Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1343706 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
@onak фала за дополнувањето и корекцијата на температурите на Бег. Мојот муабет поназад повеќе беше за илустрација на разликите во температурите меѓу подно греење, и радијаторско греење. Топлинските пумпи кои загреваат вода за подно греење, работат ефикасно затоа што генерално не мораат водата да ја загреваат над 30с. Над тоа веќе драстично губат ефикасност (и поента). Затоа истиве нема логика да се користат за ништо друго освен за решенија со подно греење.

Инаку имам видено домашни инсталации на парно каде се потребни 80-тина степени на водата за задоволително загревање на просторот. Кој ги проектирал и димензионирал, тоа е друг муабет. :)

се согласувам целосно со текстов. ај прво од нај лошто, а тоа е дека има потреба од 80 степени кај некои дома... да, и јас имам видено, ама тоа се во принцип катастрофални грешки на проектантите или изведувачите.
од друга страна, повторно се соглсувам дека се што е над 30 степени како произведена топлинска енергија во водата од страна на топлинските пумпи, веќе трга накај не економично или не толку многу економично, со оглед на тоа дека за подно греење сепак, 30 степени не се доволни на водата, туку повеќе.. 30 степени треба да е подот загреан за квалитетно и правилно греење, но тоа се постигнува со “околу“ 40 степени на вода.
и последното е дека стварно е НОН СЕНС да купиш топлинска пумпа, и да ја монтираш на фенкојлери... МИСЛАМ, ПО ГЛУПО НЕШТО ОД ТОА НЕМА. на тој систем се прават повеќе пати топлински измени, и заради тоа и големи губитоци.
да појаснам:
-работењето на топлинската пумпа и добивањето на топлинска енергија од нејзе, нема да го коментираме, но ке почнеме од тоа дека енергијата топлиот фреон, на крајот од системот се добива во МЕТАЛНА ЦЕВКА,  од каде понатаму се одбира како ке се користи или измени.
-кај топлинските пумпи воздух-вода, тоа значи дека треба енергијата од загреаниот фреон да се измени во вода. при тој процес има загуби од околи 12%(просечно)
-топлата вода се транспортира преку цевки, и каква и да ставиш изолација на истите, сите знаеме дека тоа не е 100% изолација, значи дополнително има губитоци.
-топлата вода стигнува до фенкојлерите, и повторно преку метален дел, се предава-изменува во воздухот, при кој процес има мали но ги има губитоци.

и сето ова т.е. овие губитоци би се прескокнале доколку од загреаниот фреон со топлинскиот изменувач се издува во воздухот одма. вкупни губитоци, едвај 2%...
комплетно непотребна работа е топлинска пумпа и фенкојлери. Покрај губитоците во непотрбните топлински измени, и инвестицијата на таков систем е страшно голема, наспроти радијатори или подно греење (радијатори или подно греење, се многу слични и блиски со инвестиција за секој објект, мала е разликата)... на пример, еден радијатор од 600Х1400 димензија, што е доволен за добро изолирана соба од околу 25 квадрати, кошта околу 100 евра. фенкојлерот кој треба да ја даде истата моќност за таа соба кошта околу 400 евра... однос од 1:4 во инвестиција, за систем кој има поголеми губитоци.
крајната цел што сакам да ја посочам е дека:
топлинска пумпа+фенкојлери=инвертор во секоја соба(и во вц)+одмор од 15 дена на крф во грција. ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
топлинска пумпа+фенкојлери=инвертор во секоја соба(и во вц)+одмор од 15 дена на крф во грција. ;)
Многу повеќе друже, многу повеќе од одмор 15 дена на крф во грција. Топлинска пумпа воздух вода +фенкојлери за 80-100тина квадрати тешко дека биде цифра помала од 5 бројки (тргам од тоа дека тој што има пари за скапи решенија, има пари и за голем животен простор). Во случај да се работи за топлинска пумпа вода вода (геотермална варијанта) тогаш и многу поскапо, можеби и повеќе од дупло поскапо од решение со топлинска пумпа воздух вода.

Најевтиното решение од било која варијанта топлинска пумпа што загрева вода, кошта премногу за преку заштеда да се отплати самото себе со нашивее цени на струјата. Но некој на пример ќе се одлучи на таква опција од кеиф, или од незнаење, или заради комфорот што го пружа подното греење. Во тој случај е голема трагедија кога на таквиот ќе му увалат фенкојлери во комбинација со топлинска пумпа. Пошто како што кажуваш, истото греење со дување топол воздух само и подобро и многу поевтино може да го добие со квалитетни инвертор клими.

@Van водата за подно се загрева од 37-42степени, значи надминува 30. Кај и да отидеш да побараш понуда заа топлотна пумпа сите ќе ти кажат само подно, или само фенкојлери, за да ја имаш ефикасноста и малата сметка секој месец.
Од тоа што сум читал, ова зависи од просторот и од изведбата на подното греење. Ако целиот под долу има вградена инсталација со цевки, и просторот нема абнормално големи топлотни загуби, температурата на подот не мора да надмине 26-28с за во собата да биде 24-25с температура. Со тоа што ова е решение за 24/7 греење, пошто ќе постои голема термална инерција заради големиот термален капацитет на подот. Или поедноставно кажано, после исклучување на загревање на водата долго време подот ќе зрачи топлина, но и потоа кога еднаш ќе се излади - долго време ќе треба за повторно да се загрее.
« Последно менување: 22 Мај 2018, 16:36:23 pm Van »

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
Топлинска пумпа би размислил да ставам догодина, затоа што се поизвесна е либерализацијата на пазарот на струја од септември (читај монтирам ветерница).
Да ама за подот да биде 26-28 степени, водата треба околу 40, прво кошулицата се загрева па подот имаш тука прилично голема загуба додека дојде до нога 26 степени. Да тоа е опција при 24/7 загревање, меѓутоа секогаш ја имаш онаа опција пумпата да продолжи да ја врти водата во системот, и не нема да биде ладен подот ако вечер во 22h го исклучиш греењето, напротив тврдам и сум 100% сигурен дека до 12h најмалце следниот ден ќе држи подот топлина, зборувам за котел на цврсто гориво, дали пелети, дали дрва.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
Muabetive so greenje do 22h stalno me zamisluvaat. Dali e do mene, no jas preku den ne gream a gream navecer. Ili toj muabet e ostanat od toplifikacija, a jas nikogas ne sum ziveel kaj sto ima parno.
No, kaj mene preku den nema nikoj doma, normalno drug bi bil muabetot ako ima, a navecer sakam da mi bide potoplo i si se pokrivam samo so kebe. A i maliot non stop se otkriva vo spienje, nejkam da go mrznam.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Исто и кај мене. Да речеме е надвор зимо ладно ама сите идеме на работа. Намалуваш парното на кец , колку да не биде без ич се враќаш дома после 9 саати го пушташ нормално и за пола саат пак е пријатно дома.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Muabetive so greenje do 22h stalno me zamisluvaat. Dali e do mene, no jas preku den ne gream a gream navecer. Ili toj muabet e ostanat od toplifikacija, a jas nikogas ne sum ziveel kaj sto ima parno.
No, kaj mene preku den nema nikoj doma, normalno drug bi bil muabetot ako ima, a navecer sakam da mi bide potoplo i si se pokrivam samo so kebe. A i maliot non stop se otkriva vo spienje, nejkam da go mrznam.
Аааа така. Баш така.

Ако имаш постојано некој во куќата рецимо, јас практикувам ваков тајминг:

05-07ч на 30Ц
07-14ч на 25Ц
14-16ч на 30Ц
16-05ч на 26Ц

Со ова максимално се користи инерцијата на греењето од ефтина тарифа. А ако рецимо некој нема дома, тогаш е пак слично. Главното е да се искорити максимално периодот пред почеток на скапа струја.

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
Мислење за некој од овие два модели?

https://klimi.mk/product.php?id=268
https://klimi.mk/product.php?id=296

Препорака за сличен уред е секако добредојдена :)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
@onak  со сите овие губитоци што си ги набројал, сакаш да кажеш дека топлинска пумпа воздух-вода со фенкојлери троши повеќе струја отколку твојот кано систем или обично парно на струја? За иста куќа правиме муабет. Или ова да го сфатам дека секој си го фали својот коњ? :D
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Топлинска пумпа би размислил да ставам догодина, затоа што се поизвесна е либерализацијата на пазарот на струја од септември (читај монтирам ветерница).
Да ама за подот да биде 26-28 степени, водата треба околу 40, прво кошулицата се загрева па подот имаш тука прилично голема загуба додека дојде до нога 26 степени. Да тоа е опција при 24/7 загревање, меѓутоа секогаш ја имаш онаа опција пумпата да продолжи да ја врти водата во системот, и не нема да биде ладен подот ако вечер во 22h го исклучиш греењето, напротив тврдам и сум 100% сигурен дека до 12h најмалце следниот ден ќе држи подот топлина, зборувам за котел на цврсто гориво, дали пелети, дали дрва.

Пријателе, освен малку кон надворешните ѕидови преку термофасда со 10см стипорор, понатаму не би имало никакви термални загуби преку подот/кошулцата ако греам моја куќа (па го грејам малку и станот долу). Нема кај да бега енергијата во кошулицата а некогаш да не излезе пак надвор. Ти зборуваш за термална инертност, а тоа не се загуби туку само инерција. На пример кога просторот не е греен некое време, на прво вклучување ќе му треба повеќе време за да се загрее подот/кошулицата, или ќе треба на појако греење да се пушти топлотната пумпа (40с како што кажуваш, на кратко време). Но тоа не се загуби, како што и самиот кажуваш кога ќе искучиш греење потоа долго време подот си зрачи топлина... Значи топлината не е загубена, само инертно се враќа во просторот. :)

На така загреан под, температурата на подот не мора да надмине 26-28с за во собата да биде 24-25с температура. А температурата на водата никако нема да имаш потреба да биде 40с за подот да држи 26-28с. Тоа само на првото вклучување.

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
Поквалитетна марка за инвертер? Некој со искуство од понудата на инвертери во Нептун?
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Нептун гледам и панасоник ги исфрлиле... Испаѓа дека од кај нив најдобра марка што може да се земе е VIVAX.

Јапанско нешто, од типот на Мицубиши, Панасоник, Фуџицу, Тошиба и тоа од овие моделите над ~50000. Инаку Gree/Vivax ти е џам за кај нас, си цепа колку што цепа, гаранција има 2-3 години (после тоа незнам колку стварно важи таа). Ефтини се, и луѓе се фалат. Имаш докај 30000 солидни модели.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Stotuku pazariv 2x 3.5 AERI i edna 3.5 AEVI na vivax.
Posle mnogu citanja i za namenata top bi trebalo da bidat.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
mozda ne i e mesto tuka, ama anjbliska srodna tema... da postiram pa mozda nekoj ke stokmi za na vikendica...

sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Се погоди банерчево горе, интересно е што нудат мулти сплит системи, до пет внатрешни единици со една надворешна.

Ме занима да не знаете како ги поврзуваат, ја сакам со три внатрешни нема ваљда низ цел стан црева да пуштаат, или уште бетер околу цела зграда ???

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1085
@Cuore Sportivo не бе, вајрлес ги поврзуваат  ;D