Автор Тема: Совет за часовник  (Прочитано 228064 пати)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 827
  • The best or nothing.
Одг: Совет за часовник
« Одговори #1215 на: 04 Октомври 2025, 15:08:46 pm »
Го користиш за спорт и "спортски" активности?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44390
  • Il Moderatore
« Одговори #1216 на: 04 Октомври 2025, 16:27:18 pm »
Јас пробав со смарт часовници, ама не се согласивме. Доста ми е смарт телефонот, и премногу ми е. На зглоб од рака само тајмкипер. Доста е.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8958
  • Пичлеме
« Одговори #1217 на: 04 Октомври 2025, 16:56:55 pm »
Паметно си сторил, поентата со Сеико е да биди автоматик, за со батерија има Касио :)
Со здравје да си го носиш, шо модел?

Не би имал проблем ни со кварцен Сеико. Ако ми праи мерак, не ми е битна механиката во позадина. Јас меркав и кварцен Tag Heuer едно време. :)
Ко го купив Самурајо, бев појден во Хронометар по титаниумски Сеико хронограф, со батерија, ама тогаш имаше стигнато автоматици, чупето ги изложуваше... и се премислив :)
Не дека кварцните не чинат, ама сепак Сеико е синоним за траен автоматик.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30083
    • CARclub.mk
« Одговори #1218 на: 04 Октомври 2025, 18:52:09 pm »
Се согласувам, нема муабет. Имаме пар семејни Сеико стари по 50-тина+ години. Ден денес работат, без никаков проблем, никогаш отворени.

Ама кажувам дека не би ми било пречка кварцен механизам ако саатот ми прави мерак.

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9249
« Одговори #1219 на: 04 Октомври 2025, 19:56:10 pm »
Го користиш за спорт и "спортски" активности?

Da da, najveke za toa. Trcanje, teretana, letovo mnogu go koristev open water swimming i SUP.

Notifikacii od telefon is povici imam iskluceno kako opcija ne mi treba na saat

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2813
« Одговори #1220 на: 04 Октомври 2025, 20:51:46 pm »
Паметно си сторил, поентата со Сеико е да биди автоматик, за со батерија има Касио :)
Со здравје да си го носиш, шо модел?

Не би имал проблем ни со кварцен Сеико. Ако ми праи мерак, не ми е битна механиката во позадина. Јас меркав и кварцен Tag Heuer едно време. :)

Ок е да гледаш Сеико кварцен... ама Таг за тие пари што ќе ти ги земат, греота е да биде кварцен. Али, ако веќе ти фаќа око и ти прај мерак, гоу нац!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30083
    • CARclub.mk
« Одговори #1221 на: 05 Октомври 2025, 10:23:21 am »
До меракот е. :)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1222 на: 05 Октомври 2025, 10:36:17 am »
Токму така, на крајот од денот, најбитно е да е по мерак, свој.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2813
« Одговори #1223 на: 05 Октомври 2025, 10:40:50 am »
Токму така, на крајот од денот, најбитно е да е по мерак, свој.

https://www.facebook.com/watch/?v=142129151200004

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1224 на: 05 Октомври 2025, 10:43:54 am »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14750
« Одговори #1225 на: 05 Октомври 2025, 10:53:19 am »
Саатите се едни од работите што прават спомени.
Според мене, најубаво е да имаш што помалку саатови, ама тие што ги имаш да ти создаваат спомени и да ти траат што подолго.
Тоа единствено може само и само ако го одбериш саатот со мерак.

Дали е кварц, смарт, автоматик, механички на навивање - сеедно.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2007
« Одговори #1226 на: 07 Октомври 2025, 09:54:18 am »
Ја уште се мислам дали сеико дали ориент бев во беверли ги гледав доста убаво изгледа и ориентот, ме интересира за одржавање на автоматиците има некоја процедура послем х време да се носи на чистење средување механизмот или ставаш носиш и тоа е тоа?

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1754
« Одговори #1227 на: 07 Октомври 2025, 10:02:56 am »
Ја уште се мислам дали сеико дали ориент бев во беверли ги гледав доста убаво изгледа и ориентот, ме интересира за одржавање на автоматиците има некоја процедура послем х време да се носи на чистење средување механизмот или ставаш носиш и тоа е тоа?

Официјалната препорака е на 2 години, реалноста е дека ако не ти смета ако почне да доцни повеќе со тек на време, а ќе почне, нема потреба да го носиш толку често.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14750
« Одговори #1228 на: 07 Октомври 2025, 12:46:55 pm »
Јас имам механички часовник (на навивање) и тоа Poljot од 70-некоја и никогаш не е однесен на сервис и си работи (да не го почудам) безпрекорно. Не е нешто скапо да се замени и да се зезни :) Ретко го носам - од време на време.

Seiko Pogue-от што ми е од 1976 го однесов лани на сервис со оглед дека е chronograph и позезнато е ако се зафркне нешто.

Seiko King Samurai-от, препорака е 2 години, ама и во Хронометер и кај други саатчии (а и во фамилија имам саатчија) ми викаат, терај дур не почне да доцни или да работи побрзо.

Сервисите на 2 години се добри ако сакаш да нуркаш со него, односно заптивките да се освежат или да се заменат.

Јас бидејќи не планирам да пикам саат под вода, макар што е сертифициран дајвер, си имам посебен smart саат за нуркање, планирам да тераме вака, дур си е во ред. Кога ќе почне да покажува ќе си го однесам на сервис.

Во основа саатот почнува да покажува проблеми пред нешто сериозно да зезнеш. Јас искрено немам видено никогаш саат да се зезнал од само носење и несервисирање.
Ќе почне да доцни или да работи побрзо. Тогаш е потребно само сервис и ќе се врати во нормала. Не е како кола да зариба ако не го сервисираш :)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1754
« Одговори #1229 на: 07 Октомври 2025, 12:54:01 pm »
Јас бидејќи не планирам да пикам саат под вода, макар што е сертифициран дајвер, си имам посебен smart саат за нуркање, планирам да тераме вака, дур си е во ред. Кога ќе почне да покажува ќе си го однесам на сервис.

Јас Seastar-от редовно го носам под вода. Јебига, за тоа му е намената.