Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197344 пати)

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3555 на: 22 Декември 2018, 07:50:19 am »
Koj ti go vsadi toj muabet deka bas od klimata se razboluva. I na koj osnov e donesen zaklucokot.
Osekam deka e cist primer na rekla-kazala muabet. Menjaj go doktorot bi rekol, ako od nego e ovoj muabet, pred da ja menjas klimata.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #3556 на: 22 Декември 2018, 08:32:16 am »
i peckata na peleti duva... poneosetno no duva za da zagree pobrzo, posle toa samo gree,  ne e nasocen vozuhot direktno kon tebe od duvanjeto... edna vreka peleti 200 denari e cista rabota bez gjubre... vidi so panelki dali ke ti se isplati...so sreka

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3557 на: 22 Декември 2018, 08:46:34 am »
Никој не ми го всадил, сам можам да приметам колку го суши воздухот затоа што и мене лично ми пречи. На клима никому не препорачувам да се грее. Ќе отидам денес кај некој што има печка на пелети и ако ми се допадне топлината ќе одам да земам и да се спасам.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #3558 на: 22 Декември 2018, 08:54:50 am »
купи си за 1000ка навлажнувач на воздух, на пример http://setec.mk/index.php?route=product/category&path=10267

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3559 на: 22 Декември 2018, 08:59:18 am »
Незгодно е за спиење у просторијата кај што е сместена иначе дејли не ми смета ..

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3560 на: 22 Декември 2018, 09:16:56 am »
Koj не разбира релативна влажност, раскажува приказни за „сушење на воздухот“.
Релативната влажност зависи од температурата. Законите на физиката важат секаде исто без разлика кој е изворот на топлината во една просторија. Сеедно дали греењето е на дрва, со пелети, на греалка, на градско парно, или со клима уреди.

Постојат само два уреди кои можат да влијаат на апсолутната влажност во една просторија. Тие уреди се одвлажнувач и навлажнувач.

Друго што влиае на влажноста е луфтирање и/или несакано протекување на воздух од надвор заради лошо дихтување. Пошто воздухот надвор може да има различна апсолутна влажност, и поважно - затоа што има друга температура па влијае и на релативната влажност во домот.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3561 на: 22 Декември 2018, 09:25:57 am »
Ван, не сум паметен колку тебе. Кажи решение ако знаеш, не ја тупи.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #3562 на: 22 Декември 2018, 09:27:56 am »
Па решение е да научиш што е релативна влажност и за законите на физиката.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3563 на: 22 Декември 2018, 09:32:42 am »
Koj не разбира релативна влажност, раскажува приказни за „сушење на воздухот“.
Релативната влажност зависи од температурата. Законите на физиката важат секаде исто без разлика кој е изворот на топлината во една просторија. Сеедно дали греењето е на дрва, со пелети, на греалка, на градско парно, или со клима уреди.

Постојат само два уреди кои можат да влијаат на апсолутната влажност во една просторија. Тие уреди се одвлажнувач и навлажнувач.

Друго што влиае на влажноста е луфтирање и/или несакано протекување на воздух од надвор заради лошо дихтување. Пошто воздухот надвор може да има различна апсолутна влажност, и поважно - затоа што има друга температура па влијае и на релативната влажност во домот.

Климата го одвлажнува воздухот, но кога работи во мод на ладење.  Некои клими (повеќето) имаат мод за одвлажнување на воздухот.

Како и да е, на што и да се греете, панели, греалки, шпорети на дрва, пелети, клими, сеедно, добро е да се има навлажнувачи или испарувачи за зимно време.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #3564 на: 22 Декември 2018, 09:37:08 am »
Macko panelki bi ti brkale rabota, ne ti se mnogu skapi za kupuvanje ama ke ti trosat struja tro pojce.

Peckata na peleti znaj deka i taa duva i buci.

Koga se pravi muabet deka klimite ne se bas najdobri za greenje i deka pravat struenje na vozduhot, se stavaat meminja za promaja i sl. Klimata ke ja zagree prostorijata na 25stepeni ama kolku e prijatna toplinata, toa deni strucno ke ti objasni kako nema podobro ili modelot ti e zgresen od 100k, trebalo poskapa...
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #3565 на: 22 Декември 2018, 09:37:27 am »
Никој не ми го всадил, сам можам да приметам колку го суши воздухот затоа што и мене лично ми пречи. На клима никому не препорачувам да се грее. Ќе отидам денес кај некој што има печка на пелети и ако ми се допадне топлината ќе одам да земам и да се спасам.

И да си се спасиш да си купиш ќумбе или панелки.
Кога ми беа помали децата навечер со клима догревав за да не се лади многу бидејќи цело време се отскриваа, сабајлето јас жена ми и децата цело носеви корки ни беа од сув воздух, и тоа не спиеме во собата каде дува климата, таа дува во дневна ние со отворени врати спиеме во спална и детска.
Исто како тебе се накурчив, си купив панелка и во најладното ја пуштам навечер, се спасив верувај.

Преку ден инаку на градско парно се греам, БЛАГОДЕТ е тоа.

Ова е практичен пример, со формули незнам да го објаснам.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3566 на: 22 Декември 2018, 10:35:16 am »
Еден општ осврт...
Не треба да се претерува во загревањето и нема да се добие ефект на сув воздух и климите нетреба да се гасат навечер, така ќе се избегнат температурни осцилации, односно децата нема да се откриваат навечер за потоа да настинат кога ќе падне температурата.

Во новиве ТЦ неподносливо топло е за човек кој доаѓа од надвор а вработените внатре се шетаат по кратки ракави. Ова особено доаѓа до израз ако пробуваш зимски јакни ;D Јас по втората јакна се направив жива вода.
Иство се случува секаде, по банки, институции, продавници итн. Вработените ги опнале грејните тела на максимум, работат во тенка гардероба и се жалат колку е ладно а луѓето доаѓаат со јакни однадвор и чекаат ред, се потат. Потоа, зошто имало тензии, нервози...

Толку од заштеда на енергија, енергетски ефикасни објекти итн

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3567 на: 22 Декември 2018, 10:41:32 am »
Климата ја пуштаме на почеток на грејна сезона и се гаси на крај на истата. Има и изгубено од моќта на топлење па ќе треба да ѕвонам у енергија кога ќе имаат екипа накај Велес да ја ѕирнат. Ќе земам и панелка и навлажнувач на воздухот. Лани за филтри опнав 30к нека горат уште 100 - 150 еур додека се не фрлам и си купам ќумбе на дрва.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #3568 на: 22 Декември 2018, 10:48:00 am »

Име, би сакал да избегнам да додавам гориво во оганот зборувајќи околу типовите топлина од различните грејни тела - ниту јас немам капацитет за емпириска анализа, па се плашам дека ќе погрешам и ќе навлечам праведен научен гнев на себе. Како некој кој користел (за греење), инвертер клима (чинам е доста солидна, но можеби не е еве), панелни греалки, термоакумулациона печка и сопствено парно, можам да кажам дека субјективно, семејно, имавме најмногу испади од хомеостаза при греење со клима.

За возврат, јас би ти понудил неколку практични совети од аспект на мојата стручност.

Проверувај ја, доколку можеш, влажноста во домот. Зимно време релативната влажност е пониска, и на индивидуи кои имаат поизразена капиларна мрежа во носната шуплина (како мене и син ми) тоа води до сушење на слузницата и зголемена подложност на преосетливост (алергии, дразнења и чести ларингитиси), како и пукање на капиларите во носната шуплина, што кај мало дете може да доведе до непријатни ситуации (не животно загрозувачки (!) но сепак непријатни).

Покрај навлажнувач (што може да биде и сад со топла вода во краен случај), во голема мерка помага апликација на масна компонента (сега има еден куп масти за нос - да речеме Низита, порано сите користевме што ќе најдевме само поради масната компонента). Зависно од локацијата на станот во градот, избегнувајте премногу чести проветрувања.

За крај, доколку детето е доволно големо (за да се избегне сензибилизација која може да води до идна преосетливост) воведете мед во исхрана.

Што се однесува до искуството околу печките со пелети, води сметка дека во стан тоа е помалку практично - проблем со складирање, набавка, чистење итн.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3569 на: 22 Декември 2018, 12:02:34 pm »
Користиме низита, и други спрејови што и ги препишал зографски. Ќе се стави у ред, има и некој антибиотик вклучено затоа што премногу секрет имаше од носот. Има 11м, не знам дали смее мед. Среќа измислиле некој уред се става на правосмукалка и најдовме спас за тоа. Ќе се среди, ама знам дека пак ќе се појави па затоа гледам да се спасам ако може.
Ќе замолам некој ако може да ми посочи каде да купам уред што ја прикажува состојбата на воздухот во домот, па да знам кога да вклучувам навлажнувач, а кога не. У немачка беа околу 20еур, не знаев дека ќе ми притреба и не купив. Навлажнувач немам ќе го купам и него доколку има потреба.