Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1201719 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4095 на: 12 Јануари 2020, 08:13:40 am »
Притисокот треба да биде довлен за да биде исполнет целиот систем. На секој метар висина по 0.1 бар. + уште нешто ситно, да има. Физика е тоа. Ако  земеме дека на местото кај што се мери е најниската точка од системот (а обично не е,), и имаме радиатор  на 15 метри, треба притисокот да биде барем 1.5 бари за да има вода во тој радијатор. p=rho*gh
Toa sto go zboris e za otvoren sistem. Kaj greenjeto e zatvoren sistem.

Точно, затоа стои тоа + уште нешто ситно, за да се стави системот под притисок после полнењето. За да биде целосно полн, мора да се задоволи прво ропогепоха.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #4096 на: 12 Јануари 2020, 09:49:11 am »
Притисокот треба да биде довлен за да биде исполнет целиот систем. На секој метар висина по 0.1 бар. + уште нешто ситно, да има. Физика е тоа. Ако  земеме дека на местото кај што се мери е најниската точка од системот (а обично не е,), и имаме радиатор  на 15 метри, треба притисокот да биде барем 1.5 бари за да има вода во тој радијатор. p=rho*gh

Точно, затоа стои тоа + уште нешто ситно, за да се стави системот под притисок после полнењето. За да биде целосно полн, мора да се задоволи прво ропогепоха.
U redu e.
Nemam namera da ti dokazuvam

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4097 на: 12 Јануари 2020, 11:34:09 am »

Jas ti vikam deka e zatvoren sistem i deka treba da se sovladaat liniskite i lokalnite zagubi, a ne geodetskata visina, a ti vo presmetkite pak ja racunas Hg.
Mislam deka ne me razbiras. Ne navleguvam vo termodinamika,ova e samo fizika
Па нормално, ке избереш соодветна пумпа према отпорите кои треба да и совлада и према тоа колкав проток бара потрошувачот за да  функционира како треба. Доколку се големи отпорите набива притисок трудејќи се да ги совлада тие отпори.

Прашањето пред неколку страни беше колку треба да е притисокот во системот за да функционира. Па како што кажа симо, системот да биде полн на највисоката точка плус нешто ситно.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4098 на: 13 Јануари 2020, 19:56:53 pm »

U redu e.
Nemam namera da ti dokazuvam

те частам пиво за дадениов одговор... пошто една од нај големите причини што престанав да пишувам на темава (а 20 години работам со парно, клими и солари) и општо на форумов (како и на повеќето форуми и блогови) е што скоро сите се интернет читачки експерти тука, а искуството теренско на поединци не е битно, битно е што пишува на интернет и само тоа е точно, притоа без 1% потрошено време да размислат дали некому од професионалците првично му наштетуваат директно по прашање експертиза... да не набројувам колку луѓе што си ја знаат и бркаат професионално работата по својата струка по 10-20 години, на ПОТПОЛНО ИСТ НАЧИН, интернет читачките експерти ги порекнуваат нивните искуства и знаења, множејки ги со 0 (нула) и нив и нивното работно искуство... да почнам да ги набројувам? од ауто лимари, аутомеханичари, преку парнаџии, водоводџии, електричари, авто електричари итн итн... гугл википедија и останатите интернет “советувалишта“ знаат подобро од сите луѓе кои имаат ДЕБЕЛО искуство по тоа прашање на професионален план... требаше и јас пред 10-тина години (помалку или повеќе) да го дадам истиот одговор како твојов, наместо да се обидувам да ги убедам дека со нивните грешно сватени информации од интернет, некому ке направат огромна штета... требаше... требаше само да си фаќам сеир и да одговарам само на директно поставени прашања кон мене... требаше затоа што со еден убав дел од членовите на форумов сум така да речеме подзакачен во овој виртуелен свет, објашњавајки се со нив за грешките што ги пишуваат, за на крај да сватам дека СОВРШЕНО НЕ ГИ БОЛИ СТАПОТ за ништо друго, освен да докажат дека се во право, па и по цена на тоа да заебат некој...

да повторам, имаш пиво или што и да сакаш пијачка на следно видување... ;)

Прашањето пред неколку страни беше колку треба да е притисокот во системот за да функционира. Па како што кажа симо, системот да биде полн на највисоката точка плус нешто ситно.
повторно грешка... грешката е во делот “нешто ситно“... бидејки никој не го пресметува ПРОИЗВОДСТВОТО  на таканаречениот воздух (не е баш воздух), кое е неминовно кај било кое парно повеќе или помалку... водата не се компресира, ама воздухот да... што поголем притисок, толку помали се меурчињата на воздух, толку полесно пумпата “ќе успее“ да ги исфрли од инсталација, ВО радијатор или на некоја линија за обезвоздушување (со автоматско лонче или рачен вентил)... тоа нешто ситно, треба да биде бајаги повеќе... според пресметките на експертите тука и тоа што го прочитале на интернет, за парно греење на едно ниво, доволни се 0,3 бари... што е апсурд да се нарече доволно... и тоа малку повеќе колку треба да биде? до 0,5 бари? па не баш... да, ќе работи греењето, ама не за долго... можам уште да објаснувам зашто е потребен доста повисок притисок, ОД ЛИЧНО И ПРАКТИЧНО искуство, ама и ова е доволно...

15 метри висина е 6-ти спрат од зграда... пази да не дека ке грее со 1,5 бар... уште на вториот спрат веќе ќе има проблеми... моето искуство вели барем 6 бари за таа висина... :)
« Последно менување: 13 Јануари 2020, 21:20:50 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4099 на: 13 Јануари 2020, 22:18:58 pm »
Ситното ми е еден бар најмалку, прочитај постовите погоре.
Полн систем плус 1.5 бари на највисока точка сегде си функционира како што треба. Рецимо Алкалоид Автокоманда сите објекти, Јане Сандански со Хотел Русија, Академија Вардар,  Мерцедес Деловен Центар, Ванхол , АРЦ, Аспектус, Хотел Глам, Хотел Лаки, Балкански Универзитет, Мултипром, Вптекс, Зградите на Рапидбилд во Аеродром,  и ред други ситни објекти.
Битно е да е добро избалансиран системот.

Отсутен Borman

• Почетник
  • *
  • Пораки: 16
« Одговори #4100 на: 14 Јануари 2020, 20:09:14 pm »
Pocituvani,

Ve molam za mislenje za klima ured Fujitsu KMTA, imeno modelov  mozam da go zemam vo kompenzacija za 35 000 denari za 3.5 kw.

Molam nekoj od poiskusnite da dade mislenje dali klimava vredi za tie pari.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4101 на: 14 Јануари 2020, 20:15:02 pm »
Ситното ми е еден бар најмалку, прочитај постовите погоре.
Полн систем плус 1.5 бари на највисока точка сегде си функционира како што треба. Рецимо Алкалоид Автокоманда сите објекти, Јане Сандански со Хотел Русија, Академија Вардар,  Мерцедес Деловен Центар, Ванхол , АРЦ, Аспектус, Хотел Глам, Хотел Лаки, Балкански Универзитет, Мултипром, Вптекс, Зградите на Рапидбилд во Аеродром,  и ред други ситни објекти.
Битно е да е добро избалансиран системот.
Така може, грешно сум те разбрал... Нај ниска зграда што сум ја работел е 4 спрата... Првата моја во кариерата парнаџиска, пред скоро 2 децении ја сработив... на нејзе си вршев некои тестирања, меѓу кои и тоа со притисоците... Под 3,5 бари, горниот спрат не грее... На 4,5 е се во ред... Имам и згради неколку пд по 8 спрата (7+поткровје) Таму е некаде околу 6,5 бари... И во двата случаи, "ситното" е баш така, доста по крупно... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
« Одговори #4102 на: 14 Јануари 2020, 21:47:59 pm »
Онак здраво, имам проблем со парното у нова зграда, дали може да се слушнеме и да ти објаснам подетално? Не можам да се расправам со инвеститорот, ќе губам нерви само.

За секоја услуга ќе си платам, битно ми е да го средам проблемот, а да не ме мафтосуваат разно разни мајстори. Знам дека си ја работиш работата поштено, па да се договориме.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #4103 на: 15 Јануари 2020, 22:49:18 pm »
Дали на топлификација т.с. БЕГ место радијатор може да се монтира фенкојлер. Не зборувам од аспект дали е дозволено туку колку би функицонирало.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #4104 на: 16 Јануари 2020, 11:08:58 am »
Дали на топлификација т.с. БЕГ место радијатор може да се монтира фенкојлер. Не зборувам од аспект дали е дозволено туку колку би функицонирало.

Би, но зошто би го правел тоа?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4105 на: 16 Јануари 2020, 11:23:19 am »

Одоздола закачи ги под радијаторот. Само исчисти под радијаторот и во него, за да не ја издува целата прашина. :)

Или вака ако несакаш да ги закачуваш на радијаторот.

А има и готови:
https://www.speedcomfort.com/speedcomfort/

Moжеш и едно термостатче да закачиш од задната страна на радијаторот на 30-40ц, за да се исклучува автоматски кога ќе падне температурата на парното под 30ц, да не дуваат за џабе вентилаторите. Така и самото ќе ти се пали секогаш кога ќе се загрее парното над 30-40ц.
« Последно менување: 16 Јануари 2020, 11:29:32 am Deni »

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #4106 на: 16 Јануари 2020, 14:19:57 pm »
Симпл ес дат. E сеа, некои сиситеми се проектирани за поголем притисок (поубо грејат/ладат)  :P .

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #4107 на: 16 Јануари 2020, 19:45:34 pm »

Би, но зошто би го правел тоа?

Малце ми е свежичко по дома(јес да тоа е индивидуална работа околу 22 степени е). Под мене не живее никој, а сум на први кат. И од долу се осеќа дека е ладно, стававме некоја изолација на надворешните ѕидови. Треба да се сменат и пвц прозори, но би сакал и максимално да ја искористам топлината од радијаторите.

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #4108 на: 16 Јануари 2020, 21:57:37 pm »
За фенкојлер препорачана температура на вода е макс 55⁰С, БЕГ не верувам да е под 60⁰С.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4109 на: 17 Јануари 2020, 15:42:05 pm »
Ретко е над 60 степени.

Сега фрлив поглед, 58 степени.