Автор Тема: Совет за часовник  (Прочитано 226030 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Совет за часовник
« Одговори #690 на: 22 Ноември 2017, 21:09:12 pm »
Па сеа, не баш. Џи-Шок увел бил бренд, и никогаш не биле ефтини-ефтини. Особено беа кул Illuminator! :D

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
« Одговори #691 на: 22 Ноември 2017, 21:33:54 pm »
Беа поскапи од тие Камел на тезга, али коштаа 100 марки Илуминатор. Се што беше скапо, беше 100 марки. Адидас патики со цвет, 100 марки, Адидас тренерки со цвет 100 марки, Илуминатор 100 марки... а и пара се имаше. Сега Касио за 500 евра... абе ај :)

Triple sensor беа покул во тоа време и прилично поскапи, а овие соларнициве не беа ништо особено... исто така и Data Bank беа покул едно време...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #692 на: 22 Ноември 2017, 23:23:50 pm »
Шоќетие соларик, за да плаќаш на секои 5-8 години полнлива батерија која кошта колку 30х обични литиумски батерии? :)

Инаку Џи-шок директно од Амазон, упола поевтино од мајтајм.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2244
« Одговори #693 на: 23 Ноември 2017, 00:06:38 am »
Јас имам солар часовник за кој батеријата чини 1200 ден. а обичните се по 300-400 ден.Така да не е 30х,туку 3-4х.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #694 на: 23 Ноември 2017, 01:48:23 am »
@AUDI кoлку време ти траеше претходната батерија?
Имале на на залиха, или ти нарачуваа па чекаше... Пошто не се наоѓаат лесно CTL батериите.

Пар Сони батерии за мојот Џи-Шок коштаат под 1.2 долари (комплет со поштарина), од fasttech.com
https://www.fasttech.com/products/0/10002553/4354100-authentic-sony-cr2016-3v-75mah-button-cell

Значи со тие 1200денари колку што кошта твојата CTL батерија, јас ќе купам 38+ „обични“ литумски CR2016 батерии, кои траат барем 2-3 години (или повеќе). Како што реков, не се исплати. Соларните Касио џи-шокови се интересни само заради една работа: синхронизација со атомски часовник преку радио сигнал од Германија (имам таков домашен часовник).

Целата работа со исплатливоста на соларните часовници е интересен муабет. Читав малку пред да го нарачам (и одберам часовников). Ѕирни: http://forums.watchuseek.com/f17/solar-watch-battery-life-vs-non-solar-236644.html

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #695 на: 23 Ноември 2017, 14:33:54 pm »
Шоќетие соларик, за да плаќаш на секои 5-8 години полнлива батерија која кошта колку 30х обични литиумски батерии? :)

Инаку Џи-шок директно од Амазон, упола поевтино од мајтајм.
Ние кај нас насело часовниците со толкава големина ги викаме соларник (за сол), а не заради поврзаност со сончева светлина, не се разбравме баш... ;D
Инаку и во Битола до неодамна се наоѓаше евтини Касио, до пред да се актуелизираат овие што плаќаат високи кирии во Шити мол, Рамстор...
До пред некоја година имаше рандом продавничиња во кои имаше по некој Касио со можност за нарачка, цени за милина.
Сега се B-Watch и My Time и си ги имаат цените од Шити, Рамстор...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #696 на: 23 Ноември 2017, 15:35:20 pm »
Што се тиче батерии, се знае дека вистинки часовник треба да биде аутоматик :)

Иначе и јас на времето како дете имав касио, фала богу ниту еден не ми бил 500 евра или марки за во школо, G shock стана скуп последниве 5-10 години.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2244
« Одговори #697 на: 23 Ноември 2017, 15:45:21 pm »
@AUDI кoлку време ти траеше претходната батерија?
Имале на на залиха, или ти нарачуваа па чекаше... Пошто не се наоѓаат лесно CTL батериите.

Пар Сони батерии за мојот Џи-Шок коштаат под 1.2 долари (комплет со поштарина), од fasttech.com
https://www.fasttech.com/products/0/10002553/4354100-authentic-sony-cr2016-3v-75mah-button-cell

Значи со тие 1200денари колку што кошта твојата CTL батерија, јас ќе купам 38+ „обични“ литумски CR2016 батерии, кои траат барем 2-3 години (или повеќе). Како што реков, не се исплати. Соларните Касио џи-шокови се интересни само заради една работа: синхронизација со атомски часовник преку радио сигнал од Германија (имам таков домашен часовник).

Целата работа со исплатливоста на соларните часовници е интересен муабет. Читав малку пред да го нарачам (и одберам часовников). Ѕирни: http://forums.watchuseek.com/f17/solar-watch-battery-life-vs-non-solar-236644.html

Ја има на лагер батеријата во секое време,во мај тајм е 1200 со  2 години гаранција.Часовникот EQW-M710 го имам повеќе од 3 год.а колку е во салонот стоен врска немам.Батеријата сега за сега си е супер.
На 5-6 год 1200 ден за батерија се ништо.Пред 5-6 месеци менував батерија на касиото на сопругата и ми наплатија 300 ден.а часовникот е купен пред  нешто помалку  од 2 години.

А кога купував часовник не гледав исплатливост ,туку изглед.
Не сум знаел дека има и такви подфоруми каде се дебатира исплатливост на батерии кај часовниците.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #698 на: 23 Ноември 2017, 15:45:42 pm »
Мајка ми има Citizen Eco Drive од 2003 година), сеуште функционира со истата батерија после толку полнења. Интересен момент е што кога ќе се наполни, 6 месеци нема потреба од светлина (барем така пишува во брошурчето што доаѓаше со него), па можеби затоа сеуште е истата батерија... појма неам :)

Брат ми има автоматик (Seiko, онај на пулс што се полни... има такви што сеуште се сигурни дека на пулс се полни :) ) од 2002 година (мислам). Пред 2-3 години го однесе на мајстор малку да го штелова и подмачка... функционален си е ама не го носи често, ама морам да признаам многу квалитетен и убав сат.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #699 на: 23 Ноември 2017, 17:42:31 pm »
Јас имам мерак по стари сатови,  имам за секоја пригода по еден. Еден Omega, Darwil, Poljot, Start, Raketa и еден Elgin џебен.  Сите редовно одржавани и сервисирани, не минсе привлечни овие модерните џ шок и остали гумено железни ствари  :)
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #700 на: 23 Ноември 2017, 17:48:26 pm »
Јас имам касио 9та година е и уште е со фабричката батерија.

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #701 на: 23 Ноември 2017, 18:07:42 pm »
Ние кај нас насело часовниците со толкава големина ги викаме соларник (за сол), а не заради поврзаност со сончева светлина, не се разбравме баш... ;D
Инаку и во Битола до неодамна се наоѓаше евтини Касио, до пред да се актуелизираат овие што плаќаат високи кирии во Шити мол, Рамстор...
До пред некоја година имаше рандом продавничиња во кои имаше по некој Касио со можност за нарачка, цени за милина.
Сега се B-Watch и My Time и си ги имаат цените од Шити, Рамстор...
Барам метафори таму каде ги нема...  :-X
Штета за дуќанчињата кои изеле овие големиве продавници, но сега барем е лесно да се нарача саат од било каде по пошта. Проблем е само разгледување и пробување, ама па ете ти барем една корисна намена за големите продавници!  ;D

А Eco Drive е ѕверска работа.

Што се тиче батерии, се знае дека вистинки часовник треба да биде аутоматик :)
Meханички, ама со навивање - кеифот е во рачното навивање.  :)
И... Аутоматикот сигурно не го носиш на работа, нели? (едит: заборавив што работиш)  :D

Ако имаш навика да носиш часовник, ти треба и некој часовник како Касио, нешто за прилики каде не сакаш да го мислиш часовникот многу, ако се удри или изгребе. Епа тие таквите часовници обично или користат батерии... Или се викат Восток.  :-X

Јас покрај Џи-Шокот имам за такви (и поризични) намени имам и еден евтин Кинез: за кајакарење, планинарење, и воопшто моменти каде лесно може да го уништам, ама па за 5-6 долари колку што кошта и ич нема да ми биде гајле.   :P

А кога купував часовник не гледав исплатливост ,туку изглед.
Не сум знаел дека има и такви подфоруми каде се дебатира исплатливост на батерии кај часовниците.
Барем кај Касио, секој физички изглед на одреден модел го има во десетици подваријанти од кои сите изгледаат (скоро) исто, со мали разлики во бои/шари/итн, а вистинските разлики се во работите како автоматска синхронизација на време, соларно полнење, трипл сензор и евентуално дата банк (за тие ретките кои им треба).

Во ред си е твоето размислување, но само ако зборуваш за нешто што ќе ти биде главен часовник. Ако не го носиш редовно (на пример ако имаш повеќе часовници), за часовникот редовно соларно да се полни, бргу ќе ти страда батеријата. А гаранцијата на батеријата сепак и е само од 2 години (а нели треба да трае 10-тина)?

Ти зборувам за ситуации каде часовникот некогаш по цели месеци (години) седи во фиока. На пример мојот Casio Edifice го користам како „dress watch“ (читај го носам на свадби и веселби), и после неколку менувања во мајтајм (на периоди од година и ситно), сфатив дека механички часовник е подобар избор за тие прилики (дотерување) од кварц часовник. Во меѓувреме си купив комплет алатчиња и одтогаш сам си ги менувам батериите. Како што реков погоре 2хСони батерии ме коштаат окулу 60 денари. Не е толку што батерија ме кошта 30 наместо 300 денари, туку и не морам да се замарам да одам до сервисот на Мајтајм.

А тој наведениот форум не го дирај, освен ако не сакаш да ти се удри чивијата и да почне новчаникот да ти се празни повремено (и многу повеќе од пари за батерии).  ;D

« Последно менување: 23 Ноември 2017, 18:12:53 pm Van »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #702 на: 23 Ноември 2017, 18:22:30 pm »
Јас имам неколку модели на Casio - еден Casio Collection, неколку Edifice и два Џи-Шока. Сите имаат некоја приказна и сите ги носам редовно.

На сликава фали првиот Edifice што си го купив од првата плата. Во моментов татко ми го носи. :)

Единствено ми е жал за стариот Casio од дедо ми, кој за жал по неговата смрт went down through the cracks и никогаш не го најдовме.

Секако, сè уште го има да се купи, и ми е на распоред за следно купување.

Сите кои јас сум ги купил, се купени од My:Time, а и двата кои ми се подарок мислам дека се од таму. У принцип, не патам од желбата да се почувствувам дека сум заебал некого ако купам нешто за 10-15% поевтино преку интернет. Плус, ми значи моментот на поддршка и гаранција ако стреба - и да куцнам у дрво, до сега не стребало ништо од аспект на гаранција.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #703 на: 23 Ноември 2017, 18:29:29 pm »
Јао колку саати имаш.....

Јас стално кога ќе се решам или гледам саат ми доаѓа онака, а шо ќе ми е нов саат си е саат :)

Не дека имам еден 3 се. Ама едно старо касио од 8одд. Еден од матура и еден од свадба :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #704 на: 23 Ноември 2017, 18:47:15 pm »
Јебига, као @Dodo и ја имам малку така, љубов према саати.

- Еден е од прва плата.
- Еден е од прва плата во втората фирма каде што работев.
- Еден е поклон.
- Еден е од пусти мерак купен.
- Еден е првиот Џи-Шок, од мал сакав Џи-Шок, and it was a gift from me to me.
- Еден е поклон од кумашинот за кумство.
- Еден е хонорар. :D

--

Во последно време редовно ги меркам Omologato саатите. Не се некој посебен бренд, ама прават многу убави саати инспирирани од коли.

Ептен ми се свиѓа Weissach - https://www.omologatowatches.com/europeans/the-weissach

A имаат и други убави:

https://www.omologatowatches.com/racing-watches/the-racing-chrono-24-stainless-steel
https://www.omologatowatches.com/the-maranello/maranello
https://www.omologatowatches.com/americas/the-laguna-seca-professional-series

--

Also, и саатите на Straton Watch Company.

https://www.stratonwc.com/collections/all