Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202023 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4905 на: 15 Октомври 2021, 20:01:30 pm »
Чисто информативно после потврда од двајца "авганистанци". Chigo топлинските пумпи што ги нуди Интергрос се одлични, во Авганистан 24/7, 365 дена во годината работат турбо. Цената им е реално и повеќе од одлична. Препорака за некој што сега планира да инвестира.

За воздух вода топлински пумпи зборуваш?
Не гледам ценовник таму, само на фејсбук од некое прашање 16кв наводно 4к евра... Ако е воздух вода, цената е супер.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #4906 на: 15 Октомври 2021, 22:22:39 pm »
Хаха, фата је фата ал двапут је двапут?
Нема врска, еден виц.  ;D

Не зборувам за како со 7 киловати да замениш 47 киловати.  :)
Дури и ако ти требаат 47 киловати, со топлински пумпи најевтино ќе биде греењето. Само наместо воздух вода, ќе мораш да идеш со воздух воздух (клими). Како што реков... На крај ист е муабетот, различни се спецификите.
најефтино ќе биде, ама влогот е најскап. Зошто воздух воздух, за под паркет има воздух ?
Поентата е да догреваш од 13 степени, за да биде поефикасна климата, затоа ставаат цефки под земја...

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #4907 на: 15 Октомври 2021, 22:30:24 pm »
Имам чудна ситуација со парново од БЕГ. Колку што сум приметил во минатото секогаш горните цевки на радијаторот биле топлите(доводните) додека долните биле ладни. Дали е вака и кај други?
Моментално во зградава е слабо греењето и долните цевки се топли(доводни) додека горните се ладни, дали е нешто испомешано во подстаницата? Или ова нема врска?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4908 на: 15 Октомври 2021, 22:32:55 pm »
за да ве загрее вас водата мора да се олади...

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #4909 на: 15 Октомври 2021, 22:34:59 pm »
за да ве загрее вас водата мора да се олади...

Прашањето е друго, прочитај повнимателно. Не сум технички неписмен за да незнам дали треба да се олади.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #4910 на: 15 Октомври 2021, 22:42:01 pm »
Чисто информативно после потврда од двајца "авганистанци". Chigo топлинските пумпи што ги нуди Интергрос се одлични, во Авганистан 24/7, 365 дена во годината работат турбо. Цената им е реално и повеќе од одлична. Препорака за некој што сега планира да инвестира.

Не гледам ценовник таму, само на фејсбук од некое прашање 16кв наводно 4к евра... Ако е воздух вода, цената е супер.
Воздух-вода се, и криво ми е што пред 3 год. не бев информиран дека ги има кај нас, ќе купев таква, не котел на пелети.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4911 на: 15 Октомври 2021, 22:58:42 pm »
Имам чудна ситуација со парново од БЕГ. Колку што сум приметил во минатото секогаш горните цевки на радијаторот биле топлите(доводните) додека долните биле ладни. Дали е вака и кај други?
Моментално во зградава е слабо греењето и долните цевки се топли(доводни) додека горните се ладни, дали е нешто испомешано во подстаницата? Или ова нема врска?

епа ете де, ги смениле цефките, инаку не е пуштено в крај, сметаат дека не е уште ладно, никаде е е в крај пуштено ( можда железара)
Цитат
Прашањето е друго, прочитај повнимателно. Не сум технички неписмен за да незнам дали треба да се олади.
е од кај зна, не ти бев класен...

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4912 на: 15 Октомври 2021, 23:00:35 pm »

Воздух-вода се, и криво ми е што пред 3 год. не бев информиран дека ги има кај нас, ќе купев таква, не котел на пелети.
продај го котелот земи клима

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #4913 на: 15 Октомври 2021, 23:06:04 pm »
продај го котелот земи клима

Па не знам баш дали би го направил тоа, не ми одговара греење со клими, иако го терам периодов со климите.
Вода си е вода.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4914 на: 15 Октомври 2021, 23:07:42 pm »
на таја климата мислев воздух-вода, само котелот да го замениш со топлинска пумпа.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #4915 на: 15 Октомври 2021, 23:11:55 pm »
на таја климата мислев воздух-вода, само котелот да го замениш со топлинска пумпа.

Е така веќе може, ама дојдов до точка до која не ми се исплати сега да се префрлам, купив и 2 клими изминативе 2-3 години, и ми нема никаква логика.
Плус ќе треба да ставам фенкојлери, кога веќе ја имам да ја искористам максимално.
Искрено се надевам дека ќе дојде гас, па само бренер да купам, доводна инсталација имам направено од куќа до улица.
Отом-потом, ќе му ја мислам ако пелетите отидат мнпгу високо со цена.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4916 на: 15 Октомври 2021, 23:53:27 pm »
e da, chim si zel i klimi baagji ti e za prepravanje. Od gasot nekako krenav race, ama da ako dojde samo brener kje ti treba, pa i instalacija da nemash mislam deka ne e skapa investicija, ama arno shto si ja klal.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #4917 на: 15 Октомври 2021, 23:55:14 pm »
Другари, колку отприлика троши топлинска пумпа?
Да речеме некоја што треба да загрева 120 квадрати, колку би трошела на саат? :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #4918 на: 16 Октомври 2021, 00:05:32 am »
Климата ти е тошлинска пумпа...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4919 на: 16 Октомври 2021, 00:10:06 am »
zavisi od pokje faktori.