Стиропорот под цефките
Ако достигне темп ќе исклучи/намали пумпата еба*го
мада ако би праел би праел со гранит или кварц.
Не ја бива таа работа. За користење на радијатори, системот водата ќе треба да ја загрее над 80с... Знаете каква е разликата во енергијата потребна да се загреее вода до ~23с наспроти 80-90с?
на нафта ко бевме 60-70 беше наштимнана темп, па зашто како... така го напрајле, така стоеше и ок беше. Со тоа што да, оздола е поубаво и по ефикасно, ама не би раскопувал 2 спрата сега за сега, па јана мајка нека му е.
Бајсикл, тие воздух-вода системи немаат премногу скапи надворешни единици/клими.
Да, како што пишав, затоа се откажав.
Пошто не мора да биде надворешната со инвертор, може и он/оф да биде - водата како медиум си има термален капацитет и термална инертност. На системот во надворешната едниница само му треба доволно голем изменувач/хитсинк и соодветно квалитетни компоненти (компресор, итн)...
па имат, ама и тешко е да загрееш, што знам 300-400 литра вода, баш ради истите причини и можда поарно ќе биде да ја пукниш на почеток на максимум и после да одржаваш на некоја прикладна температура. Кај мене моментално врзат цефки, секогаш може да ги доприш со рака и да ги држиш, додека кога седев карпош од сабајле го рокаа на максимум и беше прежешко. Така да се сомневам дека има потреба водата да е на константни 80+ степени, и да изолацијата треба да е на некое ниво.
Едноставно кажано системите со воздух-вода топлотни пумпи поскапи се од класичните клими само заради тоа што пазарот за нив е помал.
Онда можда не е лошо да се тркне до странство за овој тип на клими, сепак и да е 20% разлика имаш есап. Мада надворешнирте клими се со screw компресор ( или како и да е нашиот назив), што мислам дека се доста трајни за разлика од клипниве.
Додуша имаа една серија crypton ( со toshiba компресор) некоја слична изведба, ама првата серија се покажаа како дно дна, за понатака не знам.
Зависи исто така како гледаш на работите, како ти е планот во иднина, кај нас се гледа да напрајш куќа и нема мрдање, мада се продава ама мене ми е како привремено живеалиште, ја би живеел во подвижна куќа, така да према моите видувања излишно ми е да фукна многу пари за греење, така да со клима ми е некаде на средина, некои што би рекле разумен компромис

Можда и ќе скапам од кај што пишувам моментално, ама имам други планови, ако се реализираат арно, ако не -пак арно.
Тамо кај што се осеќам ко дома веќе живеат само 2 ца, јас сум се на се 1 месец, па не ми менува дали е клима или греалка, а 2 ца не е проблем да се стоплат ни со клима ни со греалка ни со дрва.
Ако се скоста, кога би правел јово на ново би клал тие подземни цефки со подно парно, со гранит или кварц. Тоа е инвестиција која ( како што сум глеал на јутуб) се исплати после 15 год, па сега може да се сменети работите.