Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199086 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3375 на: 16 Ноември 2018, 15:52:49 pm »
Пред да одиш по судој, најпаметно ти е да фрлиш уште што знам 1000 денари и да викниш мајстор "приватник" да види дали е се како што треба со климата или нешто друго не е во ред, сепак ќе има искуство со секакви клими и најдобро ќе знае колку и како треба да дува една 5.5 клима.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3376 на: 16 Ноември 2018, 16:17:55 pm »
3ca asalni serviseri dojdoa i rekoa deka spored niv klimata ne raboti ko so treba ama ama oti e pod garancija ne smeat da ja cepkaat i otvaraat da vidat dali e do isparivac, dali e do sonda nesto nz. A od druga strana vikaat so Max sme nemale iskustvo moze pa tolku i da i e silata. Aj sea bidi pameten. Ja znam deka ne gree, i nemoze da stopli 28m2 a deklarirana e ko za 55m2.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3377 на: 16 Ноември 2018, 16:22:43 pm »
Ајде уште еднаш.
Дали тие што ти ја монтираа се и овластени сервисери?

Веќе пишав, додуше скратено.
За самсунгот, монтерот\сервисерот се зезаше..., па се обратив до продавницата да ме упатат до овластен сервисер.
Дојде Видеодата, констатираше дека климата функционира и дека фали малку фреон, но тоа било во надлежност на монтерот.
Бидејки монтерот ме убедуваше дека се е во ред побарав од продавницата( Нептун) да ми доделат друг монтер.
Што правеле како, си дојде монтерот ко попче, да ја преправи инсталацијата. Од тогаш се е во ред.

Од Нептун ми имаа дадено листа на  десетина монтери/севисери од која можев да одберам кој...

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #3378 на: 16 Ноември 2018, 16:36:15 pm »
Оф бре клабер, си го папал немиен сега.

Само здраво напред. Тужи ги и не ги жали.
Да, ако е предвидена за 55 квадрата а не грее, доволен основ чинам е.

Барај адвокат шо има слично искуство.
Обрати се во организација на потришувачи.
Трудова извести ја да интервенираат по основ дека не сакаат да ти заверат дека 3 пати бике на увид.

Се по ред шо ќе ти падне на ум.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3379 на: 16 Ноември 2018, 21:36:10 pm »
Очигледно од гаранцијата немаш фајде, викни еден од асалните мајстори да ти ја реши, бар да се стоплиш... за да проверат фреон, нема да нарушат гаранција на пример...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #3380 на: 16 Ноември 2018, 23:12:08 pm »
3ca asalni serviseri dojdoa i rekoa deka spored niv klimata ne raboti ko so treba ama ama oti e pod garancija ne smeat da ja cepkaat i otvaraat da vidat dali e do isparivac, dali e do sonda nesto nz. A od druga strana vikaat so Max sme nemale iskustvo moze pa tolku i da i e silata. Aj sea bidi pameten. Ja znam deka ne gree, i nemoze da stopli 28m2 a deklarirana e ko za 55m2.
Климата сигурно не е во ред. Јас користам GREE LOMO LCLH и затоплувам простор од 45 м2 на зададена температура 22, 23 степени (повеќе од тоа е неподносливо топло). Најдобро консултирај се со профи сервис да ти проверат притисок во цевките и фреон па после поднесувај тужби.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3381 на: 17 Ноември 2018, 11:01:22 am »

https://opm.org.mk/
https://www.dpi.gov.mk/

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #3382 на: 19 Ноември 2018, 10:51:26 am »
Има ли некој инжињер што се бави/л со оваа работа HVAC? Или ќе си терате мајсторски муабети?
Муабетот од тоа дека 5kw клима уред не затоплува 25-50-100м2 не е основа за да пријавиш дека уредот е дефектен. Најбитно е со која температура излага воздухот од клима уредот, те. разликата од влезна и излезна во климата (делта Т). Ако не успева тоа (фабрички параметри) да ги задоволи тогаш имаш основ за рекламација. Во превод, тие 5kw кои се декларирани, уредот може да ги даде при надворешна тем. од X степени C, при внатрешна температура од Y степени C, при што од климата ќе излегува топол воздух од Z степени C. Се друго може и/е променливо.

пс. Чекам стручен одговор од експертите за се и сешто, @Van и @onak.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3383 на: 19 Ноември 2018, 11:07:22 am »
Како сакаш врти ја работата (накај тролање) ама Роци не мора да биде инжинер за да се пожали во ДПИ. Па после продавачот нека бара инжинери и се докажува со ДПИ. Како купец Роци не мора да студира Термодинамика за да знае дека 5.5кв клима на 16с надворешна температура - треба да може да загрее и шатор од 28м2 а не па куќа/стан.

:)
Цитат
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #3384 на: 19 Ноември 2018, 11:41:55 am »
Како сакаш врти ја работата (накај тролање) ама Роци не мора да биде инжинер за да се пожали во ДПИ. Па после продавачот нека бара инжинери и се докажува со ДПИ. Како купец Роци не мора да студира Термодинамика за да знае дека 5.5кв клима на 16с надворешна температура - треба да може да загрее и шатор од 28м2 а не па куќа/стан.

:)
Цитат
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Поентата не ми ја разбра. Те разбирам дека "Роци не мора да биде инжинер за да се пожали во ДПИ", тоа е негова задача и обврска. Ама, тресење се и сешто од рукав, вака или онака требало, е селска работа. 3те температури кои ги посочив, се мерливи и доказ дали е или не е нешто во ред. Детални технички карактеристи би требало да има увозникот, за да може да е споредат температурите.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #3385 на: 19 Ноември 2018, 14:46:43 pm »
Има ли некој инжињер што се бави/л со оваа работа HVAC? Или ќе си терате мајсторски муабети?
Муабетот од тоа дека 5kw клима уред не затоплува 25-50-100м2 не е основа за да пријавиш дека уредот е дефектен. Најбитно е со која температура излага воздухот од клима уредот, те. разликата од влезна и излезна во климата (делта Т). Ако не успева тоа (фабрички параметри) да ги задоволи тогаш имаш основ за рекламација. Во превод, тие 5kw кои се декларирани, уредот може да ги даде при надворешна тем. од X степени C, при внатрешна температура од Y степени C, при што од климата ќе излегува топол воздух од Z степени C. Се друго може и/е променливо.

Има, има, ама тешко да обезбедиме егзистенција во Р.М.

Кај нас размислувањето е: "една клима/термо печка/шпорет.. е доволна да се загрее цел стан со 4 соби е ако се држат отворени врати"

Јебига, и у 21 век градиме куќи од 300м2, а у зима грееме 2 соби....
« Последно менување: 19 Ноември 2018, 15:00:48 pm AUUU »

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #3386 на: 19 Ноември 2018, 16:33:59 pm »
5kw и седи си по кратки дома.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3387 на: 19 Ноември 2018, 19:28:54 pm »
Mene ne me interesira dali e ispravna dali ne e. Bitnoto mi e deka proizvod ( klima ) prodaden za da zagree 55m2, ne uspeva da zagree 28m2. Fazla muabet ne treba. Prijaviv vo dpi, dokolku ne postignam nisto so toa, sleden cekor sudski pat. Se konsultirav i so advokati i nema da bide naglaseno na tuzbata deka klimata e ispravna ili neispravna. Tuku deka mi e prodaden proizvod so nesoodvetni karakteristiki i deka eden vid sum izmamen pri kupuvanjeto. A dali za toa e kriva prodavnicata od kaj so sum kupil, uvoznikot na klimata ( vo slucajot Agrotehna ), serviserite na Max, ili pak samata fabrika Max sto prodava proizvodi so deklarirani karakteristiki koi vo realnosta ne odgovaraat toa ne e moj problem.  ;D Realnosta e deka na vakvo toplo vreme ( ko prethodnite denovi so bese i 15stepeni preku den ) klimava kaj mene sto e nameneta za temperaturi od -15 stepeni nadvor ne postignuva temperatura pogolema od 20/21/22 stepeni vo prostorijata i pokraj toa sto duva cel den na 31 stepen. A toa veruvam e dovolen dokaz deka nesto ne e ok. Pa neka dojde i sudski vestak i bilo koj na planetava se kladam deka so vaa klima nemoze da ja zagree prostorijata na 27/8 stepeni.  ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3388 на: 19 Ноември 2018, 19:31:19 pm »
Нели не се седеше во собата кога е на 31 и максимален фен?

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #3389 на: 19 Ноември 2018, 19:47:21 pm »
Од струењето на воздухот :)
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!