Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201010 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
50000+ денари и само 3.5Kw моќност? Дали воопшто ќе ти заврши работа толку слаба клима во дневен простор? И пак корејска. Ако веќе давам прописни цени за клима таа сигурно ќе биде Тошиба. http://energija.com.mk/index_mkd.php
Дали има црни незнам, но вреди да се праша ако ништо друго. Кај овие другиве генерално гледај да има што повеќе гаранција, и асална фирма да ја дава таа гаранција. И кога фукаш пари за главната клима погледни карактеристики на потрошња какви и се и акустиката каква и е при работа. Колку галам дига и слично, зошто веќе има и бесшумни.

Јас би идел на LGто од овие две, заради цената и гаранцијата. А самсунзи имам дома, добри се досега една декада веќе, само 3.5 имам во дневната која е доста голема, и се забележува дека се мачи за да постигне. Од друга страна 3.5ката во спална е таман и без проблеми си се носи со просторот. Овие лета кои не се пеколни нема гајле и со 3.5, ама пред 3-4 години кога беа брановите од 50 степени - не можеше да постигнат, се со затворени ролетни се седеше. :) Чисто како едно мое видување, инаку далеку од тоа дека нема да си задоволен со овие што си ги избрал. Сигурен сум дека ќе си ПРЕзадоволен, само ценава е остра - затоа зборувам.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
Хммм не сум сигурен колку двете Лг клими си ја оправдуваат цената. 3.5 kw... Колку квадрата ти е дневната? Да не лупнеш 1000 евра па да не ти постига како што треба...

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Прво треба да ги дадеш следните информации:
- Што ќе загревате (куќа, стан)?
- Местоположба (котлина, на рид, на падина, низина, поле)?
- Ориентација на станот?
- Површина и волумен на просторот?
- Материјал од кој е изграден објектот?
- Дали е објектот изолиран и каква е дрвенаријата (дограмата)?
Нормално на крај, кога ќе ги купиш клима уредите, ќе дадеш една скара во некој  фин локал.
НАЈВАЖНО: Ако сакаш квалитетен клима уред а да биде црн, спреми околу 1400 евра. Ако квалитетот е поважен и помалку од 1000 ќе завршат работа. Поздрав

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
Треба да се ладат 50ина квадрати дневен простор во куќа, загревање на големи минуси нема да треба зошто има парно, но нема црна клима не инвертер :). Куќата е во централно градско подрачје изолирана со термо фасада и има ПВЦ прозорци 6-7 коморни со аргон. Најголемиот проблем од се ни е што мајка ми запнала климата црна да биде, а со жена незнам кој успеал убаво да се разбере па затоа црна ќе биде. Скапав од објаснување дека е прескапо за толкацка клима толку пари ама ете. Инаку и јас сум многу повеќе за тие пари да се земе 5ка клима која сигурно многу поубаво ќе се справи со просторот.

Кај Самсунгот ми се свиѓа што има ВиФи поврзување и би можел на пример да си ја пуштиш на излевање од работа за дома ладно да ти биде. Додека кај ЛЏ то гледам има Пласма Јонизатор, незнам точно што е тоа, но ако ја има стварно функцијата на јонизатор е супер опција. Утре сум во Скопје накратко па ќе поминам и до Сетек да видам што имаат од клими. Буџетот за црната клима е околу 55к, не верувам дека 1500 евра би дале за клима. Окапавме од пари давање за куќава преку таквото ни е на татко ми и мене :) Фала за советите секако.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Немаш гајле, ставај си го самсунгот.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Јас би ти препорачал Тошиба, од лично искуство, инвертер. Ја плативме 45.000 али вреди за сите пари. Потрошувачката е проверена по каталог и стварно е така.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Za 50 eur koj sakas moze crn da stani

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Треба да се ладат 50ина квадрати дневен простор во куќа, загревање на големи минуси нема да треба зошто има парно, но нема црна клима не инвертер :). Куќата е во централно градско подрачје изолирана со термо фасада и има ПВЦ прозорци 6-7 коморни со аргон. Најголемиот проблем од се ни е што мајка ми запнала климата црна да биде, а со жена незнам кој успеал убаво да се разбере па затоа црна ќе биде. Скапав од објаснување дека е прескапо за толкацка клима толку пари ама ете. Инаку и јас сум многу повеќе за тие пари да се земе 5ка клима која сигурно многу поубаво ќе се справи со просторот.

Кај Самсунгот ми се свиѓа што има ВиФи поврзување и би можел на пример да си ја пуштиш на излевање од работа за дома ладно да ти биде. Додека кај ЛЏ то гледам има Пласма Јонизатор, незнам точно што е тоа, но ако ја има стварно функцијата на јонизатор е супер опција. Утре сум во Скопје накратко па ќе поминам и до Сетек да видам што имаат од клими. Буџетот за црната клима е околу 55к, не верувам дека 1500 евра би дале за клима. Окапавме од пари давање за куќава преку таквото ни е на татко ми и мене :) Фала за советите секако.

50 квадрати дневен простор со 3,5 клима па нек е и инвертер НЕ ГО ЛАДИШ а богами не го ни грееш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
Фала на сите за советите. Купена е LG V A12RK. Ја одбрав заради тоа што беше за нијанса потивка од Самсунгот, што имаше 3 години гаранција, нијанса поефтина, бесплатна монтажа и најважното заради тоа што имаше Јонизатор. Се надевам ќе врши работа. Во Техномаркет ми викаат дека овие клими се за околу 40-45 квадрати. Кај мене просторот бил точно 48 квадрати така да тоа е тоа. Сигурен сум дека 5.0 клима далеку подобро ќе се снаоѓаше но ете.

Исто така купени се и три клими HISENSE AS-12HR4SVNVG. Бесплатна монтажа, солидно ми изгледаа и толку :) Овие клими ќе ладат соби од 10, 16 и 21 квадрат така да сеедно ми беше какви ќе бидат само да ги има.
Тоа е тоа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
aj nek se ugode... mnogu e ubavo koga se kupuvaat novi raboti.. no ke kupuvas ti uste edna nabrzo... ili dogodina...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Ова го бива ли?

Бренд: beko
Модел: beko bnah 120/bnah 121 r410a

•Сплит клима уред
•Капацитет ладење/греење: 3,5KW 12000Btu/ 3,6KW 12300Btu
•LED дисплеј
•Aнтибактериски филтер, DEO филтер
•Автоматска контрола на температура, Брз старт, Тајмер
•Одстранување на влага 1L/h
•Циркулација на воздух 500m3/h
•EEC 3.21, EEH 3.61
•Ниво на бучава
-внатрешна: <40dB
-надворешна: 54dB
•Работна температура: -6~48°C
•Хидролитска изолација на надворешната решетка
•R410a еколошки фреон
•КИТ ЗА МОНТАЖА

http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&product_id=210253

Мислам дека идат со 5 години гаранција.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
5 години гаранција со ОБАВЕЗЕН ГОДИШЕН СЕРВИС, за оваа година кошташе од 600 до 800 денари. 2 дена да закасниш со сервисот, од денот на монтажата, отиде гаранцијата у неповрат... едвај чекаат да закасниш...

во китот за монтажа има сет од 2 цевки по 3 метри и потребниот кабел за конекција исто така 3 метри. нема држачи, тоа екстра си иде. ако местото налага дополнителна должина на цевки+кабел тоа ке те кошта екстра 600-700 денари по метар... и 1,3 метри да е, тоа се рачуна 2 метри...

инаку ако не се лажам, нептун ги продава овие клими со овие финти...  маркетинг... а климата не е лоша.. буџет клима...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Јас ја имам оваа: http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_143&product_id=201985

веќе две години, тро` пајака е од оваа твојава, али сум доста задоволен. Кај мене е поставена во ходник, грее и лади се` што треба во куќава.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
 И јас сум за купување клима уред само незнам што и како да ја одберам и каде ќе биде најубаво да се монтира.
Живеам во куќа и долу летно време е убаво ладничко е ама на горниот спрат во најжешките денови врие.

Горниот спрат има 4 соби со вкупна квадратура околу 80-90 квадрати, 6-7 квадрати ходник кој преку скалите е поврзан со долниот спрат така што нема преграда меѓу двата спрата. Влезната врата е на средина на куќата, помеѓу спратовите има одморалиште и скали нагоре и надолу.(ова за да може да доловите слика одприлика како е па да може да ми помогнете)

Е сега со колкава моќност ќе ми треба клима и каде ќе биде најдобро да се монтира и што ќе се добие?
Дали да ја ставам во дневна соба и со отворена врата да се лади и другиот простор или да се стави во ходник?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Што и да праиш, не ја ставај на долниот спрат :) Горните соби треба да се оладат, стави ја горе.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.