Еве реален пример: http://energija.com.mk/doc/Case_Study_Carrier30AWH.pdf
дени... седи си до фотографирањето и немој да ги толкуваш работите како што не се... 4900 евра е топлинската пумпа односно чилерот а 1100 евра КОШТА ЗАФАТОТ ЗА ПОВРЗУВАЊЕ на истиот кон ВЕЌЕ ПОСТОЕЧКА инсталација од гусани радијатори и еден регистар. и тоа цевен регистар а не лира... ти претходно пиша 1100 евра за 200 квадрати подно дека коштало.. значи или не ги читаш убаво статиите или сепак ги читаш и те молам кога при така јасно напишано ти си конвертираш во твојата глава на таков псај транс начин, да ми дадеш и на мене од дрогата што ја користиш... сакам и јас...

едит
не го исчитав цел текст, морав да ти одговорам претходно зашто налетав на тој момент... сега откако го дочитав имам да го кажам следново:
значи, освен што се сложувам дека разликата во потрошени пари за греење се драстично помали, и се сложувам со скоро целиот дел на предности списокот, сепак во истиот тој список во предности при овој зафат (во однос на топлификација) туриле дека максимално загревање е 60 степени.. ТОА Е НЕГАТИВНОСТ а не предност...
во негативности туриле:
-малку повисока цена за инвестиција стартна
-не е субвенционирано од владата
заборавиле да турат дека ефикасноста на пумпата се намалува за околу 50% на температури под -10, а на-18 (максимум -20) топлинската пумпа НЕ РАБОТИ т.е. ке мора да се греат на котелот...
исто така ОГРОМНА лага е дека се со рок на траење 20 години... кериоер на времето правеле нешто што трае 20 години. сега шното после 7-ма година, секој ден ти е гратис, а да не заборавиме за падот на односот т.е. губиток на компресија кој се случува после тој временски период од околу 30%.. значи после тој период, ке имаш топлинска пумпа-чилер кој троши струја како за 12,5 а ке испорачува температура како за 7-8.. тој коефициент нагло се осеќа таа година кога (во суштина) маслото од компресорот ке пробие во цевките од испарувачот и секоја следна година се повеке се намалува искористливоста... да пумпата ке работи можеби 20 години (ако ти се посреќи) ама после 12-15 години веќе нема да ги задоволува потребите, т.е. ако имаш среќа да е малку предимензионирана, само ке осетиш зголемување на киловатите потрошени и ке се чудиш зашто и што ти троши... а ако е димензионирана по максимум (во посочениов линк е на максимум оптеретена) после тој период, више нема да задоволува.. решение ке бараат во гасење на радијатори за да постигне.. и така.. ај да не го тупам превише, дени почна да се убедува тука за нешто штоо јас го работам...исто како јас него да го убедувам како се слика и фотографира... и да му кажам дека канон е бољи од минолта или обратно...
и да.. неможе владата да те субвенционира за се и сешто...
само да посочам дека топлинска пумпа-чилер, како проект за во мојата куќа (што нели. некад ке ја градам)го имам, ама само и само за централно ладење, НИКАКО за греење...