Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1438267 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Пошто ти е за само за ладење, од набројаните ја би Самсунг... Ама јас па не би се ограничил само на набројаните. Како и да е, за ладење што и да земеш нема да се заебеш. Ти уствари не бираш перформанси, колку што (би требало да) бираш квалитет.

Како и да е, зимај пред да почнат летните гужви.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Брзам и јас ради тоа, после нема да можам мајстор со денови да најдам... Инаку Самсунг или Вивакс ќе биде изгледа. Да видам кој има само подобар сервис и тоа би било тоа најверојатно... Грее ги отпишувам, зошто гаранцијата им е условна... 10 години се плаќа од 800-1000 ден годишно, така да уште една обврска да имам во животов не планирам.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
На евтина клима нема поента тоа... Инаку на Тошибиве да даваа таква опција, веројатно би се решил да доплатам за 10 години фул гаранција.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI

За 30м2 простор без изолација дали ќе е доволно Аери 3.5 или за сигурно да се оди  на 5.5

Овој модел мислам дека е најдобар за парите или пак има нешто друго до 40.000 со монтажа ако е 5.5 или 30.000 ако е 3.5

Се работи за куќа просторот е југоисток и се грејат на дрва ова со климата е план да се користи ноември месец и март и април.

Treba da e dovolno jas so aeri 3.5kw gream i ladam nad 35 kvadrati prostor na sever so izolacija i pvc prozori e kaj mene, no mislam deka ke nema problem za tie meseci da tera ako e bez izolacija....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1032
Да ми препорачате најефтина клима само за ладење на една соба?

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Најефтината ;D

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Колеги клабери, добар ден.

Моментално сум во процес на набава на камин (котел) на пелети, па ми требаат ваши мислења и искуства.

Приказната на кратко. До сега се греевме на дрва, камин (котел) Alfa Plam Rustik, 11kw (верувам на многу им е познат). Квадратура меѓу 80 и 90м2, подеднакво поделена на два спрата. Куќа, стара градба, изолација на некои ѕидови има, на некои не.

Идетата е да се извади котелот на дрва и да се монтира на пелети.

Е тука е моето прашање... Каков котел на пелети?

Од моето скромно познавање, би бил доволен и 12kw (за до 100м2). Ама би одел и на нешто појако (ете за секој случај), 16,17,18kw.

Кој бренд? Знам што е најдобро, ама се и најскапи (Alfa Plam, Termoflux, Biodom). Не сакам ни најевтин, да речеме некоја средна класа.

Па вака... Мислење за бугарскиве котли? BurnIT и Mareli Systems? Многу поделени мислења, некои викаат бегај подалеку, некои пак се презадоволни. Цените им се приступачни...

Друго... Мислење за Blist (Ваљево) и MBS (Смедерево)?

Трета работа... Што бренд е FabbyGo? Не можам да најдам никаква информација. ST (од Сетек) не го ни гледам...

Четврта работа... Ми праи многу мерак Ecospar, и бев скоро решен да го земам. Е сеа, 12kw е, да не ми е малце? Следен е 18ка, што реално и ми е многу.

И последна работа, ван сите наброени, давајте предлог и за некој друг што не сум го спомнал...

Фала ви на сите однапред на одвоено време.

Sent from my Mi 10T Pro

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1938

Моментално сум во процес на набава на камин (котел) на пелети, па ми требаат ваши мислења и искуства.

Приказната на кратко. До сега се греевме на дрва, камин (котел) Alfa Plam Rustik, 11kw (верувам на многу им е познат). Квадратура меѓу 80 и 90м2, подеднакво поделена на два спрата. Куќа, стара градба, изолација на некои ѕидови има, на некои не.

Од моето скромно познавање, би бил доволен и 12kw (за до 100м2). Ама би одел и на нешто појако (ете за секој случај), 16,17,18kw.

Кој бренд? Знам што е најдобро, ама се и најскапи (Alfa Plam, Termoflux, Biodom). Не сакам ни најевтин, да речеме некоја средна класа.

Па вака... Мислење за бугарскиве котли? BurnIT и Mareli Systems? Многу поделени мислења, некои викаат бегај подалеку, некои пак се презадоволни. Цените им се приступачни...

Трета работа... Што бренд е FabbyGo? Не можам да најдам никаква информација. ST (од Сетек) не го ни гледам...

Четврта работа... Ми праи многу мерак Ecospar, и бев скоро решен да го земам. Е сеа, 12kw е, да не ми е малце? Следен е 18ка, што реално и ми е многу.

И последна работа, ван сите наброени, давајте предлог и за некој друг што не сум го спомнал...

Sent from my Mi 10T Pro

Јас годинава ставив Термофлукс, со далечинско управување преку мобилна апликација. Котелот првата сезона се покажа одличен.

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2855
Барам да купам вакви мотори за Фонко фенкојлер.Моторот има 3 брзини.Не ми треба мотор само со една брзина.Таков не ми врши работа.Ми требаат околу 10 вакви мотори.Кој знае каде можам да најдам и купам нека пише тука или во приватна порака

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
Дали е во ред вака да се влажни и капе од тука кога е на ладење ставена, на греење не приметив ништо зимово кога ја пуштав денеска првпат на ладно ја ставив, прашав и од комшииве рекоа као нормално и кај нив било за хаиер станува збор https://prnt.sc/15z8tgw или да барам од инвеститоров додека е под гаранција да се среди

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Кондензација.

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
Се дур е надвор, не му се секирај.

Гледај внатре да не почне да капе.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Дали е во ред вака да се влажни и капе од тука кога е на ладење ставена, на греење не приметив ништо зимово кога ја пуштав денеска првпат на ладно ја ставив, прашав и од комшииве рекоа као нормално и кај нив било за хаиер станува збор https://prnt.sc/15z8tgw или да барам од инвеститоров додека е под гаранција да се среди
Се дур е надвор, не му се секирај.

Гледај внатре да не почне да капе.
Внатре ако почне да капе ќе дојде еден "мајстор" од форумот, ќе ти ја искриви пикасо гомна да јаде, ќе ти наплати и пак ќе ти тече. Во меѓувреме на форумот ќе се прикажува како најјакиот мајстор и експерт.

Sent from my SM-N770F using Tapatalk

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8388
  • Rural fuckin society - we live in!!!

Sent from my Mi 10T Pro
Имам 2 сезони термофлукс интерио 20кв.
Презадоволен, стсбилно си тера.

Е сега, моето е печка со котел, значи и самиот уред испушта топлина за околу 3кв, додека само котел не испушта топлина туку целата снага оди во котелот и водата.

Не се лажи да земаш 14кв.
Поекономично е ако 20кв го тераш умерено и потивко одколку 14кв да го пукаш на макс.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382

Sent from my Mi 10T Pro
Имам 2 сезони термофлукс интерио 20кв.
Презадоволен, стсбилно си тера.

Е сега, моето е печка со котел, значи и самиот уред испушта топлина за околу 3кв, додека само котел не испушта топлина туку целата снага оди во котелот и водата.

Не се лажи да земаш 14кв.
Поекономично е ако 20кв го тераш умерено и потивко одколку 14кв да го пукаш на макс.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

МБС е реномирана фирма која одамна постои и произведува печки. Додека Блист од Ваљево се нови во овој бизнис. Произведуваат печки на пелети од пред некоја година. Fabby Go се комерцијална марка, значи производителот е непознат. Искрено јас би типувал на Алфа Плам затоа што имаат големо искуство  во производство на котли, а имаат и посебна фабрика само за котли во Сурдулица. Меѓутоа најбитно според мене е дали имаат сервисна мрежа во Македонија.