Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202046 пати)

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 604
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3315 на: 14 Ноември 2018, 12:47:21 pm »
Здраво дечки
Пред два месеци купив клима инвертер 3.5кв  Panasonic CS-CU BE35TKE од климата сум задоволен во однос на топлењето, но еве последниве  два месеци откако ми ја наместија почнаа да се слушаат звуци на тропање зуење и некој вид на вибрирање.
Викнав сервис ама џабе  луѓево ме убедуваат дека била добра дури добив и  неколку замерки од комшииве бидејќи се со мало дете...
Да ми дадете некој совет што како да постапам зошо сервисот истите двајца ми ги праќа цело време а луѓево појма немаат.
Последниот пат кога дојдоа сервисериве ставија и гумички.
Пак е исто

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3316 на: 14 Ноември 2018, 13:37:02 pm »
Пробај да играш со шрафовите, стегни, олабави, комбинирај, може држачот не е поставен или направен како треба и надворешната единица малку усукана...

Комшии од зграда или куќи?

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 604
« Одговори #3317 на: 14 Ноември 2018, 13:42:40 pm »
Пробај да играш со шрафовите, стегни, олабави, комбинирај, може држачот не е поставен или направен како треба и надворешната единица малку усукана...

Комшии од зграда или куќи?
Куќи

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3318 на: 14 Ноември 2018, 14:04:03 pm »
Со самсунгот ме нервираше тропањето на лимовите од вибрациите, се јавија по една година.
Со око се гледа дека држачите не се како треба зашрафени во зидот и не се фабрикувани под идентичен агол.
За да не се зафркавам со монтерот кој од одма не ја изведе работата како треба (истече фреон и морав да интервенирам кај Нептун...), фатив со либела да ја дотерам на ногари кај гумиците.
На една ногара ставив потпунка, и не го стегнав шрафот.
На едно место каде се допираат лимовите вметнав парче гума.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3319 на: 14 Ноември 2018, 14:20:30 pm »
Обично се вибрациите тие кои сметаат, и лесно се пренесуваат низ објектот (обично по зградите си сметаат едни на други). За да смета само звучно бучава на соседната куќа, треба или да е навистина ептен бучно или комшиите да се многу „осетливи“. Пошто за да е толку бучно за во комшии да смета, тебе дома треба да те полудува.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3320 на: 14 Ноември 2018, 14:27:45 pm »
Значи со гумиците се амортизираат евентуалните вибрации да не се пренесува на самиот ѕид од домот.

Но тие не помагаат да не трескаат тенекиите од надворешната единица. Тоа тропање не се слуша внатре во домот но затоа надвор, во непосредна близина е ужас.

Нема шанси тој звук да го слушаат комшиите во нивните домови и да им пречи на децата.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3321 на: 14 Ноември 2018, 14:36:56 pm »
Тоа е муабетот, со или без гумици секогаш најмногу се слуша во домот на корисникот.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3322 на: 14 Ноември 2018, 14:46:50 pm »
Ајде уште еднаш да се обидам да објаснам.

Без гумици може да се јави дрмање по ѕидовите од домот. А во исто време надворешната единица да спие. Тоа се решава со гумици.

Траскање на лимовите може да се јави со и без гумици или, дома ти е супер, нема дрмање нема ништо.
Но од надвор, мислиш имаш во двор стрит драмер :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3323 на: 14 Ноември 2018, 15:00:29 pm »
Но од надвор, мислиш имаш во двор стрит драмер :)

Прво да се оградам од фактот дека навистина бука  што е доволно (многу) гласна ќе им смета на комшиите. А газдата на изворот на бучавата некогаш може да е мрзлив (или глуп, или и двете) па ништо да не презема за проблемот. Но на страна тоа, и ако чисто теоретски продолжиме да зборуваме за работава: Дали тапанарот би се слушал погласно во куќата на чија тераса изведува џем сешн, или кај комшиите отспротива?  :D

Цитат
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #3324 на: 14 Ноември 2018, 15:12:25 pm »
Кај мене нема гумици.
И при монтажата јас убаво му посочив.
Дечки гумици при монтажа. Гумиците да не заборавите.

Тие ми викаат......... какви гумици?
Такви одоздола за да не вибрира климата.
Ми се насмевнаа и ми рекоја, уживај.

Климата спие. Буквално спие. Нема ни мал шум или вибрации.
Ни гумици ни бутур.

Секоја чест за дечките од Енергија.
Не збориме за Енергија. Збориме за чврга фирми

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3325 на: 14 Ноември 2018, 15:38:16 pm »

Па брзината на загревање и не е најбитниот фактор кај климиве за греење. Идејата е дека не ги исклучуваш, дека работат 24/7, и просторот е секогаш загреан (нема економска исплатливост да ги гасиш климите на периоди, на пример навечер).
Загревање од нула би било само кога се враќаш од зимски одмор, а ако си во куќа во која не живее никој друг и тогаш е паметно да јаа оставиш климата да работи на 16с загревање за да не замрзнат цевките со вода (некои клими имаат и подесување на 8с греење, што е корисно).

Ок тоа сум чул дека нон стоп треба да работи, но Роки се жалеше дека слабо грее..

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3326 на: 14 Ноември 2018, 15:58:59 pm »
Роки се жалеше дека слабо грее, ама во следната реченица кажа дека ако покачи зададена температура тогаш „не се седело од жешко“. :)
Дечкото едноставно не разбира(ше) како работат климите. Ова се чести причини зошто луѓето не се задоволни од греењето со клима, имаат некоја претстава дека климите работат слично на греалки. Дека треба да загреат и да запрат (да одморат), па после пак малку да погреат, итн.
И иако земал прејака клима, барем погрешил накај повеќе. Тоа е многу подобро од земање преслаба клима, пошто тогаш никакви совети не помагаат...

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3327 на: 14 Ноември 2018, 21:59:24 pm »
Seuste smetam deka klimava ne gree i nesto ne e ok so nejze vo sporedba ko so vika cuore sportivo deka  nad 24stepeni kaj nego ne se sedi so 5ka na 30m2. Epa kaj mene za da bide toplo treba da puka na 31 stepen celo vreme i pak ( na voa vreme, so li ke bide zimoska  :(  ) temepraturata vo sobata ne mrda od 20 stepeni ( mereno so drug termometar…ne so toj od samata klima ). Nego nemam nacin da dokazam pred serviserite deka nesto ne e ok so klimata, oti spored niv koga si merat na 31 duva ko so "treba" da duva toplo i toa e toa. A luge so koristat 5ka klimi dojdoa denovive da ja dzirnata mojava i site ednoglasno vikaat ne be kaj so 5ka treba da bide bara, da ne se sedi vo sobata, treba da duva posilno da te krene i slicni drugi komentari od toj tip. Pak ke recam luge korisnici na inverter klimi od najrazlicni proizvoditeli. Ama nemam potvrda deka klimata ne raboti ( ne gree dovolno ) ko so treba i racete mi se vrzani, nemam izbor. A ne deka sega sum zadovolen od rabotenjeto na klimata. Ete kolku da bideme nacisto. A da...i toa ne si me sfatil ( ili ajde ja ne sum se izrazil ubavo ) ne deka ne se sedi od zesko, tuku obratno za da bide kolku tolku toplo vo sobata i prifatlivo za sedenje so temperatura od 20 stepeni, kaj mene klimata treba da puka na 31 stepen, a togas vekje ne se sedi vo prostorijata bidejki ima nenormalno struenje na vozduhot i ne se podnesuva poveke saati. Ete taka  :)
« Последно менување: 14 Ноември 2018, 23:22:05 pm Roci »

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3328 на: 14 Ноември 2018, 22:38:07 pm »
Од сабајле 2-3 ракии за циркулација и ќе ти биде топло.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3329 на: 14 Ноември 2018, 22:42:20 pm »
@Roci Со самсунгот (обичен) имав проблем со делумно истечен фреон.
Летото ладеше, потоа не беше уклучена и кога дојде време за греење чудно работеше и не можеше да загрее соба. Ако добро се сеќавам, на моменти дуваше млако\ладно, на моменти топло но не како другите две.
Како и да е, имав мака со монтерот, ме убедуваше по телефон дека така треба...Едвај дојде, као се е добро, нешто плеткаше со боците фреон, снема фреон во боца, па не фалело во климата многу, па тоа што фалело не влијаело на работата.
Отидов во Нептун, дојдоа од видео дата како генерални. Тие констатираа дека функцинираат единиците.
Фреон, ладење, греење не било во нивни домен односно требало со тој што монтирал.
Повторно со монтерот камај, жмурка, брканица, доаѓам сега, утре.
Повторно до Нептун за да ми доделат нов монтер\сервисер, си дојде ко попче. Ја оправил инсталацијата, се губел фреон некаде од цевките (не бев дома, татко ми беше).

Не можам да тврдам дека и кај тебе е случај, но имај го моето искуство во предвид, биди упорен.