Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1260854 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20837
Дали може на постар клима уред да се замени R22 фреонот со R410, и дали е некаква филозофија тоа?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
Не може, филозофија е.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #917 на: 08 Јули 2015, 17:24:56 pm »
Не може поради различните својства на гасовите.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8137
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #918 на: 13 Јули 2015, 01:53:53 am »
Климата по дома почна да ме зафркава нешто. Компресорот не се пали, односно се слуша дека се пали ама почнува тешко да вртии и за 3 секунди се гаси. Дали некој знае во што е проблемот? Фреон до сега не е полнета а е стара 10 години. Инаку се работи за фуего клима.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Дечки итно ми треба совет за инвертер клима уреди. Просторот е 115 квадрати, затоа сакам да ставам две.
Колку би ми било доволно, една 18-ка и една 24-ка? Кој бренд, од каде? Сакам да го фатам попустот од Нептун што е па затоа прашувам.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7309
Одг:
« Одговори #920 на: 13 Јули 2015, 19:50:37 pm »
Mislam deka mali ti se dve 18.000 btu,  odnosno 3.5kw,  ako na toa mislese. E sega mnogu e bitno dali e na podkrovje,  kakva e izolacijata,  na koja strana,  kolku stakleni povrsini...  Ne e samo kvadraturata.  Si ima zatoa toplinski zagubi i dobivki. A razlikite mozat da bidat ogromni.

Ne spomna so koj budzet raspolagas.  BEKO se ok i so cena i so kvalitet.  Edno vreme inverterot go pravea vo Turcija.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55156
  • Махер
Одг:
« Одговори #921 на: 13 Јули 2015, 20:07:45 pm »
Ако не се проблем финансиите 2х7.5kw јас би одел. Нема зошто да не. 3.5kw се за една соба ако ти треба да може да ја команда. Не е за повеќе од 16 квадрати.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44634
  • Il Moderatore
Ако немаш изолација, така би идело ...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
Оваа е 24-ката
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=210541

оваа е 18-ката со тоа што 18-ка
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=210540
евентуално оваа
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=209979

Инаку се работи за стан. Зградата има 10-15см добра изолација,вкупно се 13 крила прозори и 2 стаклени врати.
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44634
  • Il Moderatore
Најчесто едната ќе ти биде упалена. И тоа 24-ката. Ќе го лади цел стан.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55156
  • Махер
Запази колкава бучава има внатрешна.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8137
  • Плинаш!!!
Одг: Одг:
« Одговори #926 на: 13 Јули 2015, 20:48:02 pm »
Климата по дома почна да ме зафркава нешто. Компресорот не се пали, односно се слуша дека се пали ама почнува тешко да вртии и за 3 секунди се гаси. Дали некој знае во што е проблемот? Фреон до сега не е полнета а е стара 10 години. Инаку се работи за фуего клима.
Решен проблемот со климата. Кондезаторот пробил, 230ден нов кондезатор. Чисто може на некој ќе му послужи постов.

Отсутен AUUU

• Легенда
Моја грешка 12.000 btu = 3.5 kw

Иначе доаѓа потребна енергија околу 7.0 kw.   Ама сепак би  две заради подобра дистрибуција на воздух низ просторот.

Секако ако не планираш да оддржуваш конференција со 50 луѓе.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
Две ќе бидат секако, само незнам дали две 18-ки или една 18-ка и една 24-ка бидејќи сакам со нив да покријам и дел од грејната сезона, демек 24-ките не биле баш толку сразмерно економични како помалите.

-J.Clarkson

Отсутен AUUU

• Легенда
SCOP = 3.8 (»Sezonski faktor grijanja« (SCOP) odnosi se na ukupno vrijeme rada uređaja u sezoni grijanja) и кај двете клими е ист.

SEER (»Sezonski faktor hlađenja« (SEER) odnosi se na ukupno vrijeme rada uređaja u sezoni hlađenja) е поголем кај поголемата клима, значи поголемата е и поекономична.