Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199556 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #5910 на: 05 Октомври 2023, 09:55:27 am »
@M3V8 пред да одморам од токсичнава околина, еве неколку мои мисли за твојава ситуација:

- не се брзај, убаво размисли
- најди некој со термална камера, или со оглед на инвестицијата што ја спремаш на крају краева нарачај една, досега секако ќе имав и јас и цените се релативно паднати но сеуште не толку за да купам една чисто за кеиф
- сето тоа е за да видиш каде имаш топлински мостови, таму се местата каде губиш најмногу топлина
- добар е советот што ти го дадоа за подобрување изолација (минус спецификите, тоа само после мерење и најдобро да го зборуваш со професионалец)

Тоа би требало да ти влијае на конечната одлука, која би била:
1. Подобрување на изолација, или
2. Брут форс пристап, односно зголемување на моќност на греењето (за да се надокнадат загубите кои изгледа се релативно големи)

Идеално би било и 1 и 2 да ги направиш, но финансиите и желбите често се дијаметрално спротивни. Ти си знаеш колку сакаш да вложиш.

Исто така ако идеш на брут форс, греењето можеш да го зголемиш и како што ти предложија - со добра печка на дрва, со парно ако веќе имаш инсталација и радијатори (не знам дали наведе, да не се навраќам наназад). Пошто најладни денови се само ~20тина денови, ете некоја зима 30 нека бидат, но доволно малку денови за догревање со дрва да не е големо замарање.
Е сега дали воопшто сакаш да се замараш со ложење дрва и се што иде уз тоа - тоа ти си знаеш. Но какви ни се условите и инфраструктурата овде, секако е добро да се има печка и кубик/два дрва. Чисто како резерва ако се десат некои дефекти или рестрикции.

Но ако имаш услови, можност, и пари - и ако сакаш да го добиеш најдоброто... Тогаш топлинска пумпа со подно парно е најдоброто нешто општо гледано, но посебно е добро за да не биде ладно долу на подот (кој при поставувањето на парното ќе добие додатна изолација). Тоа воедно е и најскапото решение, ама подобро од тоа нема.

Ајде поздрав, и со среќа што и да одлучиш.  :)

« Последно менување: 05 Октомври 2023, 10:03:28 am Van »

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #5911 на: 05 Октомври 2023, 15:12:40 pm »
Decki fala vi mnogu za korisnite soveti i detalni resenija.
Ke gledam sto poveke da primenam, ovaka vise ne biva.

Koga se greev na radijatori nemav nikakov problem. I sega koga ke pustam radioatorite pola saat odma e druga sotiacija. Ama preskupo ne elektrokotel.
Taka da ke da e efektot na klima gore na plafon eden od problemite, odnosno ne mi se spusta dole topliot vozduh.

Ke vidam da staam izolacija na podot, sepak odozdola deka doma ne mi se rcka vnatre. Imam parket.
A i na tavan isto. Mislam mu bega najveke toplina od plocite (monti) gore i dole). Visina na plafonot e inace 2.7m.
Da vidam i tempopan staklata na prozoite za smenam , toa bi bima mala investicija a ke pomogne.

Za lozenje mesec dena ne mi e problem. Imam dva odjaka u dnevna, eden zaseben za mene i odamna sakam kamin da staam.
I toa dosta ke pomogne mada kaj solo kamin 70% od toplinata odi niz odjak.

Ke produmam malce, pa ke pisam ovde sto bi napravil pa ke dadete mislenje.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #5912 на: 05 Октомври 2023, 15:30:04 pm »
Види, имаш губиток на топлина, и климата не успева да надокнади. (или ти треба појаки клими)
Распрашај се, за котел на цврсто гориво и котел на пелети. Имаш дефакто развод направено, ти останува само главното тело. А следнава година, према астрономијата, ќе била многу успешна, и тогаш мисли за изолација.

Крај краева, кабел пред саатот. (ова само ти да го знаеш)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #5913 на: 05 Октомври 2023, 15:51:22 pm »

Koga se greev na radijatori nemav nikakov problem. I sega koga ke pustam radioatorite pola saat odma e druga sotiacija. Ama preskupo ne elektrokotel.
Taka da ke da e efektot na klima gore na plafon eden od problemite, odnosno ne mi se spusta dole topliot vozduh.

Ke vidam da staam izolacija na podot, sepak odozdola deka doma ne mi se rcka vnatre. Imam parket.
A i na tavan isto. Mislam mu bega najveke toplina od plocite (monti) gore i dole). Visina na plafonot e inace 2.7m.
Da vidam i tempopan staklata na prozoite za smenam , toa bi bima mala investicija a ke pomogne.

Za lozenje mesec dena ne mi e problem. Imam dva odjaka u dnevna, eden zaseben za mene i odamna sakam kamin da staam.

Извини заборавивме една клучна работа. Дали климите кога греат ти се насочени скроз надоле?

Да не е ова проблемот?

И кога ќе се постави да го влече топлиот воздух од горе, надоле се обива ова:

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 344
« Одговори #5915 на: 05 Октомври 2023, 23:55:57 pm »
Искуства и критики за клима уред 3.5kw

Haier Tundra Smart plus -33.000 den
https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73577&mfp=manufacturers%5B98%5D
VS

Vivax Aeri 3.5kw?
https://www.neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/VIVAX-ACP-12CH35AERI--R32
Jas imam aeri 3.5 i 5.5 sevkupno zadovolen, 3.5kata podobro modulire zimno spusta do 300vati dodeka 5.5 nemoze da raboti pod 550vati odma gasi. I dvete klimi veke 3ta zima ke gi koristam. Sega imas ponov model Aeri+. Mislam deka i so Aeri i so Tundrata koja i da ja odberas nema da zgresis i dvete se dobri.

Присутен M3V8

• Редовен
« Одговори #5916 на: 06 Октомври 2023, 00:50:47 am »

Извини заборавивме една клучна работа. Дали климите кога греат ти се насочени скроз надоле?

Да не е ова проблемот?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Nasoceni se ili pravo ili negde na sredina.
A kako treba da bidat nasoceni za da imam potopol vozduh dole.

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #5917 на: 06 Октомври 2023, 02:29:45 am »

https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73577&mfp=manufacturers%5B98%5D
VS

Vivax Aeri 3.5kw?
Jas imam aeri 3.5 i 5.5 sevkupno zadovolen, 3.5kata podobro modulire zimno spusta do 300vati dodeka 5.5 nemoze da raboti pod 550vati odma gasi. I dvete klimi veke 3ta zima ke gi koristam. Sega imas ponov model Aeri+. Mislam deka i so Aeri i so Tundrata koja i da ja odberas nema da zgresis i dvete se dobri.
Ovaa novava Tundra ima eurovent ?
I vo sto e podobrena Aeri+ od prethodnata?

Nekako za Aeri se mislam bidejki ima greac na kompresor, greac na tacna..... toa sve znaci mnogu pogolema potroshuvacka.
Neli klimi stavame za da bidat ekonomicni a ne da trosat kako grealki :/

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5918 на: 06 Октомври 2023, 07:19:39 am »

Да не е ова проблемот?

Nasoceni se ili pravo ili negde na sredina.
A kako treba da bidat nasoceni za da imam potopol vozduh dole.
Најнадоле мора да се. Сликата покажува што се случува инаку. Не се меша воздухот и се расслојува. Доле мраз, горе пекол.

Ете уште една битна работа да се знае пред зимата.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #5919 на: 06 Октомври 2023, 20:39:27 pm »

VS

Vivax Aeri 3.5kw?
Затоа на сите кои ќе спомнат АЕРИ па и 5.5 им викам да не им гледа окото на поголема и поевтина опција, оти ем не модулира како што треба за во куќа, ем е гласна 5.5-ката. Користам АЕРИ 5.5 од 2016 година, прва ми е и за парите тогаш барав оптимално решение, ама сега ко ќе дое ред да зимам нова клима единствен кинез кој би земал е Haier, ама приоритет ќе ми се буџет моделите на Mitsu (HR35) и Toshiba (Seiya 3.5) како најевтина опција за јапонец.
Почетната инвестиција (цената) за клима јапонец е скапа да, ама со годините на подолг рок ќе ти заштеди повеќе пари преку сметките за струја и ќе имаш мир дома, set it and forget it. Затоа доле на моите им земав Seiya 3.5 и под нулата си модулира на 250-300-350(-7Ц) вати, до 0Ц знае да вози и на 200-250 вати.

Главен услов е добра надворешна изолација и пвц (не знам колку пати го имам пишано веќе) за да падне модулацијата до таа ватажа. Ако има топлински загуби климата ќе работи цело време за да ја постигне зададената температура и ќе троши.

Зимата ко шо вика Дени вратичката се фиксира најдоле, оти swing нема логика во зима, ладното е доле. Исто избегавајте Auto Fan преку ден, освен кога ќе се спие. Кинези 2/3 фан, Јапонци 3/5, така компресорот работи поефикасно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5920 на: 06 Октомври 2023, 20:43:28 pm »

VS

Vivax Aeri 3.5kw?
Затоа на сите кои ќе спомнат АЕРИ па и 5.5 им викам да не им гледа окото на поголема и поевтина опција, оти ем не модулира како што треба за во куќа, ем е гласна 5.5-ката. Користам АЕРИ 5.5 од 2016 година, прва ми е и за парите тогаш барав оптимално решение, ама сега ко ќе дое ред да зимам нова клима единствен кинез кој би земал е Haier, ама приоритет ќе ми се буџет моделите на Mitsu (HR35) и Toshiba (Seiya 3.5) како најевтина опција за јапонец.
Почетната инвестиција (цената) за клима јапонец е скапа да, ама со годините на подолг рок ќе ти заштеди повеќе пари преку сметките за струја и ќе имаш мир дома, set it and forget it. Затоа доле на моите им земав Seiya 3.5 и под нулата си модулира на 250-300-350(-7Ц) вати, до 0Ц знае да вози и на 200-250 вати.

Главен услов е добра надворешна изолација и пвц (не знам колку пати го имам пишано веќе) за да падне модулацијата до таа ватажа. Ако има топлински загуби климата ќе работи цело време за да ја постигне зададената температура и ќе троши.

Зимата ко шо вика Дени вратичката се фиксира најдоле, оти swing нема логика во зима, ладното е доле. Исто избегавајте Auto Fan преку ден, освен кога ќе се спие. Кинези 2/3 фан, Јапонци 3/5, така компресорот работи поефикасно.
Се што напиша е точно. Само ХР35 и Сеја 12 не е тоа што треба. Основни модели не се за греење. Ќе се разочараш повеќе од што треба. Toshiba Shorai Edge 12/16/18 ќе си гледаш и LN35 и Daikin FTXF50. Освен ако ти е само за ладење и припомош на градско парно.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #5921 на: 06 Октомври 2023, 20:53:46 pm »
Воопшто не сум разочаран од Сеја доле на први спрат, ама пак ќе ставам акцент на изолација, доле ѕидовите се 60цм со камен, горе ми се 30цм пуна цигла + 5цм изолација и затоа горе ќе треба премиум модел. :)
Ако буџетот за клима ми е 1000 еур фала богу Shorai Edge. 300 евричи разлика од Шораи до Сеја. За спална секако ќе е Сеја оти е потивка, за дневна може Шораи.

Присутен M3V8

• Редовен
« Одговори #5922 на: 06 Октомври 2023, 22:29:16 pm »
Kako zamena za podno greenje se mislam dali problemot na ladni noze ke go resam so instalacija na konzolna klima koga ke duva-topli vo dolna zona. Pa da ja koristam taa klima za grenje barem vo dnevna kade sto i mi preci najmnogu ladnoto na noze.

Sto mislite za ova resenie.

Od firmi, pokraj Toshiba i Mitsubishi, dali bi preporacale nesto kako Midea ili Hairer?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5923 на: 06 Октомври 2023, 22:47:47 pm »
Јас верувам дека ќе помогне. Види, ко у кола во зима. Ако пуштиш греење само на горните отвори за вентичација, оние за пенџери, ќе ти се стопли брзо околу глава, ама нозете кочан. Ако пуштиш греење на долните отвори, нозете ќе ти се стоплат. А и на главата ќе ѝ биде добро :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5924 на: 07 Октомври 2023, 14:17:36 pm »
Kako zamena za podno greenje se mislam dali problemot na ladni noze ke go resam so instalacija na konzolna klima koga ke duva-topli vo dolna zona. Pa da ja koristam taa klima za grenje barem vo dnevna kade sto i mi preci najmnogu ladnoto na noze.

Sto mislite za ova resenie.
Ќе подобри, ама нема да биде решение ако проблемот што го опишуваш е таков.
2.7 м. не е премногу висина за просечна клима во простор со просечна изолација, да не може да направи да се чуствуваш топло. Посебно на нашиве релативно млаки зими.