Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1386958 пати)

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2854
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1680 на: 21 Септември 2016, 10:47:24 am »
ami шу  praime ako snemeT sRuja, ili padne napon na ne daj boze 24 casa kako za poplavive...
samo nezavisnost od koljacite na narodot...voda, struja vozuh gratis :)
Тоа е најмал проблем.Со агрегат од 3 киловати е завршена цела работа.Котелот има потрошња на струја од околу 400 вати максимум и сите пумпи заедно ( 4 ) ми трошат некаде околу 1.1 киловат така да неам гајле од тоа.

Ете најдов некои слики од мојата котлара како изгледа.Сликите се од првиот ден кога профункционира.

главна контролна табла

Котел на нафта

пумпа за рециркулација

пумпа од котелот на нафта до бојлерите и зелената пумпа е големата што ја носи водата во системот.

3-те бомби

автоматски обездишувачи

пак автоматски обездишувачи
« Последно менување: 21 Септември 2016, 11:37:37 am godofspeed »

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1681 на: 21 Септември 2016, 11:16:21 am »
Кај нас може да снемаш струја на подолг период само ако не плаќаш сметки :)

Бар такво е моето искуство со струја во Скопје.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2315
« Одговори #1682 на: 21 Септември 2016, 12:13:56 pm »
Моментално се привршува инсталацијата на систем за греење (парно) со панелни радијатори Enrad,вентили GIACOMINI,пумпа GRUNDFOS кои ќе бидат поврзани со камин на Алфа Плам кој сеуште го нема во Македонија во продажба но за 20-30 дена ќе го имам.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #1683 на: 21 Септември 2016, 21:09:37 pm »
За големи објеки најисплатливо е соларно и  котел на нафта.Подобро од тоа здравје.....јас имам 186 киловати котел на нафта со 98% искористеност на ресурсите.
Којзнае што е најисплатливо...на долг рок сепак мислам дека топлинските пумпи се најисплатливи(со соодветна опрема и автоматика). Степен на искористувањена ел. енергија имаат над 5.
А ова со соларов баш ме интересира колку е функционално, и колкава површина панели е потребна за соодветен простор да се стопли на парно од солар, а притоа да нема отворени прозори и сонце да пече во просторијата...

Поголемиве објекти повеќето се на топлински пумпи/чилери и котли на гас. Еве за пример ние кај што сме изведувале(местеле) греење/ладење и вентилација:
Хотел Русија (заедо со салата на МЗТ) се топлат/ладат на топлински пумпи Даикин, околу 2 MW сите заедно
Aкадемија Вардар исто така (250kw)
Алкалоид Лафома и Кола се топлат на чилер Кериер, а и сега на Офицерски Дом греењето/ладењето ќе биде со топлински пумпи/чилери(еден од 1mw, едруг од 600kw, и уште два најверојатно од 420kw)
Во Van Hool има котли на гас, најновиот е  2mw. ;D
Алкалоид Автокоманда се топли на плин на едно котле на плин со димензија помала од 1 квадрат, а топлинска моќ 650kw.

Инаку многу непрофесионално ти ја изработиле изолацијава...кој ти го местеше системов?  ;D
« Последно менување: 21 Септември 2016, 21:49:27 pm Filip_90 »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #1684 на: 22 Септември 2016, 02:13:11 am »
Зошто не здраво на дрва?
@princ, ама летово се окапа од врнење, 20 дена беа асли сончеви :P
(Мада беше топло  али не ко за лето)

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2854
« Одговори #1685 на: 22 Септември 2016, 04:58:52 am »
За големи објеки најисплатливо е соларно и  котел на нафта.Подобро од тоа здравје.....јас имам 186 киловати котел на нафта со 98% искористеност на ресурсите.
Којзнае што е најисплатливо...на долг рок сепак мислам дека топлинските пумпи се најисплатливи(со соодветна опрема и автоматика). Степен на искористувањена ел. енергија имаат над 5.
А ова со соларов баш ме интересира колку е функционално, и колкава површина панели е потребна за соодветен простор да се стопли на парно од солар, а притоа да нема отворени прозори и сонце да пече во просторијата...

Поголемиве објекти повеќето се на топлински пумпи/чилери и котли на гас. Еве за пример ние кај што сме изведувале(местеле) греење/ладење и вентилација:
Хотел Русија (заедо со салата на МЗТ) се топлат/ладат на топлински пумпи Даикин, околу 2 MW сите заедно
Aкадемија Вардар исто така (250kw)
Алкалоид Лафома и Кола се топлат на чилер Кериер, а и сега на Офицерски Дом греењето/ладењето ќе биде со топлински пумпи/чилери(еден од 1mw, едруг од 600kw, и уште два најверојатно од 420kw)
Во Van Hool има котли на гас, најновиот е  2mw. ;D
Алкалоид Автокоманда се топли на плин на едно котле на плин со димензија помала од 1 квадрат, а топлинска моќ 650kw.

Инаку многу непрофесионално ти ја изработиле изолацијава...кој ти го местеше системов?  ;D

Потполно се сложувам за топлинска пумпа..... чини премногу но на долг рок се исплати.Но имам напоменато дека сум од Гевгелија и дека имаме премногу сонце и дека соларното вчера беше преку 77 степени.Температурна разлика од водата горе и водата во бојлерите е некаде 5-7 степени.
Сликите се од првиот ден кога профункционира сега е повеке средено а исто така и изолацијата.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4091
  • MadaFunker
« Одговори #1686 на: 22 Септември 2016, 10:41:10 am »
Зошто не здраво на дрва?
@princ, ама летово се окапа од врнење, 20 дена беа асли сончеви :P
(Мада беше топло  али не ко за лето)

Епа и со вакво време без гајле си тера ;)
New blood of old school

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #1687 на: 22 Септември 2016, 21:48:37 pm »
Моментално се привршува инсталацијата на систем за греење (парно) со панелни радијатори Enrad,вентили GIACOMINI,пумпа GRUNDFOS кои ќе бидат поврзани со камин на Алфа Плам кој сеуште го нема во Македонија во продажба но за 20-30 дена ќе го имам.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Колку Киловати е ова чудо?

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1688 на: 22 Септември 2016, 23:07:00 pm »
15кв на вода +4кв со зрачење=19кв

Отсутен tigar2012

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #1689 на: 23 Септември 2016, 08:53:16 am »
@ Bicikle

Сакам да загреам површина од 76-80м2 +100л бољер и според пресметките ова е идеално,рустикот на алфа плам со 7+7=14кв ми е мал со тоа што потребна ми е околу 9-10кв снага за загревање на водата и затоа одам на оваа варијанта со овој камин 4+15=19кв.Но е нов производ на алфа плам и не можам да најдам искуство од каминот,но мислам дека со алфа пламот нема да згрешам.

Инаку кеиф ми е да го гледам пламенот од дрвото како гори во комбинација со црвено винце во ладните зимски денови.

Видов дека ќе грееш околку 80 м2, ова само со радијатори плус Х м2 со печката или ?
Која ќе биде цената овде во МК ?
Дали имаш видено слики од изменувачот внатре во котелот и/или димоводните канали т.е пресек дали има некаде такво нешто?
Seat Ibiza 1.4 16v 55kw

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1690 на: 23 Септември 2016, 11:39:00 am »
Просторијата (дневната,трепезарија и кујна од 36-37м2) во која ќе биде каминот кој зрачи 4кв имам ставено и еден панелен радијатор од 1.8м со термостатски вентил,во две простории од 16м2 имам ставено панелни радијатори од 1.6м,во предсобје од 7м2 имам еден 60цм радијатор и во бања од 4м2 имам регистар,плус бољер од 100 литри е поврзан со системот кој е исто така поврзан и со сончев колектор од 2.5м2.

Каминот уште го нема во продажба кај нас,го има во Србија и е околу 100 000 српски динари,или 50 000 денари.Вчера имав контакт и со Алфа Плам Србија и со увозниците во Македонија и ми рекоа дека за 20 дена ќе го има и во Мак. во две бои,цена конечна не се знае,само Србите ми рекоа дека имаат над 100  нарачки од овој нов модел во Србија.
Пресек на камиот не можев да најдам,но мислам дека со алфа плам нема да има некој пропуст.

Отсутен tigar2012

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #1691 на: 23 Септември 2016, 11:57:16 am »
Од она што јас успеав да најдам како “добри“ (според читање од форуми) камини односно со вградени котли - шпорети/камини за во кујна/дневна:

- Термомонт Теми Плус - http://www.termomont.co.rs/2011/temy-plus/
Термомонт според пресекот кој го има, има добар пат на чадот односно не излегува веднаш низ оџакот па со тоа и искористеноста на топлината е поголема. Плус има доста голема количина на вода за овој тип на шпорети 18кв има 30 литри. (цена 18kw ~ 750 EUR)

- Мегал м17/м20 - http://www.termo-mont.com.mk/index.php/2013-11-11-11-37-23/2015-01-07-08-38-54/2015-01-07-12-34-45
Мегал М17/М20 според изгледот треба да е сличен со ТВТ Стадлер Централ 17/23, но нема пресек и дали е така во изработка и квалитет незнам... (м20 ~ 500 ЕУР)

- МБС Термо Вулкан - http://jivi.mk/index.php?route=product/product&path=164_165_166&product_id=330
Нема пресек, вода 24 литри, за квалитет незнам. (20кв - 750 ЕУР)

- и евентуално МБС Термо Вулкан Плус - само неможев да најдам кај го има овде и која му е цена...

Ако има некој што имал некакво искуство со овие или некои други подобри модели нека сподели мислење.

Распоредот на просториите и радијаторите се исти и кај мене 90% :) со тоа што немам бојлер јас поврзано на парното, и немам ставено радијатор во ходникот бидејќи користам Пламен печка која има само 7-8кв на вода и нема да може да ги задоволи потребите.

Се мислев да го сменам да ставам друга и тогаш ги истражував моделите кои беа на нашиот пазар, можеби ќе ти бидат од помош и на тебе сега.
Јас останав сеуште со оваа околу 14кв мислам дека е, здравје понатаму може ќе ја сменам :)
Ако имаш добра изолација тогаш нема да имаш проблеми со големи минуси, е за мегусезони ќе биде интересно како да се регулира оганот а да не е премногу жешко...
Seat Ibiza 1.4 16v 55kw

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1692 на: 23 Септември 2016, 12:14:15 pm »
Освен моќноста на каминот кој според пресметките мораше да има мин.10кв предадена енергија на водата,важен ми беше и изгледот.Каминот ќе ми стои на видно место и сакав да се гледа пламенот што е можно повеќе,и овој на алфа плам најмногу ми се допадна.Во врска со загревањето,во дневната најпријатно ми е кога е околу 20-21С,за спиење во спална повеќе од 16С не сакам.Моментално немам некоја изолација,куќата е градена 1991год. но е во план да се става здравје за година две,под мојот спрат родителите исто така греат.Меѓу сезони ќе се активираат два сплит 12ки клими,но кога ќе падне температурата под 10С ќе се активира парното и тоа е тоа.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5399
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1693 на: 25 Септември 2016, 22:07:55 pm »
А дрвото сеуште е најевтин извор на топлина, па затоа се користи масовно и покрај тоа што е поштетно за корисниците од  останатите греења.

За ова потцртаното, според прекланските цени на дрвото е направена пресметката?
Како идат сега цените за кубен метар дрва?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34500
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1694 на: 25 Септември 2016, 22:18:32 pm »
Лани беше 3200 до 3600 за даб ако не се лажам?