

Ова кај шо менувам делови.

Има уште слики ама мислам нема потреба,да појаснам уште за скриениот дефект.Одкако ги монтиравме сите оштетени делови,собравме се на место,тркалата од предниот деференцијал кај шо беше ударот бегаа на сите страни,десните на десно левите на лево,не многу ама бегаа,со што ми ги трошеше гумите,а и неможев да ја извадам левата полуосовина никако,ниту со чулање со токмак од десната страна.Телото(трубата) на самиот деференцијал си претрпи деформација од самиот удар и прашање на време беше кога ке имав проблеми со тој деференцијал.Одкако го сменив си дојдоа гумите на свое место,па стариот деференцијал го чувам комплетен за доказ,а одкако ке заврши се ќе го анализирам шо е кај е оштетено,пошо вака со голо око од надвор неможиш ништо да видиш.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #199 на: 09 Ноември 2016, 11:10:11 am »
 im izracuna tvoja majstorska-rabotna raka?? dnevnicva od 30-50 evra??
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #200 на: 09 Ноември 2016, 11:18:47 am »
Мислам дека е пуштена фактура од сервис и за тоа.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #201 на: 09 Ноември 2016, 13:48:55 pm »
Баш ми е мило што си заврши работа, односно што ќе завршиш до крај. Проблемот е што сега постапките чинат пари, а не многу луѓе имаат средства и трпение за да истераат до крај.

Со мене истеравме вонсудски колку што можеше, и тоа со доставено мислење од вешто лице кое беше во Битола да го слика камионот, два приговори, последна опомена и пазарење. Остана спорен само диференцијалот, али тоа е и најголемата ставка во штетата. За него решение беше само судска постапка која ете правилно одлучи да ја истераш до крај.

Поздрав до тебе и брат ти :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Ana86

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #202 на: 16 Ноември 2016, 00:30:31 am »
Здраво. Значи и јас имам проблем со евроинс со каско осигурување, сличен како оној погоре па барам совет. Имено, работата е тоа што штетата на моето возило е прилично голема, минимум 500 евра а знам дека ќе фати и повеќе бидејќи колата не е во возна состојба, сигурно има некој скриен дефект, моравме да викаме шлеп служба. Мислам може да се вози, ја запаливме и возеше едно 100 метра ама едното тркало е тотално искривено и не знам дали ќе биде кола од тоа.
Е сега, во евроинс направивме европски извештај ама велат дека од 200 евра повише нема да добиеме.
Дали има некој начин да се покрие целата штета на моето возило без адвокати и судови и такви глупости?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #203 на: 16 Ноември 2016, 00:39:41 am »
Здраво. Значи и јас имам проблем со евроинс со каско осигурување, сличен како оној погоре па барам совет. Имено, работата е тоа што штетата на моето возило е прилично голема, минимум 500 евра а знам дека ќе фати и повеќе бидејќи колата не е во возна состојба, сигурно има некој скриен дефект, моравме да викаме шлеп служба. Мислам може да се вози, ја запаливме и возеше едно 100 метра ама едното тркало е тотално искривено и не знам дали ќе биде кола од тоа.
Е сега, во евроинс направивме европски извештај ама велат дека од 200 евра повише нема да добиеме.
Дали има некој начин да се покрие целата штета на моето возило без адвокати и судови и такви глупости?

Banzai - член на форумов, е адвокат кој се бави баш со такви случаи како твојот, каде осигурителни компании пробуваат да шитнат апсурдна спогодба на своите клиенти. Таква ни е државата, каде за да си добиеш она што ти следува треба или да тужиш некој или сериозно да се заканиш да тужиш (опомена пред тужба).

Нема причина да бегаш од адвокати и судови бидејќи така губиш само ти. :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #204 на: 16 Ноември 2016, 00:54:04 am »
Море мамата нивна лоповска,кога треба да ти земат пари знаат да начукаат и реална цена и малку повисока од реалната,а кога треба тие да платат некако не им се слуша.

Отсутен Ana86

• Почетник
  • *
« Одговори #205 на: 16 Ноември 2016, 01:05:29 am »
Не знам што да прашам веќе, ич не сум упатена во вакви работи, колата од август ја возам и прва незгода ми е. Ако може Banzai нешто да каже - супер, ако не ќе пробам да се заканам со тужба.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #206 на: 16 Ноември 2016, 01:16:11 am »
Поарно шо не си упатена,инаку можи да те се заубај чукањето. ;D
Пиши му на Банзаи или контактирај некој адвокат па ке ти кажи шо како.

Отсутен Ana86

• Почетник
  • *
« Одговори #207 на: 16 Ноември 2016, 08:08:46 am »
А дали воопшто имам право да барам повише пари? Ја читав полисата и пишува дека максималниот износ е 200 евра.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #208 на: 16 Ноември 2016, 09:12:26 am »
Aко не е во возна состојба, нели не треба европски извештај?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #209 на: 16 Ноември 2016, 09:43:05 am »
А дали воопшто имам право да барам повише пари? Ја читав полисата и пишува дека максималниот износ е 200 евра.
Што фајде од каското ако самото чини повеќе од максималната исплата.
Тоа ти што го читаш да не е франшизата, штета под која ти сам/а си ја исправуваш колата.

Европски извештај можи да се користи и за каско осигуравање кога штетата сам си ја причинил.

Уставри чекај малце, ти уствари имаш ЕВРОКАСКО, и ако прочитав убаво, нема што ти тука да тужиш.
Биди среќна што со 300ден ќе земиш 200€.

Цитат
http://euroins.com.mk/produkti/evrokasko/
Опис на продуктот

Едногодишна каско полиса за патнички возила кои се во сопственост на физички лица со АО полиса од Евроинс
Најевтин производ на пазарот по цена од 300 ден (5 евра) за годишна полиса
Покрива штета во вредност до 12.300 ден (200 евра).
Може да се набави исклучиво во агенциите на Евроинс
Важи на цела територија на Р. Македонија

ЕДИТ
Цитат
Покриени ризици:

Собраќајна незгода која се случила на возило во процес на движење, односно експлоатација на истото и во која учествуваат најмалку две возила и на истите е причинета материјална штета и за која е изготвен Европски извештај од страна на учесниците во незгодата во согласност со одредбите од ЗБСП или е сочинет записник за извид на лице место од надлежната служба на МВР.

Ако го сватив убаво ова каско можи да се искористи само ако ти си крив во сообраќајка од најмалку две возила.
Сам вендек ако се маниш, пу пу не важи. :D
« Последно менување: 16 Ноември 2016, 09:49:07 am Power to the people »