Автор Тема: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda  (Прочитано 61997 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
Одг: Evropski izvestaj pri Soobrakajna Nezgoda
« Одговори #300 на: 22 Ноември 2024, 08:20:12 am »
Одбиј им ја понудата, па ќе прават второстепена анализа и ке ти дадат повеќе. Е сеа тоа колку повеќе, зависи од нив. Јас за една пукнатинка на браник земав 9000 денари и тоа пред да се качат цените.

Зумирај и види ја штетата над таблицата кај што пишува SK.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 450
« Одговори #301 на: 25 Ноември 2024, 08:09:35 am »
Момци совет
Ме удрија предно лево крило и браник. Бев правев европски во винер и и реков на девојката што сликаше да отвори и хауба(не дечко нема штета), сликите што ги направи како дете од 3 години да слика. Денес ми стигна записникот и на спогодба ми даваат 16.400 денари. Нормално тоа се многу малце пари што неможам да ја покријам ни пола штета. Несакам колата да ја носам по слаткари да ја маскираат сакам да си ја направам кај мој човек, башка и нигде нема за одма да ја фатат да ја работат затоа и барам спогодбено.
Слики во пролог од сообрајката и од записникот.
Дајте совет како да се постапи пошто ова винер е дно дна...
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Зошто не ја однесеш во сервис кој што соработува со винер и да не се замараш за ништо?
Зошто ке ми закажат за 15 дена, ке ми стават крило кинеско (сакам или половно или ново оргинал)

Однеси ја во Еуроимпекс. Во иста ситуација јас им кажав дека не сакам спогодба, сакам колата да биде добро средена. Јас се одлучив за Аутомакедонија. Ме убедуваа дека треба да платам пола од цената на петтата врата зошто подлежи на амортизација. Им кажав дека нема да платам ни денар зошто не е моја вина и дека немам проблем ако стават половен дел што е во добра состојба, како што беше мојот.
Исто беше преку Винер, членот @kalimero ми помогна премногу. Се помина без никакви проблеми, за брзо требаше да патувам надвор од Македонија, ја оставив пред да одам, кога се вратив беше готова.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #302 на: 25 Ноември 2024, 08:36:46 am »
Бев до сервис пријатели ми се нарачано е ново крило, фар(држачот е скршен) , браник, долна заштита кај браникот(има под браник заштита и под мотор која е посебна) раткапна...
Ф-ра ке биде над 60.000 денари ама они си знаат...
А планирав да префрлам коли се да осигурам во винер комплет со каско ама после ова ке си останам во триглав...

« Последно менување: 25 Ноември 2024, 22:33:48 pm Busav »
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #303 на: 25 Ноември 2024, 09:29:30 am »
Ти да си во било која компанија за автоодговорност, најдобрата и најпоштена на свет да е, не ти мења ништо ако те удри некој од сомнителните сите ги знаеме кои се. Ти ќе си бараш пари од таа компанија на тој што те удрил и ќе си пропатиш. Со тоа што јас сум осигуран во Сава, ти во Триглав, некој друг во трета високо рангирана компанија само му правиме услуга на човекот што ќе го удриме.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6131
  • 69
« Одговори #304 на: 25 Ноември 2024, 19:41:20 pm »
Момци совет
Ме удрија предно лево крило и браник. Бев правев европски во винер и и реков на девојката што сликаше да отвори и хауба(не дечко нема штета), сликите што ги направи како дете од 3 години да слика. Денес ми стигна записникот и на спогодба ми даваат 16.400 денари. Нормално тоа се многу малце пари што неможам да ја покријам ни пола штета. Несакам колата да ја носам по слаткари да ја маскираат сакам да си ја направам кај мој човек, башка и нигде нема за одма да ја фатат да ја работат затоа и барам спогодбено.
Слики во пролог од сообрајката и од записникот.
Дајте совет како да се постапи пошто ова винер е дно дна...
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Зошто не ја однесеш во сервис кој што соработува со винер и да не се замараш за ништо?
Зошто повеќе од очигледно е дека има некоја далга каде што треба да се извлечат пари на двете страни. Треба да си тотален нуб или subhuman да не го препознаеш тоа, а возилото за кое е правена проценката на штетата чини колку и самото возило. ВТФ 60000 денари за фарбање на браник и крило и фар кој е 6000 денари нов или половен...За вакви глупости јас како посматрач би побарал ревизија, и после тоа би ја одземал лиценцата на лимарофарбарскоот сервис, а сите трошоци би ги префрлил на сметка на осигуреникот ако се установи дека има обид за малверзација...А тоа со вешто лице се докажува за 15 минутки...

Едит...некогаш чесни оштетени осигуреници не можат да си ја наплатат штетата ради вакви работи

Едит 2: со само еден клик на реклама 5, за 60к денари имаш цело вакво возило... дури ни фарбање не треба. Гледајќи ја состојбата на ова за делови, дури вреди и броеви да прекуцаш и него да го возиш...
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4354922

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
« Последно менување: 25 Ноември 2024, 20:00:40 pm SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5930
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #305 на: 25 Ноември 2024, 20:00:17 pm »
Бев до тим2000 пријатели ми се нарачано е ново крило, фар(држачот е скршен) , браник, долна заштита кај браникот(има под браник заштита и под мотор која е посебна) раткапна...
Ф-ра ке биде над 60.000 денари ама они си знаат...
А планирав да префрлам коли се да осигурам во винер комплет со каско ама после ова ке си останам во триглав...

Не се многу 60к брат? Не изгледа на слика толку страшно. По цени од Делмак + фарбање би било 30к (лупам бројка). Фарбав кола неколку пати па отприлика знам како одат цените.

Едит: Има удрено вакво слично потемна боја во Прилеп, но ербезите се испукани (од лево е удрено и двете врати се свиткани) за смешна сума.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
« Одговори #306 на: 25 Ноември 2024, 20:24:58 pm »
Ne se pravete tuka site svetci. Ziti majka....

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 397
  • The best or nothing.
« Одговори #307 на: 25 Ноември 2024, 20:33:32 pm »
Малку е тешко да напасираш делови од пежо 307 на 308. Можно е, не викам не, само треба повеќе работа.  :)

Отсутен Busav

• Сениор
« Одговори #308 на: 25 Ноември 2024, 20:41:10 pm »
Толку се разбира... Ново крило во овластен е 12.000 денари, браник е 18.000 , фар е 16.000 раткапна, поткрило.... Вратата може ке треба да се средува...
Сале ако ги најдеш поефтини јас частам 30% од сумата... Никој нејке пари да земе сакам само колата да се врати во фабричка состојба. Пред да ме удрат колата немаше браници и крила од делмак...
Ми се јавија од винер ако ја праам во овластен ке коштала 39.000 без фарот и без поткрилото, ама пошто за спогодба давале 16.500

« Последно менување: 25 Ноември 2024, 20:47:59 pm Busav »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #309 на: 25 Ноември 2024, 20:50:05 pm »
Дури вреди и кривично дело да се направи само осигурителната компанија да не исплати колку шо треба.
Боже сачувај...
Баш ради вакви случаи каде штета има да речеме 1000е ,а тие даваат 250е па многу луѓе ќе си ја закрпат колата со стари делови или ќе ја доправат од свој џеб се остава простор за манипулации.
Сопругата работеше како ревизор во осигурителна,знам какви далавери правеа агентите.
На нивни човек исплаќај штета +100 % на друг еве вака,мавај клизачи.
Исти случај имав и јас.
За првична штета од 1000е ми одобрија мидлам дека околу 24 000ден.
После тоа имав дефектажа(скриена штета) уште 2000€,па се закануваа дека кривично ќе одговарам.
После 3г судење си платија се како попчиња.
Мислам дека се работеше за истата компанија како во овој случај,имав нркаде низ темите пишано,одамна беше имам заборавено веќе.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6131
  • 69
« Одговори #310 на: 25 Ноември 2024, 21:44:02 pm »
Малку е тешко да напасираш делови од пежо 307 на 308. Можно е, не викам не, само треба повеќе работа.  :)

Така е во право си. Моја грешка, место 308 сум куцнал 307...
Ама не е голема разликата. Бојата е иста. Без фарбање и со пазар се поминува за не повеќе од 30 000 денари:

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5157177

Толку се разбира... Ново крило во овластен е 12.000 денари, браник е 18.000 , фар е 16.000 раткапна, поткрило.... Вратата може ке треба да се средува...
Сале ако ги најдеш поефтини јас частам 30% од сумата... Никој нејке пари да земе сакам само колата да се врати во фабричка состојба. Пред да ме удрат колата немаше браници и крила од делмак...
Ми се јавија од винер ако ја праам во овластен ке коштала 39.000 без фарот и без поткрилото, ама пошто за спогодба давале 16.500

Не мора мене ништо да ме частиш. Пази да не те подшиша државава. Сите сте силни на пишување, спогодби решенија, закани, а кога ке излезете на терен како пичкици се повлекувате...
Еден не му чинел ДПФ, адвокати викал. Друг ги терал дизни да му менуваат, адвокати ке викал. Трет незнам што и како. И на крај никој ниту го има да каже што направил ниту кажа што излегло на крај. Едноставно луѓето испаруваат, или си добиле по муцката за лаење и си го затвориле патентот. Него бидете среќни што не функционира законов што го имаме или немаме, па не ви стигнала покана од суд за тресење глупости и пишување разно разни глупости за фирми и сервиси јавно по форуми и социјални мрежи. Па да видите како се плаче и цмиздри одпосле.

Не викам дека 16500 е реална проценка, но никако не може реална да биде 60К. Апсолутно е невозможно.
И немој да мислиш дека ако го нарачаш браникот од Еуроимпекс за твојот модел на возило кое е преку 10 години старо, имаат обврска да ти испорачаат оригинален дел произведен во Пежо. Прочитај ги условите за "продуктот"  за кој производителот има обврска да обезбеди резервни делови и сервис во наредни 7 години од продажбата, или во најдобар случај 10. Се над тоа е среќа да добиеш дел па макар и таканаречен еквивалентен на оригиналот кој може да биде набавен и од Делмак кои и да се тие. Твоето возило не е актуелен модел за да бидат обврзани по закон да имаат оригинални фабрички делови ниту па е под гаранција за да мораат да вградат исклучиво оригинален дел од овластен сервисер. Крај приче бато!
Малку нереални муабети правите у последно време.

Ревизии на штети од осигурителни компании веќе се прават, и има фатено еден куп малверзации и далги кои што се направени. Полека ке дојдат на ред и штетите за возилата.
Немој да мислите дека само ние читаме форуми, читаат и вработени од сите институции.
Ова од искуство ви го кажувам, не се заебавам.
« Последно менување: 25 Ноември 2024, 22:00:13 pm SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #311 на: 25 Ноември 2024, 22:06:54 pm »
Подоцна или утре ќе побарам фактура што му дале на другаров од Автонова. Колата е 3 години стара и мислам дека фактурата беше испод 85,000 денари (првична проценка беше 85,000). Нова врата, ново крило, комплет фарбање цела страница. Фарбањето чинело 9,000 денари комплет за цела страница што е доста ниска цена. Мене нова врата (половна) и крило плус фарбање пола браник, нешто под хауба, и цела лева страна ме кошташе 350€.
Се случи незгода на возило од другар - Citroen C3 2021 (го удрија) и има слика, како да постапи?

Едит: еве како оди проценката за возило постаро од 14 год.
Винер Осигурување ете така искажете малку професионалност и бидете реални.

Тука на форумот имате свој дел и треба да си ја искажете вашата професионалност а не дојдете кај нас ќе ви кажеме...

Прашање:
Пр. чукнато е возило во крило кое е старо 14 год. се прави европски и корисникот си го носи во овластен да се поправи.

По правило мислам дека иде ново крило, припрема и фарбање.

Како ќе ја рачунате амортизерацијата тука или во целост ќе си исплатите?

За професионалноста во работата на Винер Осигурување, нетреба воопшто да се сомневате.

На вашето прашање нема да може директно да Ви одговориме.
Пишавме и претходно, после 4 години старост односно од 5-та година па натака се пресметува по 10% амортизација за секоај наредна година, за возила над 14 години старост се смета дека вредат 10% од новонабваната вредност.
На тоа се пресметува колку работни саати се потребни за поправка, колку боја, материјал итн итн...
Дали оштетениот дел има претходни оштетувања кој се поправени или пак оштетувања кој се видливи итн...
Си има услови според кој се одлучува кога треба замена а кога поправка на оштетениот дел.
Не би сакале да ви дадеме погрешен одговор или пак да Ве наведеме на погрешно мислење.

Ќе повторам уште еднаш, доколку имате одредени нејаснотии околку одредена штета или процена на истата, која и не мора да е во нашата компанија, слободно можете да ни се обратите, нашите проценители секогаш Ви стојат на располагање за да Ви излезат во пресрет на вашите барања и да Ви дадат одговор на вашите прашања, како што веќе неколку членови од форумов и имаат дојдено да се консултираат за разни штети сторени во Македонија и во Странство.

Поздрав
Винер Осигурување

Цитат
Браниците и пластичните каросериски делови не подлежат на амортизација, остатокот подлежи на амортизација.
До 4 години старост нема никаква амортизација, после тоа секоја наредна година се додава 10%, за возила над 14 години старост се смета дека вредноста на истите е 10% од новонабавната вредност.
« Последно менување: 25 Ноември 2024, 22:13:31 pm nestor04 »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
« Одговори #312 на: 25 Ноември 2024, 22:26:01 pm »
Подоцна или утре ќе побарам фактура што му дале на другаров од Автонова. Колата е 3 години стара и мислам дека фактурата беше испод 85,000 денари (првична проценка беше 85,000). Нова врата, ново крило, комплет фарбање цела страница. Фарбањето чинело 9,000 денари комплет за цела страница што е доста ниска цена. Мене нова врата (половна) и крило плус фарбање пола браник, нешто под хауба, и цела лева страна ме кошташе 350€.
Се случи незгода на возило од другар - Citroen C3 2021 (го удрија) и има слика, како да постапи?

Едит: еве како оди проценката за возило постаро од 14 год.
Винер Осигурување ете така искажете малку професионалност и бидете реални.

Тука на форумот имате свој дел и треба да си ја искажете вашата професионалност а не дојдете кај нас ќе ви кажеме...

Прашање:
Пр. чукнато е возило во крило кое е старо 14 год. се прави европски и корисникот си го носи во овластен да се поправи.

По правило мислам дека иде ново крило, припрема и фарбање.

Како ќе ја рачунате амортизерацијата тука или во целост ќе си исплатите?

За професионалноста во работата на Винер Осигурување, нетреба воопшто да се сомневате.

На вашето прашање нема да може директно да Ви одговориме.
Пишавме и претходно, после 4 години старост односно од 5-та година па натака се пресметува по 10% амортизација за секоај наредна година, за возила над 14 години старост се смета дека вредат 10% од новонабваната вредност.
На тоа се пресметува колку работни саати се потребни за поправка, колку боја, материјал итн итн...
Дали оштетениот дел има претходни оштетувања кој се поправени или пак оштетувања кој се видливи итн...
Си има услови според кој се одлучува кога треба замена а кога поправка на оштетениот дел.
Не би сакале да ви дадеме погрешен одговор или пак да Ве наведеме на погрешно мислење.

Ќе повторам уште еднаш, доколку имате одредени нејаснотии околку одредена штета или процена на истата, која и не мора да е во нашата компанија, слободно можете да ни се обратите, нашите проценители секогаш Ви стојат на располагање за да Ви излезат во пресрет на вашите барања и да Ви дадат одговор на вашите прашања, како што веќе неколку членови од форумов и имаат дојдено да се консултираат за разни штети сторени во Македонија и во Странство.

Поздрав
Винер Осигурување

Цитат
Браниците и пластичните каросериски делови не подлежат на амортизација, остатокот подлежи на амортизација.
До 4 години старост нема никаква амортизација, после тоа секоја наредна година се додава 10%, за возила над 14 години старост се смета дека вредноста на истите е 10% од новонабавната вредност.
10% od nabavnata a cenite za osiguranje istite i za nova i za 25 godini stara. Za parceto hartija zelen karton ic pa da ne praime muabet. Ama toa e ima ovci ima i volna

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #313 на: 25 Ноември 2024, 22:31:10 pm »
Тие се правилата на “играта” за жал и свесно сме потпишале такво нешто.

Едит: Ќе пишев споредба со Америка, ама ние не можиме да се токмиме ни со Косово, не пак со некое државиште каде за мала гребнатинка се зема над 1000 долари, секојдневно ги гледам проценките на работа и се доста интересни за читање колку се зае*ани законите таму.

Отсутен Busav

• Сениор
« Одговори #314 на: 25 Ноември 2024, 22:40:09 pm »

Така е во право си. Моја грешка, место 308 сум куцнал 307...
Ама не е голема разликата. Бојата е иста. Без фарбање и со пазар се поминува за не повеќе од 30 000 денари:

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5157177

Не мора мене ништо да ме частиш. Пази да не те подшиша државава. Сите сте силни на пишување, спогодби решенија, закани, а кога ке излезете на терен како пичкици се повлекувате...
Еден не му чинел ДПФ, адвокати викал. Друг ги терал дизни да му менуваат, адвокати ке викал. Трет незнам што и како. И на крај никој ниту го има да каже што направил ниту кажа што излегло на крај. Едноставно луѓето испаруваат, или си добиле по муцката за лаење и си го затвориле патентот. Него бидете среќни што не функционира законов што го имаме или немаме, па не ви стигнала покана од суд за тресење глупости и пишување разно разни глупости за фирми и сервиси јавно по форуми и социјални мрежи. Па да видите како се плаче и цмиздри одпосле.

Не викам дека 16500 е реална проценка, но никако не може реална да биде 60К. Апсолутно е невозможно.
И немој да мислиш дека ако го нарачаш браникот од Еуроимпекс за твојот модел на возило кое е преку 10 години старо, имаат обврска да ти испорачаат оригинален дел произведен во Пежо. Прочитај ги условите за "продуктот"  за кој производителот има обврска да обезбеди резервни делови и сервис во наредни 7 години од продажбата, или во најдобар случај 10. Се над тоа е среќа да добиеш дел па макар и таканаречен еквивалентен на оригиналот кој може да биде набавен и од Делмак кои и да се тие. Твоето возило не е актуелен модел за да бидат обврзани по закон да имаат оригинални фабрички делови ниту па е под гаранција за да мораат да вградат исклучиво оригинален дел од овластен сервисер. Крај приче бато!
Малку нереални муабети правите у последно време.

Ревизии на штети од осигурителни компании веќе се прават, и има фатено еден куп малверзации и далги кои што се направени. Полека ке дојдат на ред и штетите за возилата.
Немој да мислите дека само ние читаме форуми, читаат и вработени од сите институции.
Ова од искуство ви го кажувам, не се заебавам.
Еве ти цени на најниско од каросерија, без средување на врата и без фарбање на делови и без работна рака...
32.696 ден.