Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201895 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3300 на: 13 Ноември 2018, 21:57:34 pm »
Ete deneska go probav metodot na Deni, brzinata namestena na auto i temperaturata na 26c i od sabajle od 09:00h do sea do 15:00h nitu ednas ne prestana da duva, odnosno da iskl i da se zatvorat perkite. A vo prostorijata bese prilicno toplo toa ne go poreknuvam. Ama da ne iskl za 6h nitu ednas? I sega oti planiram da dremnam tamu, i napraviv finta G-6 vestacki da iskl, pred 30 min ja pokaciv temperaturata na 31 a brzinata ja ostaviv na auto, i sea zemav ja namaliv na 25 stepeni i si iskl, se zatvorija perkite. Do koga i kolku vreme ke vidime  ;D
Ko so rece Deni se naviknuvame i ucime so klimata eden na drug dali ke si odgovarame  ;D
Edino me buni sto za 6h nitu ednas ne iskl ( odnosno da postigne 26stepeni ). E da vo toj vremenski interval se ispagase od prostorijata nekolkupati iako nakratko sepak se otvaraa vratite i valjda se ladese prostorijata. A primetiv deka iako ne iskl skroz nadvor motorot sepak go menjava odvreme navreme nacinot na rabota od pobucno do potivko rabotenje  ;D

момак.. предимензионирана ти е климата. тоа ти е како да пробаш нитро да убациш у југо 45... ти ке мораш да ја користиш на автоматско подесување, за да колку толку дотераш до некој оптимум. тоа што на 26 степени не се гасела, не значи дека компресорот од надвор не се изгасил... затварањето на вратичките т.е. клапните од внатрешната единица баш и не е паметно, затоа што додека се затворени, климата нема да може прецизно да мери која е правата температура... доколку сама ги подзатвара ок, ама ти немој сам... ;)
п.с. држи некоја врата према ходник или соба отвоена, ке припомогнеш за константа при работење...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 604
« Одговори #3301 на: 14 Ноември 2018, 00:46:19 am »
Здраво дечки
Пред два месеци купив клима инвертер 3.5кв  Panasonic CS-CU BE35TKE од климата сум задоволен во однос на топлењето, но еве последниве  два месеци откако ми ја наместија почнаа да се слушаат звуци на тропање зуење и некој вид на вибрирање.
Викнав сервис ама џабе  луѓево ме убедуваат дека била добра дури добив и  неколку замерки од комшииве бидејќи се со мало дете...
Да ми дадете некој совет што како да постапам зошо сервисот истите двајца ми ги праќа цело време а луѓево појма немаат.

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
« Одговори #3302 на: 14 Ноември 2018, 00:48:13 am »
Забораив да надополнам луѓево шо доаѓаат се од КиК сервисот што се наоѓа во кисела вода..

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3303 на: 14 Ноември 2018, 00:48:44 am »
Во некоја арматура да не имаат погодено во бушењето

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3304 на: 14 Ноември 2018, 00:58:20 am »
Некогаш малку утнато нивелирање прави заебанции. Реално тешко дека сега може нешто да поправат, но една работа што можеш да направиш е да набавиш бафер гумици (silent block) и да им побараш да ти стават под климата. Не жалост не знам каде може да се набават овде. Некој спомнуваше амортизери од ауспух за Рено или така нешто, но не знам дали е паметно да се искористат за клима.

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
« Одговори #3305 на: 14 Ноември 2018, 01:06:54 am »
Во некоја арматура да не имаат погодено во бушењето

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk
Нема друже никаква арматура...
Претходно имав таму клима беко од обичните што ладат и немаше ни вибрација ни зуење  ништо...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3306 на: 14 Ноември 2018, 09:05:01 am »
Некогаш малку утнато нивелирање прави заебанции. Реално тешко дека сега може нешто да поправат, но една работа што можеш да направиш е да набавиш бафер гумици (silent block) и да им побараш да ти стават под климата. Не жалост не знам каде може да се набават овде. Некој спомнуваше амортизери од ауспух за Рено или така нешто, но не знам дали е паметно да се искористат за клима.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Со секоја купена клима следуваат и гумици, но не ги монтираат.
Првата клима, не знаев. По некое време почна да дрма.
Малку потоа купив втора клима и ги замолив монтерите да видат што е.
Ми покажаа како на втората ги монтирале гумиците и ми го кажаа муабетот дека со секоја клима идат и гумици. Попатно, имаа со нив и ми ставија и на првата.
Со третата клима исто, мајсторите си ставија гумици.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #3307 на: 14 Ноември 2018, 09:23:56 am »
Кај мене нема гумици.
И при монтажата јас убаво му посочив.
Дечки гумици при монтажа. Гумиците да не заборавите.

Тие ми викаат......... какви гумици?
Такви одоздола за да не вибрира климата.
Ми се насмевнаа и ми рекоја, уживај.

Климата спие. Буквално спие. Нема ни мал шум или вибрации.
Ни гумици ни бутур.

Секоја чест за дечките од Енергија.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3308 на: 14 Ноември 2018, 09:28:44 am »
И кај мене спиеше првата година, но втората нешти се случи и почна да се чувствува\ слуша дрмање, резонирање од зидови.
Со гумици се реши :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3309 на: 14 Ноември 2018, 10:03:11 am »
Да не го издраматизиравте "проблемот" со предимензионирана клима. Имам два нови инвертори еден 5.5 другиот 3.5, сместени во простории со скоро иста квадратура max 30m2. И двата стана се со нови прозори/врати. 5.5та растура дури и неподносливо ако ја ставам над 24 степена. Брзината на загревање нема споредба + 5.5та грее соба/и со северна позиција. 3.5 та цел ден сонце ја грее ...

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3310 на: 14 Ноември 2018, 10:10:04 am »
Во врска со гумиците заборавив да кажам, треба да ги има кај секој монтер.
Но и облиците им се различни во зависност од обликот на ногарите.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3311 на: 14 Ноември 2018, 10:38:34 am »
Со секоја купена клима следуваат и гумици, но не ги монтираат.

Колку што знам гумициве не идат во комплет со ниедна клима, дури и со скапите модели. Но добрите монтери имаат свои залихи, пошто знаат колку познавачите ги ценат гумициве (веројатно и нешто поевтино ги наоѓаат, на големи количини).

Секоја чест за дечките од Енергија.

Секоја чест да, кога нема да те извисат за договореното и ќе ти испратат 3-rd party no name сервис кој вработил голобради тинејџери за монтери. Среќа ја проверив електричната инсталација и ги средив работите на време пред да се деси беља.

Да не го издраматизиравте "проблемот" со предимензионирана клима. Имам два нови инвертори еден 5.5 другиот 3.5, сместени во простории со скоро иста квадратура max 30m2. И двата стана се со нови прозори/врати. 5.5та растура дури и неподносливо ако ја ставам над 24 степена. Брзината на загревање нема споредба + 5.5та грее соба/и со северна позиција. 3.5 та цел ден сонце ја грее ...

Па брзината на загревање и не е најбитниот фактор кај климиве за греење. Идејата е дека не ги исклучуваш, дека работат 24/7, и просторот е секогаш загреан (нема економска исплатливост да ги гасиш климите на периоди, на пример навечер).
Загревање од нула би било само кога се враќаш од зимски одмор, а ако си во куќа во која не живее никој друг и тогаш е паметно да јаа оставиш климата да работи на 16с загревање за да не замрзнат цевките со вода (некои клими имаат и подесување на 8с греење, што е корисно).

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3312 на: 14 Ноември 2018, 11:35:01 am »
@Van
Третата клима што ја монтирав, самсунг и на работа истиот модел една година подоцна, различни монтери а исти гумици, плус муабетот од монтерот...

Рака на срце, купуваш, плаќаш, монтерот ти ги носи од продавница, никогаш не сум ги зел лично па да проверувам што има во кутиите, а монтерите сигурно нема да ги купуваат од гумари за да се истакнат дека ете, гратис ти ставаме гумици.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #3313 на: 14 Ноември 2018, 11:56:50 am »
Дојде животот за тебе

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3314 на: 14 Ноември 2018, 12:10:31 pm »
@Van
Третата клима што ја монтирав, самсунг и на работа истиот модел една година подоцна, различни монтери а исти гумици, плус муабетот од монтерот...

Рака на срце, купуваш, плаќаш, монтерот ти ги носи од продавница, никогаш не сум ги зел лично па да проверувам што има во кутиите, а монтерите сигурно нема да ги купуваат од гумари за да се истакнат дека ете, гратис ти ставаме гумици.

Самсунг можеби идат со гумици?
Ако сите клими идат со гумици тогаш мaлку е чудно што за толку малку луѓе знаеме дека користат вакви гумици на климите, колку и да забушаваат монтерите пак би бил поголем бројот на корисници. Плус мислам и дека на монтериве им е полесно да монтираат клими на гумициве, ако малку се утка штрафот и дупката во носачот.

Можеби некој монтер ќе коментира. :)