Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199970 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1710 на: 26 Септември 2016, 22:51:03 pm »
Јас даб зедов од приватни,не од Македонски шуми по 2750 донесени и растоварени до дома,мое беше само да ги исечам наредам.Дрвата на македонски шуми се многу потенки,максимална дебелина е  некои си 25цм во дијаметар.Инаку има голем ''извоз'' во Грчка,од сигурни извори,строго навечер се изнесуваат огромни количини на дрва.

Инаку неможеш да направиш точна пресметка колку кубици дрва ќе истрошиш,зимово што помина колега кој загрева околу 70-80м2 потрошил околу 7м3 дрво,најмногу што има потрошено е 14м3.Палење на котелот во 6-7ч наутро и последно ложење околу 21:00ч-22:00ч.Е сега зборуваме за Кавадарци,во Гевгелија или Струмица зимите се уште поблаги.

Баш ќе видам ова зимо колку јас ќе потрошам за загревање на околу 80м2.
Zakonski od 16cm nagore ne smee da se nosi za ogrevno drvo,toa spagja vo oblica i ponatamu vo tehnika.
I tebe slabo drvo tie 25cm precnik?Pilana imas?

Да се сите 16цм дијаметар е добро,ама Македонски шуми како прва класа доставуваат со 16цм дали 15%,не планирам да правам скара со 5цм дрвце.И се знае што подебело дрво повеќе калорично и повеќе енергија испушта.

Околу греењето со клима,климата го суши воздухот,ја одзема целата влага и како опција за греење не ни размислувам,тоа греење ми смета,грлото суво па ќе морам да пијам црвено вино.Може само меѓу сезони да вклучам клима инаку јок.

Греење на пилети е супер опција,но случајно видов на кој начин и што се не ставаат во нив(лисја,прачки од винова лоза,трева)и сето тоа ако не е добро пресувано и ако влажноста не е на потребното ниво нон стоп ќе треба штеловање на греачот.

Живеам во куќа,простор за складирање на дрвото не ми е проблем,да ги расцепам и наредам ми е мала рекреација,со 10-12м3 дрво(450е-500е)ќе имам топол дом и топла вода нон стоп.
Ова е мое размислуање и не мора секој да се сложи со истото.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1711 на: 27 Септември 2016, 09:42:27 am »
Просек цена окулу 3илјади кубик, купени не сега туку од порано? 9кубици пута 3 илјади, некои 18 илјади или окулу 300 евра, така...?
Ова би била минималната цена, со горење на огнот 15 часот, до вечерта до 23 часот?
^^
27илјади, или скоро 450евра!  Момент на ретардација...  :D  
(во моја одбрана, се брзав да излезам)  ;)

Али сепак сеуште ми се старите прозори кои не дихтуваат добро и имаме доста губитоци тука на топлинска енергија, јбг, 1000 евра инвестиција е за сите. Да се и тие сменети, ќе биде подобро. Али горе доле тука е.
Ако уплатиш во македонски шуми, 2400-2500 денари, тука некаде е кубик дрва.

Столарија, или поточно прозори... Ќе заштедиш преку намалување на топлински загуби, но ќе мора почесто да проветруваш (топлински загуби). :)

За цената, за 2400-2500 денари ниеден комшија нема купено. Тоа е со превоз? Ако не е, колку за превозот? Какви се дрвата?
Се распрашував и сите што ги знам од приватњаци купуваат, и цената секако е над 3 илјади кубик. И тоа во претсезона купено, а многумина купуваат во сезона.

Нејсе. Јас само сакав да покажам дека многу честа заблуда е дека дрвата се најевтин енергенс. Најевтино е на струја со добра инвертор клима, но разбирам дека инвестицијата во добра клима не може секој да си ја дозволи - иако на долги патеки инвестицијата ќе се исплати самата себе (со малку добра среќа климата да потрае барем 6-7 години).
Плус никој на го рачуна времето што се троши и работата што си ја бара греењето на дрва. Тоа исто така се пари, на некој начин.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1712 на: 27 Септември 2016, 13:18:49 pm »
За цената, за 2400-2500 денари ниеден комшија нема купено. Тоа е со превоз? Ако не е, колку за превозот? Какви се дрвата?
Се распрашував и сите што ги знам од приватњаци купуваат, и цената секако е над 3 илјади кубик. И тоа во претсезона купено, а многумина купуваат во сезона.

Моја грешка, го најдов предмалку договорот со македонски шуми, 2870 за кубик, бука. Уплатено пролетта, април месец негде.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1713 на: 27 Септември 2016, 14:13:57 pm »
Најпаметно е на пролет да се купува, ама не сите го практикуваат тоа. Сега цените се прилично повисоки, а сезоната дури и не е почната па тек ќе има поскапувања.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #1714 на: 27 Септември 2016, 16:11:20 pm »
Добар инвертор тошиба или митсу е 1000 евра а не овие скапанициве кинески срања грее со лажни декларирани податоци.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1715 на: 10 Октомври 2016, 17:14:15 pm »
Знае некој колку кубици дрва заменуваат 1кг (или 100кг на пр.) пелети? фала

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
« Одговори #1716 на: 10 Октомври 2016, 17:26:59 pm »
450 kg =1 кубик дрва отприлика, ама ова е отприлика.

Инаку математички, иста е цената на дрва и пелет греењето, па и електрично, печка, панели, проблемот е степенот на загреаност јас на пример со 300kg, 20 вреќи по 15 кг терам цел месец стан, 75 м2, со две дополнителни ребра во спална и детска. Греам по 6-7 саати на ден макс. 
« Последно менување: 10 Октомври 2016, 17:33:11 pm stefanel984 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1717 на: 10 Октомври 2016, 17:32:49 pm »
Исчистете си ги климите периодов, за подобро да ви греат зимава. :) Да не се задушиме сите колективно.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1718 на: 10 Октомври 2016, 17:38:32 pm »
Немам клима, има парно... Башка клима тешко да ми загрее 5 соби во 2 спрата (2 соби долу и 3 горе)... Башка колку кг јаглен треба да се изгори за да се стоплиш на струја... Па ќе се задушиш, пошто немаме нуклеарни термо-централи, нити гасни, уште тераме на јаглен... 

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #1719 на: 10 Октомври 2016, 18:15:52 pm »
Јагленот не е забранет за користење?
New blood of old school

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14718
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1720 на: 10 Октомври 2016, 18:22:19 pm »

Инаку математички, иста е цената на дрва и пелет греењето, па и електрично, печка, панели, проблемот е степенот на загреаност јас на пример со 300kg, 20 вреќи по 15 кг терам цел месец стан, 75 м2, со две дополнителни ребра во спална и детска. Греам по 6-7 саати на ден макс. 
Eden kubik drva tezi od 550-950kg,zavisi od toa dali se suvi ili vodeni i dali se dab ili buka.
Drugar moj gorese okolu 24kubici a greese 3sprata od po 100kvadrati.Od lani premina na peleti pa onaka imame spomnato kako mu izlegol esapot,mi kaza samo deka mu izleglo poskapo odkolku na drva ama kolku neznam...

E sea ima uslovi i nema koj da mu go pali parnoto i da go lozi preku denot pa zatoa vaka.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1721 на: 10 Октомври 2016, 18:48:29 pm »
Јагленот не е забранет за користење?
За дома и да не е треба да е, ама тец.осломеј и тец.битола нема на што друго да работат... Кој знае колку загадува (во радиус и во ефект на загадување)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
Одг: Одг: Одг: Греење, ладење, климатизација и се оста&
« Одговори #1722 на: 10 Октомври 2016, 22:19:05 pm »
Калорифер обично не се препорачува во бања заради моментот на влажен воздух кога се тушираш. Ако не сакаш регистар, земи од оние инфрацрвени греалки.
Малку каснам :)
Баш е добро калолифер,ја чисти пареата од купатилото кога се бањаш

RN2

форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
« Одговори #1723 на: 10 Октомври 2016, 23:20:31 pm »

Eden kubik drva tezi od 550-950kg,zavisi od toa dali se suvi ili vodeni i dali se dab ili buka.
Drugar moj gorese okolu 24kubici a greese 3sprata od po 100kvadrati.Od lani premina na peleti pa onaka imame spomnato kako mu izlegol esapot,mi kaza samo deka mu izleglo poskapo odkolku na drva ama kolku neznam...

E sea ima uslovi i nema koj da mu go pali parnoto i da go lozi preku denot pa zatoa vaka.
Мече математиката оди вака, едно вреќиче од 15 кг кошта меѓу 200-250 денари, поквалитетен пелет, кои не остава многу ѓубре (нормално и печката е важна) -> значи јас трошам по 4000 денари месечно за пелет, што е пандан на 1,5 кубик дрва во пари за 5 нецели месеци трошам околу 18.000 до 20.000 денари тоа се околу 7.5 до 8 кубици дрва x3 спрата е 24 кубици...ама правиме муабет со просек на ден греење 8 ->9 часа, ако има добра печка, разликата не е толку голема.  Јас имам екошпар печка, кој се продава и на италјански пазар, не е самоделска од некој подрум. И тоа има свое влијание.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14718
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1724 на: 11 Октомври 2016, 10:43:26 am »
Другарчето има котел кој го користеше предходно за дрва,па после го преправи за пелети,можеби тука му бега нешто плус.
Али како шо реков и да е малку поскапо одколку на дрва многу си порает.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D