Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199262 пати)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #480 на: 14 Октомври 2014, 17:59:52 pm »
Podnite cefki da se ista cena so obicnite radijatori mi e nekako nelogicno.
Siguren si za ova?

Ime na firma koja raboti so geotermalno?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #481 на: 14 Октомври 2014, 21:05:36 pm »
инсталирање на подно нема допирна точка со геотермалните... тоа е инсталација... тоа го работи било кој мајстор за греење... од друга страна геотермалната пумпа изгледа ФАНТАСТИЧНО на хартија... ама во реалност не е баш така, исто како со котлите на пелети што ке се грееш со 1 врекичка (15 кила) на ден... па испаднаа 3-4 па понекад и 5 врекички... да беа толку добри геотермалните ЗА НАШЕ ПОДНЕБЈЕ ке ги работев и нудев и јас.

дени... првата слика од трите твои не е за геотермална пумпа... за нешто друго е таа слика. и цената што ја пиша е за воздушна пумпа, а не за геотермална... геотермалната со се монтажа малу појке е од таа сума... а и монтажата на воздушната не си ја пишал... а богами и цената за подното на 200 квадрати е фантадтично ниска...  квалитетна цевка почнува од 1 евро за метар. подно греење се мести и смета за нај добро ако е со 7 цевки по метро но ете и со 6 во квадрат. значи 7 или 6 метри цевка во метар квадратен. тоа значи 1400 односно 1200 евра САМО ЗА ЦЕВКИ. а стиропор? а елементи за фиксирање? а разводни ормани? а собирачи? а работна рака за мајсторот? 1100 евра за 100 квадрати одприлика би било за сите да бидат среќни...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг:
« Одговори #482 на: 14 Октомври 2014, 21:12:23 pm »
Затоа јас прашав колку во евра е груба пресметка за геотермална пумпа со комплет инсталација, а дени кажа цена за чилер. ☺
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #483 на: 14 Октомври 2014, 21:16:30 pm »
Ciler e za ladenje jas ti kazav za greenje.

Okolu 10.000 e sose kopanje I kotel. +radijatori ili podno. Nakratko.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #484 на: 14 Октомври 2014, 21:51:16 pm »
Ciler e za ladenje jas ti kazav za greenje.

@Deni немој не ме радуј...

Ако почнеш пак да го жилавиш, ке те пратам кај онак на дошколување...
А после тоа можеш со filipv да се удружиш :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #485 на: 14 Октомври 2014, 22:12:30 pm »
Kako? Kazi ako treba ke ti obrazlozam, ne e problem. Obicno gi razbirqs tehnikive do nekade mislev e poveke od jasno.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #486 на: 14 Октомври 2014, 22:22:30 pm »
Па таа е терминологијата. Чилер може и да лади и да грее, без оглед дали ке го наречам чилер или топлотна пумпа. 

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #487 на: 14 Октомври 2014, 22:52:35 pm »

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #488 на: 14 Октомври 2014, 22:58:59 pm »
Еве реален пример: http://energija.com.mk/doc/Case_Study_Carrier30AWH.pdf

дени... седи си до фотографирањето и немој да ги толкуваш работите како што не се... 4900 евра е топлинската пумпа односно чилерот а 1100 евра КОШТА ЗАФАТОТ ЗА ПОВРЗУВАЊЕ на истиот кон ВЕЌЕ ПОСТОЕЧКА инсталација од гусани радијатори и еден регистар. и тоа цевен регистар а не лира... ти претходно пиша 1100 евра за 200 квадрати подно дека коштало.. значи или не ги читаш убаво статиите или сепак ги читаш и те молам кога при така јасно напишано ти си конвертираш во твојата глава на таков псај транс начин, да ми дадеш и на мене од дрогата што ја користиш... сакам и јас... ;D

едит

не го исчитав цел текст, морав да ти одговорам претходно зашто налетав на тој момент... сега откако го дочитав имам да го кажам следново:

значи, освен што се сложувам дека разликата во потрошени пари за греење се драстично помали, и се сложувам со скоро целиот дел на предности списокот, сепак во истиот тој список во предности при овој зафат (во однос на топлификација) туриле дека максимално загревање е 60 степени.. ТОА Е НЕГАТИВНОСТ а не предност...

во негативности туриле:

-малку повисока цена за инвестиција стартна
-не е субвенционирано од владата

заборавиле да турат дека ефикасноста на пумпата се намалува за околу 50% на температури под -10, а на-18 (максимум -20) топлинската пумпа НЕ РАБОТИ т.е. ке мора да се греат на котелот...
исто така ОГРОМНА лага е дека се со рок на траење 20 години... кериоер на времето правеле нешто што трае 20 години. сега шното после 7-ма година, секој ден ти е гратис, а да не заборавиме за падот на односот т.е. губиток на компресија кој се случува после тој временски период од околу 30%.. значи после тој период, ке имаш топлинска пумпа-чилер кој троши струја како за 12,5 а ке испорачува температура како за 7-8.. тој коефициент нагло се осеќа таа година кога (во суштина) маслото од компресорот ке пробие во цевките од испарувачот и секоја следна година се повеке се намалува искористливоста... да пумпата ке работи можеби 20 години (ако ти се посреќи) ама после 12-15 години веќе нема да ги задоволува потребите, т.е. ако имаш среќа да е малку предимензионирана, само ке осетиш зголемување на киловатите потрошени и ке се чудиш зашто и што ти троши... а ако е димензионирана по максимум (во посочениов линк е на максимум оптеретена) после тој период, више нема да задоволува.. решение ке бараат во гасење на радијатори за да постигне.. и така.. ај да не го тупам превише, дени почна да се убедува тука за нешто штоо јас го работам...исто како јас него да го убедувам како се слика и фотографира... и да му кажам дека канон е бољи од минолта или обратно...

и да.. неможе владата да те субвенционира за се и сешто...

само да посочам дека топлинска пумпа-чилер, како проект за во мојата куќа (што нели. некад ке ја градам)го имам, ама само и само за централно ладење, НИКАКО за греење...
« Последно менување: 14 Октомври 2014, 23:14:58 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #489 на: 14 Октомври 2014, 23:27:19 pm »
Еве реален пример: http://energija.com.mk/doc/Case_Study_Carrier30AWH.pdf

дени... седи си до фотографирањето и немој да ги толкуваш работите како што не се... 4900 евра е топлинската пумпа односно чилерот а 1100 евра КОШТА ЗАФАТОТ ЗА ПОВРЗУВАЊЕ на истиот кон ВЕЌЕ ПОСТОЕЧКА инсталација од гусани радијатори и еден регистар. и тоа цевен регистар а не лира... ти претходно пиша 1100 евра за 200 квадрати подно дека коштало.. значи или не ги читаш убаво статиите или сепак ги читаш и те молам кога при така јасно напишано ти си конвертираш во твојата глава на таков псај транс начин, да ми дадеш и на мене од дрогата што ја користиш... сакам и јас... ;D

Не си ме прочитал. Јас пишав:
Подното се става во градба, и тогаш чини исто колку и радијатори да ставиш.

За куќа од 200 квадрати, воздушна топлинска пумпа од 12kW 4900еур, монтажа 1100евра = 6000евра.

За котелот, доколку се стави на постоечко парно.
Ако нема парно тогаш плус ставање на радијатори, а ако е во грдба поефикасната опција е подни цефки. Ако се стават фенкојлери некаде може и за ладење да се користи истиот систем - дури и попаметно е наместо да ставаш клими.

За геотермално имаше гојдо пишувано детално со цени, меѓутоа незнам каде по форумов е изгубено.
Значи никаде не реков ставање парно за 200 квадрати. Туку само котел и работна рака, за постоечко парно. Неспоразум.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #490 на: 14 Октомври 2014, 23:40:36 pm »
аа ок... на лајт дроги си значи :)

кога го едитираше постот?

;D ;D

те ребрам нормално..

инаку.. цената од 1100 евра може да биде и 800 а може да биде и 2500.. зависи што треба да се направи...

туку не одгвори ништо на она погоре што го пишав.. само за подното се фати и цената за истото...

или сума сумарум, едно подно, со се топлинска пумпа и инејзина монтажа на куќа од 200 квадрати може да те фати помеѓу 8 и 11 ИЛЈАДИ евра...

ако идеш на фенкојлери (дувалки) помножи со 2,5 до 3 пати... или, да поедноставам.. турете сопствено парно со друг поевтин извор на греење кој не е класичен котел елкетричен или не е на дрва, и наредете клими по сите соби... 5 пати е поевтино ЗА ПОТПОЛНО ИСТИОТ ЕФЕКТ и потрошени пари во струја...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #491 на: 15 Октомври 2014, 11:50:22 am »
Зачистено.

Енивеј, колку и да е важно греењето, толку е важна и изолацијата, а важни се и вратите што ќе се користат меѓу соби што се загреваат и не се загреваат. Мојата дневна соба е одвоена со една (неквалитетна) дрвена врата од влезот во нашата куќа што не се грее во зима. Температурата во тој дел е 7-8 степени зимно време. Колку и да ја загревам мојата дневна, кога ќе се исклучи греењето навечер, прилично брзо ми се лади просторијата.

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 171
« Одговори #492 на: 15 Октомври 2014, 20:48:19 pm »
јас сакам да знам нешто повеќе за овие за бања што се
http://www.graniterm.com.mk/documents/Fiche-web-corsaire.pdf

на струја се само? треба цевки да се приклучат од болјер за жешка вода? на кој принцип работи ?
читам Оклопен греач поставен во топлино пренесувачки флуид...
има некој вакво да сподели искуство?

Прашав во Гранитерм, цената на овој регистар е 10900 ден. со саемски попуст. Не знам како се движат цените, дали е оваа некоја реална цена?
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #493 на: 15 Октомври 2014, 21:16:22 pm »
Онак мислам дека може да ни каже колку чини регистар за 7 квадрата бања... кога веќе кажа за работната рака заедно со греачот и полнење.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #494 на: 15 Октомври 2014, 21:24:27 pm »
Цената е различна, ама овој некако ми делува скапичок.
Имаш во меркур интересни регистри, имаш во Еуротехника, имаш САЕМ - ТЕХНОМА во моментот, оди прошетај, има еден куп работи на таа тема.
Ем ке добиеш идеја, ем ке видиш новитети, ем ке најдеш по нормална цена тоа што ти треба.