Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1434789 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #1410 на: 23 Јануари 2016, 23:20:29 pm »
По мој есап околу 10 000ден месечно за пелети за околу 100м2
Толку за струја давам сосе бојлери и готвење за отрпилика толкава квадратура...
Јал не јал 10 бона. Барем со парите раат да си купиш.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1411 на: 24 Јануари 2016, 00:42:48 am »
А парно на нафта? Искуство,коментари, мислење?

Моментално 28 денари е нафтата за домакинство.

за да се изедначи цената на греење на нафта, наспроти да речеме ел. котел, црвената нафта ке треба да се продава за 16 денари. за да биде по економично или ајде исто со кано системите, ке треба околу 9 денари литро да биде... ако се деси 9 денара литро да биде, јас ке нарачам, спешл едишн, на спортски турбо дизел моторцикл од 4.000 кубици, спешл едишн на убризгавање за црвена нафта... :)

да не се лажеме... нискиве цени на горивата, ке привршат за максимум 18 месеци, а веројатно и порано. после тоа се враќаме со високите цени, и тоа уште појако од последниот пат... америте и шеиците, ќе мора да си наплатат загубите од овој период, што ги имале рушејки ја цената...

Моментално е 28, а беше 50, а ќе биде ?

беше 58 нај високо... а за 1,5 година ќе биде и мало јаче од тоа...

дајбоже да грешам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1412 на: 24 Јануари 2016, 00:48:57 am »
^^
Скапи бе. Moиве мерачи се прилично поевтини:
http://setec.mk/Olympia-Energy-meter-EKM-210010291
http://www.olympia-vertrieb.de/en/products/other/energy-cost-meters/energy-cost-meter-ekm-2100.html

Исто и во Анхоч треба да има некој мерач за под 1000ден.

Па, мојот избор кога ги земав беше “usability wise“, a не “prise wise“.
Ги разгледав и проучив сите достапни мерачи во тоа време и до денешен ден изборот не се покажа лош иако сакав да купам уште поскапи (и пофункционални) од OREGON SCIENTIFIC како на сликата долу, ама освен во UK не можев да ги нарачам од Европа :(

Отсутен iksyrium

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #1413 на: 24 Јануари 2016, 01:08:37 am »
Има овде некој што монтира сончеви колектори со кои би имал топла вода и во зима.Во германија бев минатата година и таму братучедите имаа ставено,па ме интересира дали е изводливо односно дали се продава ваков тип на колектори и кај нас.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1414 на: 24 Јануари 2016, 01:17:01 am »
да... 40% од нивниот капацитет е сочинет од користење на УВ зракот, кој проаѓа и низ облаци... обичните црни панелки не го користат тој зрак. за него треба специален премаз.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #1415 на: 24 Јануари 2016, 09:15:08 am »
Eve veke nedela dena parno od BEG, zavrsija stradanjata so kotli i klimi i takvi trakatanci. Teperatura na voda 63 stepeni teperatura na stanot 24 25 stepena, vcera pa i 26 se kaci edno vreme. Vlezot topol da ti e merak da vlezes u zgrada.
Predtoa se greev na kotel 12kw bogami vaka toplo ne bese ali ipak sea 70 posto od zgradata e saglam zagreana.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1416 на: 24 Јануари 2016, 10:10:11 am »
сега ти останува само уште едно страдање... во лето да не се нервираш кога ќе плаќаш за греење на бег...
јуни, јули, август и септември.. надвор скопје врие, асвалт се топи, гуми на коли исто така, па и ти се топиш од што е жешко, климите фрчат цело време на ладно, се гори и согорува од што е жешко, трава се исушила, цвеќиња свенале, дрва омлитавеле, а тебе ти стигаат сметки за греење и мораш да ги платиш или ке те “чарџаат“ преку извршител, веднаш штом ја добиеш третата сметка, неплатена...

:)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1417 на: 24 Јануари 2016, 10:13:58 am »
Де бре Онак, баш напротив - нема да се нервира кога цела зима ќе плаќа по 1500-2000 а не по 8000-10000 од месец. Уште поубава гледна точка е што греењето си го плаќаш на 10 рати а не месец за месец а ако толку си запнал БЕГ нуди три опции, 12 рати , 6 рати или месец за месец така да никако не си ебан...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4711
« Одговори #1418 на: 24 Јануари 2016, 10:21:16 am »
42 m2 грејна површина на стан =13661 денари за 2015 година
за нова зграда мислам дека најисплатливо ти е греење на бег.Температура во дневна 23-24, во спална 20-21.
месец/сметка
Јануари     1001
Февруари  999
Март     998
Април     999
Мај         1538
Јуни     1537
Јули     1539
Август     1193
Септември 1222
Октомври  1198
Ноември     1204
Декември  233
Вкупно     13661

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1419 на: 24 Јануари 2016, 10:21:41 am »
Де бре Онак, баш напротив - нема да се нервира кога цела зима ќе плаќа по 1500-2000 а не по 8000-10000 од месец. Уште поубава гледна точка е што греењето си го плаќаш на 10 рати а не месец за месец а ако толку си запнал БЕГ нуди три опции, 12 рати , 6 рати или месец за месец така да никако не си ебан...

не ги нуди бег трите опции, туку ти нуди:

сакаш месец за месец, или сакаш 12 месеци... и 1500 нека е и на 12 рати, зависи колкав стан грееш... 1500 можда може за некој стан од 4о квадрати...

додуша, јас си пишував за мене... мене ми пречеше тоа што летно време плаќав на топлификација... уште од сам старт, тоа го сменив, да биде месец за месец... следната година (2003-та) се исклучив од централно и си турив сопствено... дури и сега, по сегашните пресметки, според тоа колку плаќаат комшитее над и под мене, ми доаѓа поевтино да се греам на сопствено, плус како бонус од целиов муабет е дека греам 24/7 без престан, секако са варијации на температурите, ама начелно дома ми е постојано топло...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #1420 на: 24 Јануари 2016, 10:48:57 am »
Ахтунг ако живееш таму каде што е сликано белото пежо на стрит вју вие имате најмалце 30-40 мин. порано парно исто и навечер најмалце уште толку повише во однос на другиот дел од аеродром ради близината на топланата. можда донекаде тој тајминг би ги задоволило повеќето корисници на БЕГ. Негде поназад имам пишано споредба со станот кај моите на бул. авној и кај мене што се грејам на струја, јас на год. ниво плаќам многу помалце имам каде каде поголема комоција (до касно навечер ми е топло ) едино што имам 2-3 месеци сметки 10.000 +- која иљадарка.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: Одг:
« Одговори #1421 на: 24 Јануари 2016, 10:58:46 am »
Eve veke nedela dena parno od BEG, zavrsija stradanjata so kotli i klimi i takvi trakatanci. Teperatura na voda 63 stepeni teperatura na stanot 24 25 stepena, vcera pa i 26 se kaci edno vreme. Vlezot topol da ti e merak da vlezes u zgrada.
Predtoa se greev na kotel 12kw bogami vaka toplo ne bese ali ipak sea 70 posto od zgradata e saglam zagreana.
Си се спаси ти. Кафана јас би свикал за волку добра вест.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1422 на: 24 Јануари 2016, 11:21:32 am »
сега ти останува само уште едно страдање... во лето да не се нервираш кога ќе плаќаш за греење на бег...
јуни, јули, август и септември.. надвор скопје врие, асвалт се топи, гуми на коли исто така, па и ти се топиш од што е жешко, климите фрчат цело време на ладно, се гори и согорува од што е жешко, трава се исушила, цвеќиња свенале, дрва омлитавеле, а тебе ти стигаат сметки за греење и мораш да ги платиш или ке те “чарџаат“ преку извршител, веднаш штом ја добиеш третата сметка, неплатена...

[/q

Лето ке плаќам али бар зимово нема да плаќам по 12000 14000 сметки. Како и да е јас сум задоволен како и комшиите.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1423 на: 24 Јануари 2016, 11:29:18 am »

Па, мојот избор кога ги земав беше “usability wise“, a не “prise wise“.
Ги разгледав и проучив сите достапни мерачи во тоа време и до денешен ден изборот не се покажа лош иако сакав да купам уште поскапи (и пофункционални) од OREGON SCIENTIFIC како на сликата долу, ама освен во UK не можев да ги нарачам од Европа :(

Ајде да ги споредиме уредите од аспект на тоа “usability wise“, што можности нудат твоиве мерачи повеќе од моите. Конкретно моиве мерат потрошувачка и време на користење (со толеранција на грешка од 3%). Притоа има можност да се постават две тарифи со одделни цени за визуелизирање на потрошувачката, и податок колкаво време бил активен потрошувачот во рамки на мерениот временски интервал.

Што повеќе би било реално потребно?
Можеби опција за конектирање со РС би била употреблива можност, но реално колку работа ќе ми заштеди тоа? Куцање на две вредности месечно во ексел табела? Повеќе време ќе ми фати поврзувањето и манипулацијата на преносот на податоците... ;)

Подетални технички податоци за Olympia EKM 2100 Energy Cost Meter :

Technische Daten
Bei einem Stromausfall wird die Stromversorgung für mindestens 24 Stunden durch eine eingebau-
te wiederaufladbare Batterie gewährleistet. Dadurch kann eine Sicherung der Aufzeichnungen ga-
rantiert werden.  

Spezifikationsdaten
Betriebsspannung: 230 VAC / 50 Hz
Maximale Last: 16 A
Nennspannung: 200 V – 250 V
Nennstrom: 0 A – 16 A
Nennleistung: 0 W – 3680 W
Energieanzeige: 0 kWh – 999,9 kWh
Maximale Bit-Zeichen für Zeit: 9999 Stunden
Betriebstemperatur: +5 °C bis +40 °C
Betriebsfeuchtigkeit:
80 % unter +3 °C, von +31 °C bis +40 °C nimmt diese
Zahl linear auf 50 % ab
Schutzklasse: IP20
Installation/Überspannungskategorie/
Messungskategorie:
CAT II

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1424 на: 24 Јануари 2016, 12:58:53 pm »
Те разбирам потполно, ти си купил солиден уред за ниска цена и потполно ти ги задоволува потребите.

Кога истражував таквите лоу-кост уреди прво ги елиминирав заради лошиот дизајн и премалиот ЛЦС екран.
Поставени еден покрај друг, визуелно едноставно не се споредливи во иста класа.

Од наброеното има се што има твојот плус:
- можност да прати 10 уреди: нивната активност и потрошувачка
- брз преглед на потрошувачката, макс, мин за последните 10 дена на секој уред
- SD слот за мемориска картичка и софтвер за анализа на компјутер
- мери и мали снаги на stand-by од 1,5w нагоре за кои твојот мислам дека е „слеп“ (на пример климата ми е 4.1w, појачалото 2.2w на stand-by)
- forecast (месечен / годишен) прилично точен. Досега имам потрошено ~2411 ден. а годишниот форкаст е 4780 ден (ланската година реалната потрошувачка во пари беше ~4500 ден)

Во однос на цената (сега баш ја гледав сметката зашто знам дека го начекав на некоја промоција во Конрад) мојот е купен 2012 год. за точно 2112 ден.
Тоа не е ни приближно ефтино како твојот, но јас имам една мана и ептен мерак ми прават вакви електронски гаџети, па уште кога се фино и лепо скокцани не ми е проблем да дадам некои 1000+ денари. Додуша истата мана ја имам и за коли, клими, тв, аудио ама таму ценовните разлики се каде-каде поголеми и не ми е баш така лесно да си го направам кеифот, па таму одам повеќе со price-wise логика.

Или како што вели една поговорка: - Не сум сиромав за 100 денари, не сум ни за 1.000. За многу сум сиромав  ;D

За low-cost мерач имам voltcraft еnergy check 3000, кој е земен за околу 1300 ден.
Него го кристам за мониторирање на разноразни уреди по потреба.
Моментално е врзан на компјутерот и прикажува 65-70 W

« Последно менување: 24 Јануари 2016, 14:17:55 pm ZokiPet »