Автор Тема: ПЛИН НА FORD FOCUS 1.4  (Прочитано 13361 пати)

Отсутен MAKPLIN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
Одг: ПЛИН НА FORD FOCUS 1.4
« Одговори #75 на: 16 Декември 2012, 18:56:52 pm »
Свеќиците ми ги порачаа од Плимонт и ме коштаа помалку од 50 евра, што е практично напола од она кое вие ми го понудивте за Denso. Воедно ми дадоа и гаранција за првите 10000km.
Подоцна во Солид прашав за цена, чисто да проверам дали ме заклале во Плимонт и излезе дека кај нив се малку поскапи (50-60 денари по свеќица). Можеш да се јавиш во Солид и да прашаш за цена.

Дали тоа што не коментирате за Биперот значи дека приказната е измислица?

Види вака мислам убаво ти пишав кој е овластен дистрибутер на НГК, и немам потреба да се јавувам во неовластени дистрибутери на НГК, така да ти си тој кој треба да се јавиш во Авто лидер и да си прашаш, затоа што можеби сега возиш некоја кинеска копија на НГК, а и па што е на крај крајева битно тоа, нели колата ти е супер сега, можда кинеските се подобри од јапонските  ;D

За Биперот не коментирам затоа што така чувствувам, неможеш да ми го ускратиш тоа, а ти можеш исто така што сакаш да си мислиш, тоа е твое право  ;)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8872
« Одговори #76 на: 16 Декември 2012, 21:49:36 pm »
e jas imam PRINS najdobar e  ;)...a ti prijatele sto te interesira za fokusot stavi si plin od bilo koj nemas utka od ovlastenite zastapnici sto pobrzo stavis toa podobro. I jas vaka kako tebe mislev mislev i mislev i na kraj 30k imam pominato od koga go staviv na Ibiza 1.4
samo sega malce dilema me faka so ventilive iako segde vika VW motorot ne bara dopolnitelno podmackuvanje zosto e najjak neli :)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #77 на: 16 Декември 2012, 22:45:19 pm »
VW nema problemi so ventilite. Toa e motor koj ne e modificiran vo delot so ventilite i glavata od 1992-ra godina...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8872
« Одговори #78 на: 16 Декември 2012, 23:40:44 pm »
Znam be zatoa se najjaki ;)

Отсутен plimont

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #79 на: 17 Декември 2012, 12:10:36 pm »
Камелеон, повели: ПЛИН НА FORD FOCUS 1.4

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #80 на: 17 Декември 2012, 15:00:02 pm »
Od toj Ford vo pliont do denesniot ima OGROMNI razliki vo motorot !!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29603
    • CARclub.mk
« Одговори #81 на: 17 Декември 2012, 15:06:01 pm »
Ако примети, има слики од двете генерации Фокус.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #82 на: 17 Декември 2012, 15:20:06 pm »
Vidov deka slikite bea od edna generacija na Focus.

Ako ne se lazam Imase postirani spisoci za problematicni motori po forumov. Ne e loso da se dzirnat tie.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #83 на: 17 Декември 2012, 15:22:42 pm »
Vidov deka slikite bea od edna generacija na Focus.

Ako ne se lazam Imase postirani spisoci za problematicni motori po forumov. Ne e loso da se dzirnat tie.

Епа види пак.

Не ќе да е една генерација на Фокус.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #84 на: 17 Декември 2012, 15:26:19 pm »
A be poslednata slika ne ja dzirnav dobro :) Da ama motorite se razlicni.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #85 на: 17 Декември 2012, 23:28:18 pm »
@kameleon

За да се одлучиш да ставиш плин на возилото, треба да се одлучиш и да разгледаш неколку фактори.
1. Колку километри поминуваш годишно? Еден од најбитните фактори...
2. Колку бензин ти роши возилото?
3. Дали си спремен за нови авантури?

По мене, твоето возило не би требало да троши повеќе од 8л во град и 6~7 литри на отворено...
Незнам колку чини монтажата на плинскиот уред, но најмалку 2 години ке треба да возиш за да го исплатиш уредот, па после тие две да почнеш да возиш поефтино...
Одприлике тоа ти се 20к километри...
Ризикот за вентили, свекици, бла бла бла итн е зголемен, па треба да бидеш спремен на се...Односно да знаеш дека може било што да испадне како непланиран трошок...

Искрено плинот е фина работа, поефтина и побезбедна од бензинот, но....
Јас не сум ставил плин, возам 1.6, во град троши 10, и не планирам да ставам..Но госишно со мојата кола не поминувам повеќе од 2000 км...Нема логика...
+ секогаш уживам во возењето... ;)
Здравје боже наредна кола повторно бензинец, не помалку од 1.8л мотор...

Малку оффтопик
@ сите кои ги величаат DENSO свеќичките...
Од мое лично искуство, Denso се свекици кои не ми оставија впечаток, напротив, ми оставија негативен впечаток...Не сум ги купил од МКД, туку од Австрија, значи да се фалц не се, а после 3000 км пробија...Возени на една обична застава 101... Во споредба со нив, Champion N9YC никогаш не ми затаија. По препорака на продавачот дека Denso се подобар избор од N9YC, слепо му поверував и се сомневав...Испадна дека инстикт ме никад невара. Не само за оваа туку и за милион други работи...

Сепак, можда ете, така се погодило на моето, но и на неколку други возила?
Моментално на мојата кола возам BERU, претходно возев Sagem како препорачани, но позадоволен сум од Beru-то....Сепак си има и разлика за бензин и плин...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MAKPLIN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
« Одговори #86 на: 18 Декември 2012, 13:08:25 pm »
Ќе може ли да ми кажеш кој модел ( која шифра ) на ДЕНСО ти го прададоа за твоето возило ?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #87 на: 18 Декември 2012, 16:25:41 pm »
Ке побарам дали се уште ги чувам, но добив еквивалентна замена на N9YC по каталог.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #88 на: 02 Февруари 2013, 15:54:50 pm »
Интересно уште малце може и тепачка ке се договори меѓу плимонташи и макплиновци. Ало ја прашав за check engine, за стрелката за гориво, за вентилите и кои се разликите помеѓу Landi Max i Tartarini. Еве што разбрав, дека ogi88 бил на пракса во плимонт и дека бил пристрасен, nikola_bb исто бил на пракса во плимонт и он демек бил пристрасен и се обиде еднаш да ви каже дека ја утнавме темата, VTR бил близок човек на макплин или роднина и дека некаде на пат за банални проблеми одат да му ја поправат колата што нема да биде случај со мене или некој друг од каде и да стави плин, djidji се обидува да ги изглади малце од малце работите ама слабо му оди а плимонт како озбилна фирма успеваат да паднат на евтини провокации од VTR, мислам дека веќе ако сакаа нешто да пишат можеа барем да одговорат на некое мое прашање. Уште Макплин треба да се јави и да стане уште поголема калакурница.

Kameleon, се одлучи ли за некој плински уред? Кажуј ако има нешто ново, пошто и ја сакам да инсталирам !

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #89 на: 02 Февруари 2013, 18:31:33 pm »
Интересно уште малце може и тепачка ке се договори меѓу плимонташи и макплиновци. Ало ја прашав за check engine, за стрелката за гориво, за вентилите и кои се разликите помеѓу Landi Max i Tartarini. Еве што разбрав, дека ogi88 бил на пракса во плимонт и дека бил пристрасен, nikola_bb исто бил на пракса во плимонт и он демек бил пристрасен и се обиде еднаш да ви каже дека ја утнавме темата, VTR бил близок човек на макплин или роднина и дека некаде на пат за банални проблеми одат да му ја поправат колата што нема да биде случај со мене или некој друг од каде и да стави плин, djidji се обидува да ги изглади малце од малце работите ама слабо му оди а плимонт како озбилна фирма успеваат да паднат на евтини провокации од VTR, мислам дека веќе ако сакаа нешто да пишат можеа барем да одговорат на некое мое прашање. Уште Макплин треба да се јави и да стане уште поголема калакурница.

Kameleon, се одлучи ли за некој плински уред? Кажуј ако има нешто ново, пошто и ја сакам да инсталирам !

Џиџи, ако се мислиш да инсталираш на астрата тогаш јас можам да споделам искуство.
Пред од прилика два месеца јас турив на мојата астра плин во ПЛИМОНТ. До сега имам пројдено 4000км од кога го турив и тоа не зошто ми е поефтино па се возикам туку од потреба (изгледа ептен го погодив моментот :))
Од искуството до сега можам да кажам дека сум презадоволен. Заштедата по мои и реални (без праење филмови) калкулации ми изнесува над 40%, колата минимално изгуби на снага, скоро неприметно и целиот систем е многу домаќински и културно инсталиран.
Дефинитивно ти препорачувам да си ставиш, зошто бензинов не ми личи дека ќе поефтинува, а плинскиве системи се се повеќе достапни.
Поздрав и ако те интересира уште нешто или сакаш да видиш/пробаш во живо пиши :)