Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201708 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #3285 на: 12 Ноември 2018, 06:13:30 am »
Ние ја пуштаме на една црта на старт на сезона и се гаси на пролет. На максимум кој нормален би седел во таа просторија. Бучи и дува јако, не е пријатно. Мислам на 26ц дека стои кај нас.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #3286 на: 12 Ноември 2018, 08:15:40 am »
Toa e i problemot oni koga idat merat testiraat na naj jaka brzina i pustena na 31c. Za niv normalno bilo da raboti na 31 stepen celo vreme a ne na pomalku. I ako ja stavis na 25 ne se ni obiduvaat da merat kolku stepeni postignuva taka, valjda deka znat deka taka ne e ok i zatoa izbegnuvaat. A majstori drugi vikaat deka isto treba da duva i na 31 i na 21 samo sto na 21 ke iskl pobrzo a na 31 nema da iskluci? A vo mojov slucaj ne e taka  ;D
Inaku zlatkoa celo vreme duva na naj jaka brzina crtka so vikas ti i svrtena najzdole za demek da go kacuva topliot vozduh gore. Problemot e vo toa sto go pisav pogore, ne duva istotoplo na 31 i na 24/25. Toa me interesira dali taka treba?
Ne e normalno da ja pustas na 31 I najjako duvanje, ne e prijanto da se sedi vo prostorijata togas.
No za merenje e normalno da pustat na maksimum za da vidat kolku topli. Nikako drugacije nemoze da proveris dali e ok klimata za samo 15-20min kolku sto se tuka serviserite.
Normalno deka ne treba da duva isto toplo namestena na 31 i 24. Ako vo prostorijata e 22-23 stepeni I ja namestis na 24, kolku toplo sakas da duva, ke duva mlako. Taka I treba da raboti inverter, i site taka rabotat. Prethodnata klima bidejki ne e inverter, na drug nacin e predvidena da raboti, koga duva, duva so ista topline dodeka ne iskluci. Inverter bidejki ja menuva silata na rabota, koga ima golemi razliki od zadadena temperatura (pr. 31) do temperatura vo prostorijata (pr. 23), togas raboti so pogolema mokj i duva potoplo. Koga razlikite od zadadena do postignata temperatura ke pocnat da se namaluvaat, inverterot namaluva so mokj na rabota i duva ne tolku topol vozduh.
Najdobro e "crtkite" da gi stavis na AUTO, odnosno na avtomaska brzina, i da zadades temperature od okolu 25-26 stepeni i da ja ostavis da si brka rabota. Zadadenata temperature moze da ja prilagodis na tvoi potrebi, vo zavisnost dali sakas potoplo ili ne. Toa ke go osoznaes po nekolku dena kako najdobro Vi prija i kako najdobro raboti klimata. Nikako na maksimum stepeni i maksimum duvanje-"crtki".

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3287 на: 12 Ноември 2018, 08:22:12 am »
@Roci

Те молам направи го следново.
1. Уклучи ја климата.
2. Намести на 26Ц.
3. Насочи ја вратичката надолу да дува.
4. Стави ја брзината на фенот на аутоматски.

Остави ја климата. Тоа е тоа.

Ако мислиш дека е ладно крени на 27Ц, ако мислиш дека е топло стави на 25Ц. И толку. Не со 31, или со 18 и останати ретардирани температури. Стави колку што треба да е 25, или 26, или 27 и ќе е океј. Ако фенот е на аутоматик би требало да го регулира сама некако и да го гаси.

Ако не го гаси и дува ладно и која е на Ауто фен - вметни и пенис на климата, бидејќи не е предвидена за квалитетно греење и не го гаси вентилаторот кога треба.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #3288 на: 12 Ноември 2018, 10:39:09 am »
Јас имам обична клима 3.5кв и кога ќе ја постигни зададената температура (да речеме 26 степени), компресорот надвор исклучува а вентилаторот дува уште 30-40 секунди и ја лади просторијата за 2-3 степени :) Многу глупа работа, ама мислев дека така прави само на обичниве клими, а не и на инвертери. Да не ти подметнале обична клима? :D
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3289 на: 12 Ноември 2018, 10:40:20 am »
за 30 секунди ја лади за 2-3 степени? :o

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3290 на: 12 Ноември 2018, 10:43:31 am »
Јас имам обична клима 3.5кв и кога ќе ја постигни зададената температура (да речеме 26 степени), компресорот надвор исклучува а вентилаторот дува уште 30-40 секунди и ја лади просторијата за 2-3 степени :) Многу глупа работа, ама мислев дека така прави само на обичниве клими, а не и на инвертери. Да не ти подметнале обична клима? :D
Тоа е најлошо кај ефтини клими. Поентата на греење на клима е издувот да е секогаш над 38Ц. Како и да е, затоа му реков на Auto да го стави фенот може да му помогне. Зошто не го знаеш начинот на работа кај овие клими. :)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #3291 на: 12 Ноември 2018, 10:43:48 am »
Добро сеа не земај толку буквално, ама осетно се менува температурата кога престанува да дува топло и продолжува да дува само вентилаторот ладно. Немам мерено со термометар, одокативно заклучувам :D
« Последно менување: 12 Ноември 2018, 12:07:53 pm Silvester »
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3292 на: 12 Ноември 2018, 11:22:40 am »
Кога се мести климата, по можност треба да биде на неутрално место.
Место каде нема да се биде директно изложен на циркулацијата на воздухот или нема да се чувствува струењето.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3293 на: 12 Ноември 2018, 15:00:34 pm »
Ete deneska go probav metodot na Deni, brzinata namestena na auto i temperaturata na 26c i od sabajle od 09:00h do sea do 15:00h nitu ednas ne prestana da duva, odnosno da iskl i da se zatvorat perkite. A vo prostorijata bese prilicno toplo toa ne go poreknuvam. Ama da ne iskl za 6h nitu ednas? I sega oti planiram da dremnam tamu, i napraviv finta G-6 vestacki da iskl, pred 30 min ja pokaciv temperaturata na 31 a brzinata ja ostaviv na auto, i sea zemav ja namaliv na 25 stepeni i si iskl, se zatvorija perkite. Do koga i kolku vreme ke vidime  ;D
Ko so rece Deni se naviknuvame i ucime so klimata eden na drug dali ke si odgovarame  ;D
Edino me buni sto za 6h nitu ednas ne iskl ( odnosno da postigne 26stepeni ). E da vo toj vremenski interval se ispagase od prostorijata nekolkupati iako nakratko sepak se otvaraa vratite i valjda se ladese prostorijata. A primetiv deka iako ne iskl skroz nadvor motorot sepak go menjava odvreme navreme nacinot na rabota od pobucno do potivko rabotenje  ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3294 на: 12 Ноември 2018, 15:03:41 pm »
Ete deneska go probav metodot na Deni, brzinata namestena na auto i temperaturata na 26c i od sabajle od 09:00h do sea do 15:00h nitu ednas ne prestana da duva, odnosno da iskl i da se zatvorat perkite. A vo prostorijata bese prilicno toplo toa ne go poreknuvam. Ama da ne iskl za 6h nitu ednas? I sega oti planiram da dremnam tamu, i napraviv finta G-6 vestacki da iskl, pred 30 min ja pokaciv temperaturata na 31 a brzinata ja ostaviv na auto, i sea zemav ja namaliv na 25 stepeni i si iskl, se zatvorija perkite. Do koga i kolku vreme ke vidime  ;D
Ko so rece Deni se naviknuvame i ucime so klimata eden na drug dali ke si odgovarame  ;D
Важно не дува ладно?

Значи стави си на 25, ако ти е топло на 26. Фан на ауто, вратичка надоле. Толку. Уживај после.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #3295 на: 12 Ноември 2018, 15:07:36 pm »
Za spienje mi smeta so duva non stop, inaku ne e problem, i zatoa moram nekako da ja iskl ili skroz ( a toa nesakam ) ili so fintata od pogore. Pak ke recam edino me buni so zadadenata temperatura od 26 stepeni ne uspea da ja postigne za 6h ili ajde svesen sum deka nemoze da postigne segde isto 26 ama barem kaj nejze gore i da isklucese. Oti vaka ko sto e za spienje moram na nekoj nacin da ja lazam so finta za da iskl bar dodeka zaspijam da ne mi buci  ;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3296 на: 12 Ноември 2018, 15:09:20 pm »

Edino me buni sto za 6h nitu ednas ne iskl ( odnosno da postigne 26stepeni ).

Епа Роки затвори прозори ;D

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #3297 на: 12 Ноември 2018, 15:19:52 pm »
Постои ли тајмер за палење или гасење?
Ако да , направи да се гаси пред да легнеш.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #3298 на: 12 Ноември 2018, 15:25:35 pm »
Edino me buni sto za 6h nitu ednas ne iskl ( odnosno da postigne 26stepeni ). E da vo toj vremenski interval se ispagase od prostorijata nekolkupati iako nakratko sepak se otvaraa vratite i valjda se ladese prostorijata. A primetiv deka iako ne iskl skroz nadvor motorot sepak go menjava odvreme navreme nacinot na rabota od pobucno do potivko rabotenje  ;D
Odlicno stom ne ti isklucila voopsto. Taka treba da raboti inverter, najdobro I najekonomicno raboti taka a I najdobar osekaj imas, ne ja primetuvas deka raboti.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 627
  • Сузуки Витариче
« Одговори #3299 на: 12 Ноември 2018, 17:18:52 pm »
Za spienje mi smeta so duva non stop, inaku ne e problem, i zatoa moram nekako da ja iskl ili skroz ( a toa nesakam ) ili so fintata od pogore. Pak ke recam edino me buni so zadadenata temperatura od 26 stepeni ne uspea da ja postigne za 6h ili ajde svesen sum deka nemoze da postigne segde isto 26 ama barem kaj nejze gore i da isklucese. Oti vaka ko sto e za spienje moram na nekoj nacin da ja lazam so finta za da iskl bar dodeka zaspijam da ne mi buci  ;D

Самото име инвертер го кажува тоа дека климата (компресорот) никогаш нема да исклучи, односно ќе работи со минимална снага кога ќе се постигне саканата температура. Тоа е разликата од класичните (што не случајно се викаат ON-OFF) клими.
Во пракса инвертерот треба да исклучи само кога ќе оди во defrost или ако има некој друг проблем.
Потпис.