Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1198758 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1995 на: 10 Јануари 2017, 13:47:57 pm »
Повелете линк за Мидеа во Македонија.
http://www.ekoenergis.mk/mk/energetska-efikasnost

Иначе јас мислам дека централизирани системи за греење/ладење со топлотни пумпи се најкултурна и најефтина варијанта, сеедно дали за куќа или стан. Но заради нашиот стандард и нашите штедливи инвеститори ставаме клими по соби кои личат на чирови, па 5 далечински стискај, па надвор 5 чирови на фасада итн итн.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #1996 на: 10 Јануари 2017, 13:52:26 pm »
A tolku mnogu li se skapi tie toplotni pumpi. Eve za dvaspratna kuka od 200 kvadrati kolku pari e?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг:
« Одговори #1997 на: 10 Јануари 2017, 13:55:19 pm »
Технологијата е таа. Само изведбата е различна.

Сепак едвај се одвикнуваме од цепење дрва во сред град. А добрите клими се вовед во светот на ефикасно и ефтино греење. Затоа се толку важни. Дозволуваат да дишеме почист воздух, и за ефтини пари секој да може да си приушти скоро бесплатно греење во месецот.

А здравје понатаму откога ќе увидиш која е поентата. И што значи зборот инвестиција, лесно се оди нагоре. И најважно никогаш повеќе надоле.

Повелете линк за Мидеа во Македонија.
http://www.ekoenergis.mk/mk/energetska-efikasnost

Иначе јас мислам дека централизирани системи за греење/ладење со топлотни пумпи се најкултурна и најефтина варијанта, сеедно дали за куќа или стан. Но заради нашиот стандард и нашите штедливи инвеститори ставаме клими по соби кои личат на чирови, па 5 далечински стискај, па надвор 5 чирови на фасада итн итн.
Ако додека градиш нешто ставиш навремено воошто не е до „стандардот“. Туку е до неинформираност, и поедноставување на системот. Едно парно за куќа ќе фати околу 5000 евра, а систем со топлинска пумпа ќе фати 6-7000 евра. Сосе сметките за првите 3 години првиот систем е рецимо 10000, а вториот 9000 евра. Така да не е работата до „парите“. Работата е до сфаќањата кои се сеуште на ниво на цепење и пелети, особено кај повозрасни особи или кај народ со застарени сфаќања. Напротив, не само што не е до пари, туку е и поефтино.
« Последно менување: 10 Јануари 2017, 14:25:07 pm Deni »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #1998 на: 10 Јануари 2017, 14:02:47 pm »
Toshiba Estia мислам дека е од околу 6000 евра, а тоа е цена само за пумпата. Не ме фаќај за збор, ова е цена која ја имам запамтено кога прашував пред година и нешто. Не знам ни точен капацитет, ниту дали беше баш оваа цена.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1999 на: 10 Јануари 2017, 15:07:05 pm »

Ух, ова кога ќе го видам... Ме потсеќа на времето со сателитските тањири...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2000 на: 10 Јануари 2017, 15:27:46 pm »
Кога ќе размислам подобро, греењето треба да е 100% проблем на државата. Државата треба да инсталира и сервисира греење, субвенционира и гарантира. Само тогаш ќе бидеме стоплени без да земаме кредити и загадувањето ќе биде најниско што може.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #2001 на: 10 Јануари 2017, 15:51:59 pm »
Тие што ставаат клими низ дома, нека размислат и за варијантата со една надворешна единица и повеќе внатрешни.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2002 на: 10 Јануари 2017, 15:57:58 pm »
Тие што ставаат клими низ дома, нека размислат и за варијантата со една надворешна единица и повеќе внатрешни.
Полесно е ставање на страничните и задните ѕидови, а не на главната фасада. Ако сака нека се и 10 до страна или позади, никому не му сметаат нити се гледаат.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #2003 на: 11 Јануари 2017, 00:50:59 am »
Денес рекордно ладен ден на парно, дома 19.5 степени во 4 попладне ова. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2004 на: 11 Јануари 2017, 00:53:06 am »
24.7 kaj мене, моментално со 900-1100 вати потрошувачка...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #2005 на: 11 Јануари 2017, 01:17:37 am »
25.1 моментално без греење уклучено,инаку на бег ама термоизолација со сите салтанати.

Sent from my Huawei P9

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #2006 на: 11 Јануари 2017, 01:18:41 am »
Исто БЕГ, ништо од прозори врати не држи дома :) Ќе се бара решение после зимава изгледа :(

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2007 на: 11 Јануари 2017, 09:24:03 am »
Некој ќе се топли на БЕГ некој ќе смрзнува. Нема правда нема мир!

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #2008 на: 11 Јануари 2017, 09:33:24 am »

Со газдава на увознициве Gree кога напраив мубает за ваква работа ми даде еден совет ...
Ако ти се расипе некогаш надворешната единица, ќе немаш бекап вика, и ми предложи да земам два посебни инвертери.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2009 на: 11 Јануари 2017, 09:40:23 am »

Со газдава на увознициве Gree кога напраив мубает за ваква работа ми даде еден совет ...
Ако ти се расипе некогаш надворешната единица, ќе немаш бекап вика, и ми предложи да земам два посебни инвертери.
Наполно истото би ти го кажал и јас. Не само за бекап, најмал проблем е бекап. Ако треба да се менува утре нешто ја вадам едната - во ѓубре - штрафам нова и си терам. Поефтини делови, почести делови, се е поедноставно со обична. Само да е некоја која на еуровент се покажала дека може да го исполни она што се бара од неа. А не само турај и после студело.