Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201796 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4890 на: 15 Октомври 2021, 13:15:47 pm »
Нели таја 3,5kw од даикин дава 1,7 kw на -20, ако треба и 2,2kw ќе има фрка ?
https://www.daikin.eu/en_us/products/ftxc-b---rxc-b.table.html
Едвај 2.24KW при 4.28SCOP
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Од друга страна ако споредиме со друга Daikin заради која и се купува тоа име исто клима од 3.5KW:
4.5KW при 5.75SCOP
Od sto neznaev sto e najdobro prvite klimi inverteri mi bea Daikin, Mitsubishi i Toshiba.
Slednite Neo, Gree i sega Tadiran. Samo dodavam klimi.

Koga ke padnat temperaturite na minus 10 i taka drzi nekolku dena *ebes greenje na klima nikad ne si zagrean ko sto treba kako so klasicno parno i drugi podobri resenija.
Samo podno greenje e resenje so toplinska pumpa inverter vozdih-voda, vo kombinacija so dooobra izolacija.
Zboram za kuka otvorena od site 4 strani kako kaj mene.

Arno ama koga ja pravev kukata ovoa ne go znaev i sega ne mi se korne parket i plocki.
Ako nekoj znae kako ovoa so podno greenje da go resam poeodnostavno dobredojden e za sovet.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #4891 на: 15 Октомври 2021, 13:17:20 pm »
Nesto pogresno sum kliknal...

Od sto neznaev sto e najdobro prvite klimi inverteri mi bea Daikin, Mitsubishi i Toshiba.

Koga ke padnat temperaturite na minus 10 i taka drzi nekolku dena *ebes greenje na klima nikad ne si zagrean ko sto treba kako so klasicno parno i drugi podobri resenija.
Samo podno greenje e resenje so toplinska pumpa inverter vozdih-voda, vo kombinacija so dooobra izolacija.

Arno ama koga ja pravev kukata ovoa ne go znaev i sega ne mi se korne parket i plocki.
Ako nekoj znae kako ovoa so podno greenje da go resam poeodnostavno dobredojden e za sovet.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #4892 на: 15 Октомври 2021, 13:26:50 pm »

да имавме стандард,па да ставевме по 20см изолација, па ќе се згреевме од ринглата на шпоретот

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4893 на: 15 Октомври 2021, 14:22:20 pm »
Не е голема разлика во изолација, од 10см до 20см... Не е ни многу голема разлика во цена но помал избор има на стиропор и на крај само се приближуваш до точка на diminishing returns. :)
За минерална волна не знам.

Исто и јас, штета што не знаев порано за топловодно подно на топлинска пумпа воздух вода.
Разгледај за ѕидно греење, сличен принцип како подно само поставено на вертикален зид. Најдобро да е на внатрешни ѕидови пошто го користи и ѕидот како термална маса... Мене ми се виде сложено решение кога разгледував, но можеби не сум бил во право.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #4894 на: 15 Октомври 2021, 17:29:55 pm »
Не е голема разлика во изолација, од 10см до 20см... Не е ни многу голема разлика во цена но помал избор има на стиропор и на крај само се приближуваш до точка на diminishing returns. :)
За минерална волна не знам.

Исто и јас, штета што не знаев порано за топловодно подно на топлинска пумпа воздух вода.
Разгледај за ѕидно греење, сличен принцип како подно само поставено на вертикален зид. Најдобро да е на внатрешни ѕидови пошто го користи и ѕидот како термална маса... Мене ми се виде сложено решение кога разгледував, но можеби не сум бил во право.
Разликата во изолација до 18см е праволиниска, на времето имаше дипломска работа од колега каде правеше истражувања на темата. Со 50см изолација веќе имаш пасивна куќа
Сега веќе има понови матетијали y-tong, графитен стиропор итн...не се будали луѓето што купуваат. Почетната инвестиција е голема,ама после тоа ќе си свиркаш
Јас имав 5 см камена волна на таван,и летоска на горниот спрат беше топло во лето, морав клима да пуштам. Како доаѓав до пари, купував уште бали и ги постилав,и стигнав до 20см. Сега клима на ладење не сум уклучил 2 години

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4895 на: 15 Октомври 2021, 17:51:51 pm »
на времето имаше дипломска работа од колега каде правеше истражувања на темата. Со 50см изолација веќе имаш пасивна куќа

Супер ако е така... Јас само повторувам што ми кажа техничкиот референт од Јуб на времето кога правев фасада.

Барем ако изолацијата е стиропор. За други материјали не можам да зборувам.
Инаку она другото што го кажав е така без сомнеж: Дебелината на стрипорот игра многу мала улога во цената на фасадата. Најголема давачка е работна рака, понатаму идат материјалите кои ги има повеќе (ми текнува дека абрибот, и неговата боја, влијаат подоста на цената). Но стиропор дали ќе ставиш 5 или 10см, па и 15, нема многу да влијае на цената. Едноцифрен процент.
Така барем беше пред ~7 години.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #4896 на: 15 Октомври 2021, 18:36:28 pm »
И двете ќе ти завршат работа. Штом имаш пелети плус...
Нели таја 3,5kw од даикин дава 1,7 kw на -20, ако треба и 2,2kw ќе има фрка ?
https://www.daikin.eu/en_us/products/ftxc-b---rxc-b.table.html
Едвај 2.24KW при 4.28SCOP

Од друга страна ако споредиме со друга Daikin заради која и се купува тоа име исто клима од 3.5KW:
4.5KW при 5.75SCOP

Читај модели 50 и 60. Не 35.

ama ja za taja od 3,5 kw prashuvam,... zs nea ja imam.

e da, ama tie vozduh voda 5000 eu se samo klimite, najeftini, bashka morash da stajsh i izolacija, inaku pak nema da se stoplish, kako shto velish kako na drva ili so TA pecka.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4897 на: 15 Октомври 2021, 18:41:14 pm »
e da, ama tie vozduh voda 5000 eu se samo klimite, najeftini, bashka morash da stajsh i izolacija, inaku pak nema da se stoplish, kako shto velish kako na drva ili so TA pecka.
Пред неколку години (последен пат кога се разгледував), имаше во Грција достапни опции веќе од 2-3 илјади евра па нагоре... Сега не знам како идат работите, ама ако рачунаме дека ~3-4К евра за модел од ~7кв (плус за инсталацијата/инфраструктурата, тоа е башка) - воопшто не е многу за ефикасноста, комфорот и штедењето.

Тоа дали ќе се загрееш, зависи само од твоите топлинските потреби, и моќноста на уредот (сеедно кој уред).

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4898 на: 15 Октомври 2021, 18:46:12 pm »
Тешко за 4к еу дека ќе најдеш 7kw, барем овде не, а и со 7 kw дека ќе стоплиш куќа...Која ќе и е ефикасноста ? Башка копање во двор, башка внатре спроведување цефки, па покривање цефките. Не верувам дека ќе ти дојде испод 20к еу разлика. А со 20к еу и со слаба изолација ќе се грееш на дрва барем 10 години.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4899 на: 15 Октомври 2021, 18:50:14 pm »
Он зборуваше за воздух вода, ти зборуваш за вода вода (топлотна пумпа).

Изолација остај на страна. Ако ти требаат 7кв со ќумбе, ќе се грееш и со 7кв со топлотна пумпа... Или со плин, нафта, јаглен, со дрва, итн.
7 киловати енергија се 7 киловати енергија, сеедно од што е добиена.

едит: јас го греам станов (и тоа во куќа) од ~75м2 со две клими од по ~3.5 кв, сендвич ѕидови плус 10см термофасада. тоа се ~7 киловати добиени со воздух воздух топлотни пумпи... некој со полоша изолација ќе му требаат 10 киловати? ок, ама муабетот секако си стои. имаш потреби, треба да ги задоволиш. не е сеедно дали тоа ќе биде евтино, и/или комфорно како подно греење со топлотна пумпа.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4900 на: 15 Октомври 2021, 18:54:53 pm »
да, ама на пример парното на нафта ни беше 47kW :D Ќе ти треба поскапа „клима“ т.е. топлотна пумпа, или подобра изолација за да поминеш со 7kw, ако  можно уопште со толку да стоплиш цел спрат во куќа од 100-120 квадрата...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4901 на: 15 Октомври 2021, 19:04:15 pm »
Хаха, фата је фата ал двапут је двапут?
Нема врска, еден виц.  ;D

Не зборувам за како со 7 киловати да замениш 47 киловати.  :)
Дури и ако ти требаат 47 киловати, со топлински пумпи најевтино ќе биде греењето. Само наместо воздух вода, ќе мораш да идеш со воздух воздух (клими). Како што реков... На крај ист е муабетот, различни се спецификите.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #4902 на: 15 Октомври 2021, 19:33:27 pm »
Чисто информативно после потврда од двајца "авганистанци". Chigo топлинските пумпи што ги нуди Интергрос се одлични, во Авганистан 24/7, 365 дена во годината работат турбо. Цената им е реално и повеќе од одлична. Препорака за некој што сега планира да инвестира.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #4903 на: 15 Октомври 2021, 19:39:50 pm »
Да споделам експеримент од пред неколку години, со мерач за потрошувачка, и on off фонко 3.5 vs beko inverter 3.5 kw
Мерено навечер, кога температурата паѓаше до 0. on/off извади просек од 850w за 36m2, а инвертерот 580w за 42m2, исто изолирани простории. Да беше некој од јапонците, гарантирам ќе биде и помала потрошувачката

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #4904 на: 15 Октомври 2021, 19:45:28 pm »
Dodeka se rasfrlate so 100.000 po klima, prvicni vpecatoci od Vivax Aeri se odlicni. Top klima, super i gree denovive i ladese letoto. Nadvoresnata edinica e skoro besshumna, taka da se na se super e.