Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199807 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3360 на: 15 Ноември 2018, 16:09:07 pm »
И мене ми е во ќош, но тоа не игра многу битна улога.
Побитно е да има од каде да зема воздух, кај Роки не ми се гледа убаво но ми се чини многу е залепена до таван.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3361 на: 15 Ноември 2018, 18:11:17 pm »
Ne e mn dolepena i ima prostor i od pozadi i odozgore

A ete go i celiot prostor na dnevnata so trpezarijata

A eve i odozdole slika deka perkite se slobodni i deka pod niv regalot ne smeta i ima prostor da duva
« Последно менување: 15 Ноември 2018, 18:20:02 pm Roci »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3362 на: 15 Ноември 2018, 19:24:35 pm »
Уште едно искуство да споделам кое можеби може да се рефлектира во овој случај.

Летово, една клима не ладеше како треба. Ќе ја уклучиме, лади и по некое време не дува ладно. Идам надвор, надворешната единица мирува. По некое време се уклучува и за тоа време лади.
Излезе дека внатрешната единица и филтерот се за чистење. Немало доволно проток на воздух...

Не знам колку може ова да се примени кај тебе., сепак некој постручен од мене :)

Мислам на близината до таван евентуално да не овозможува доволен проток на воздух.
« Последно менување: 15 Ноември 2018, 19:33:34 pm Mikius »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3363 на: 15 Ноември 2018, 20:23:12 pm »
Така е. Климата филтрира многу голем дел од нечистотијата во собата и ја насобира на неа. И сосема е возможно да се запушува или да намалува проток. Зависи и од собата секако.

Но ако не се лажам неговата е нова клима и не би требало тоа да е случајот.

Летово, една клима не ладеше како треба. Ќе ја уклучиме, лади и по некое време не дува ладно. Идам надвор, надворешната единица мирува. По некое време се уклучува и за тоа време лади.
Излезе дека внатрешната единица и филтерот се за чистење. Немало доволно проток на воздух...

Не знам колку може ова да се примени кај тебе., сепак некој постручен од мене :)

Мислам на близината до таван евентуално да не овозможува доволен проток на воздух.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3364 на: 15 Ноември 2018, 21:00:47 pm »
Така е. Климата филтрира многу голем дел од нечистотијата во собата и ја насобира на неа. И сосема е возможно да се запушува или да намалува проток. Зависи и од собата секако.

Но ако не се лажам неговата е нова клима и не би требало тоа да е случајот.

Да де, не мислев на прљава.
Кај него е многу близу до таван па можеби не може да помине доволно воздух.

Кај обични клими, ако нема доволно фреон, компресорот не се гаси но нема ни греење\ладење како треба.
Ако е неисчистена климата или нема доволно проток компресорот се гаси како да е постигната температура во просторијата а всушност не е.

За инвертер не знам.
« Последно менување: 15 Ноември 2018, 21:07:45 pm Mikius »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #3365 на: 15 Ноември 2018, 21:02:00 pm »
Минимум 15 cm треба да биде одлепена од таванот за да има добар проток на воздух.

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #3366 на: 15 Ноември 2018, 21:16:00 pm »
Не би знаел што е проблемот кај Roci, но во врска со залепеноста до плафонот - и мојава не е наместена според “стандард”, но 30m2 ги прави бања на 25-26 степени (аутофан / iFeel) на ова време без никаков проблем.

Ова е ЛОМО LCLH или како и да беше моделот, 3.5KW.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3367 на: 15 Ноември 2018, 21:49:40 pm »
Епа тогаш типувам на недостаток на фреон или тежок шкарт.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3368 на: 15 Ноември 2018, 22:22:48 pm »
Max постои ли и на друго место во светот некаде? Тоа е иста марка како ЅТ на сетек, или quart едно време што беше у леов. Јас мислам, а голема е веројатноста да сум у право дека климата не ја бива.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #3369 на: 15 Ноември 2018, 22:34:59 pm »
Не би знаел што е проблемот кај Roci, но во врска со залепеноста до плафонот - и мојава не е наместена според “стандард”, но 30m2 ги прави бања на 25-26 степени (аутофан / iFeel) на ова време без никаков проблем.

Ова е ЛОМО LCLH или како и да беше моделот, 3.5KW.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Истата ја имам во канцеларија во којашто изолацијата е ужасна, односно ја нема, и се прозори од под до плафон, па прави сауна за 30 мин на 24 степени.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #3370 на: 16 Ноември 2018, 00:20:12 am »
Izgleda tezok ckart e  ;D

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #3371 на: 16 Ноември 2018, 00:27:54 am »
Барем си позитивен. :D Стегни заби, врати ја и земи гри хансол.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #3372 на: 16 Ноември 2018, 15:32:29 pm »
Da kazam uste voa deneska so se sluci so klimava i poveke nema da zamaram na forumov ke si brkam sudski ( ako voopsto moze vo nasava "pravna" drzava ) da sredam. Dojdoa serviserive po tret pat i kazaa deka navodno klimata e ispravna i po nivno gree i poveke od sto treba. ;D ;D 8) Koga im rekov ( po predlog na Van ) ok ajde napravete mi temperatura vo sobata od 27 stepeni. Rekoa e toa nemozeme da go napravime oti navodno dzidovite bile ladni i klimata trebalo da raboti celo vreme na 31 stepen bez prestan na turbo min 48h za da se kaci max ( po nivno )25stepeni. Tolku i bil max sto edna klima mozela da postigne vo edna prostorija  :-X Im rekov ok dadete dokument deka ste dosle 3 pati deka ste ja premestile klimata na lokacija od vasa strana predlozena i deka e ispravna, MEGUTOA deka vo sobata sepak ne se postignuva temperatura poveke od 20 stepeni. I rekoa toa nemozeme da go dademe tuku samo deka e ispravna. Ok taka i bidna. Sledno otidov vo Dpi, i od tamu otkako me islusaa, rekoa deka ne e vo nivna nadleznost i nemozat oni da prezemat nisto ( oti servisot vika deka so klimata e se ok ) i dadoa predlog da tuzam. Koga prasav ok kogo da tuzam? Agrotehna ko uvoznik na Max? Prodavnicava od Veles so sum ja kupil ili servisot ovlasten, mi rekoa normalno deka ne uvoznikot ili servisot tuku prodavnicata od kaj so si ja kupil. E sega mi ostanuva dilemata dali da tuzam deka mi prodale neispravna klima ( pa da dojde vestak i da ja ispita da konstatira deka e ispravna ) ili da tuzam deka mi prodale klima so ke gree 55m2 a ne uspeva da zagree napola od toa. Eden vid deka me izmamile? Toa od utre natamu ke se konsultiram so advokati niz gradov, sto kako e najdobro.  ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3373 на: 16 Ноември 2018, 15:37:47 pm »
Другар, јас сметам дека климата е ок, наместена е како што треба. Види уште еднаш по даљинското дали се е ок наместено? Кога ја пушташ да дува на најјако дали се осеќа доволно силен топол воздух од климата?

Отсутен Roci

• Сениор
« Одговори #3374 на: 16 Ноември 2018, 15:47:18 pm »
Da se oseka ali pred nejze na 1m, posle vo prostorijata se oseka ko nekoe struenje ko laden vozduh, nz kako da objasnam, bitno mava od sabajle do vecer na 28stepeni i na auto ventilatorot i nadole vratickata a vo sobata e 19/20/21 max i ladno e se oseka  ;D