возам од 1985, сега минатата недела првпат напраив европски записник ( во друг град)... ситуацијата не беше спорна, , штета минорна да не кажам НУЛА...Но приметив нешто друго, НЕПОЗНАВАЊЕ на ЗАКОНИТЕ, а можеби уште полошо, НЕДЕФИНИРАНИ закони... имено потпишав изјава дека сум оштетил друго возило, во случајот паркирано...кога сакав да напишам ПРАВИЛНО паркирано, проценителот се ПОБУНИ, НЕ БИЛО БИТНО !!, само паркирано ??
Значи мокот случај беше потполно неспорен, но изгледа и да е спорен ако има неписмени или ако законот е непрецизен можни се големи злоупотреби на европскиот записник... Почнувајки од УЦЕНА, ете едниот од учесниците јас не потпишувам ситуација а другиот брза или е од друг град, па до договарање, ефтината кола да биде секогаш виновна..
Кога се уведе Европски Записник јас разбрав дека се прави само скица и опис на настанот а во компанијата се утврдува кое возило е виновно, а можна е и жалба на тоа, било од учесници, било од другата " виновна "компанија
Посебно ми беше чудно што проценителот тврдеше дека штета е мала и не требало да се прави европски туку да му дадам пари на оштетениот, демек ќе го изгубам целиот попуст... од друга страна службеник во компанија друго ми кажува, губење на попустот се одредува централно и зависи од големина на штетата..
Но да напоменам дубари има и со записник и со суд, член од семејството имаше поголема работа и замисли на суд ни кажува судијата абе не е битно што и другиот е виновен, тој имааа голема штета и може да земе а ти ништо не губиш, казна секако плаќаш без обзир на големина на штетата...
т.е. да кажам како на БитПазар работата
Нема да ме чуди, како што заживеа во Скопје возење на ЦРВЕНО утре да ти каже ти си виновен што си го удрил, треба да гледаш влегол човекот на црвено...