Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1202159 пати)

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 277
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4110 на: 17 Јануари 2020, 17:02:27 pm »
Имам инвертер gree fairy lclh 5.5kw дека има магла и влага ми фати малку мраз надворешната единица дали може со топла вода да се истури на мразот да се пушти.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #4111 на: 17 Јануари 2020, 17:16:02 pm »
За фенкојлер препорачана температура на вода е макс 55⁰С, БЕГ не верувам да е под 60⁰С.
Повеќе ме плаши притисокот

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
« Одговори #4112 на: 17 Јануари 2020, 17:28:33 pm »
Имам инвертер gree fairy lclh 5.5kw дека има магла и влага ми фати малку мраз надворешната единица дали може со топла вода да се истури на мразот да се пушти.
Секако дека не. Тоа му е работа на инвертерот, да се замрзнува и да се одмрзнува :)
На влажно/магливо време нормално е да има повеќе мрзнење и почести дефрости. Ако дома ти загрева, не му ја мисли ич за мразот на надворешната единица.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4113 на: 17 Јануари 2020, 17:40:03 pm »
Уживај. Така функционираат инвертерите ја користат разликата во температура за да греат. Ќе се одмрзне самиот, ако провериш сега веќе сигурно е одмрзнат

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #4114 на: 17 Јануари 2020, 19:07:04 pm »
За фенкојлер препорачана температура на вода е макс 55⁰С, БЕГ не верувам да е под 60⁰С.
Регулатор на притисок пред распределител.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 277
« Одговори #4115 на: 17 Јануари 2020, 23:32:39 pm »
Уживај. Така функционираат инвертерите ја користат разликата во температура за да греат. Ќе се одмрзне самиот, ако провериш сега веќе сигурно е одмрзнат
Па малку се одмрзна ама ме заплаши што многу се тресеше како да скокаше дека замрзната како да се гушеше.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4116 на: 21 Јануари 2020, 20:05:44 pm »
Обично се испитувани на 12 бари Кериер, Јорк, Сабиана, Хидриа (Линдаб). Не би требало да имаат мака. На полно објекти работен притисок им е 5-6 бари.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #4117 на: 21 Јануари 2020, 23:37:04 pm »
Обично се испитувани на 12 бари Кериер, Јорк, Сабиана, Хидриа (Линдаб). Не би требало да имаат мака. На полно објекти работен притисок им е 5-6 бари.
Не сакав да трескам од ракав, ама претпоставував дека Prab е околу 6 бари, не би требало никаков проблем да има во тој случај.
@nikola_bb Ако ти е страв за температура, можеш термостатски вентил со сонда на влез во распределител да ставиш и да си подесиш на 50⁰С.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4118 на: 21 Јануари 2020, 23:46:59 pm »
Со 60 степени (условно) на радијатор му е свежо, па за да се загреел на фенкојлер плус триста додатоци.

Додај уште некое ребро на постоечкиот радијатор и завршена прикаска.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #4119 на: 22 Јануари 2020, 08:53:13 am »
Veke se dodadeni rebra :)

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4120 на: 22 Јануари 2020, 21:07:27 pm »
Проектот клима инвертери за граѓаните ќе стартува денес

јануари 21, 2020

Проектот клима инвертери за граѓаните ќе стартува денес, веднаш по владината седница во Штип, најави заменик министерот во Министерството за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули.

Макрадули посочи дека нема правни пречки за реализација на големиот еко-проект.

Расчистени се сите правни дилеми, пренесени се финансиските средства до општините, а тие со своја програма ќе ги определат зоните и ќе овозможат имплеметација на проектот за клима инвертери. Мислам дека проектот ќе стартува денес веднаш по владината седница во Штип, изјави Макрадули кој во Битола ги посети основните училишта „Кирил и Методиј“ и „Александар Турунџев“ каде со поддршка на МЖСПП се реализираат еко-проекти.

Со проектот на Владата се предвидува 10 илјади семејства од Скопје, Тетово, Битола и Кичево да добијат субвенции од по 1.000 евра за купување инвертер клима во замена со печките на огревно дрво. Предност ќе имаат домаќинства со ниски приходи.
...
https://inovativnost.mk/2020/01/21/проектот-клима-инвертери-за-граѓанит/?fbclid=IwAR09vpzOsfFYr09mjf4LUycoWM-ldf3MjeoS9G_xpvT5WpBCmC3Q1f9Bojk
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #4121 на: 23 Јануари 2020, 09:46:43 am »
Како си задоволен од климата? И колкав простор загрева?
Јас го имам истиот нов модел само 12ка 3.7кв и сега засега сум задоволен. Ама уште не е тестиран на - 10 - 15

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #4122 на: 23 Јануари 2020, 15:44:39 pm »
Што подразбираш под задоволен
Дали си мерел потрошувачка или си споредил со друг бренд?
Времеѕо ќе покаже колку се квалитетни
На овие температури било која on/off ќе грее
Gree се познати по висока потрошувачка во споредба со други инвертери
Како си задоволен од климата? И колкав простор загрева?
Јас го имам истиот нов модел само 12ка 3.7кв и сега засега сум задоволен. Ама уште не е тестиран на - 10 - 15

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4123 на: 27 Јануари 2020, 01:30:07 am »
1. незнам од каде тоа дека на фенкојлер повеќе од 60 не смее... сериозно, тоа е ладилник, на принцип како од кола изведен само со помали келии, или пак како на климите надворешните единци... чист бакар како цековод и алуминиум како ребра за пренос на температура има во нив. со соодветна инсталација и флуид, слободно може до 130 степени, ништо нема да му биде....

2. Притисоците исто така, можат да ги трпат, баш заради истиот муабет околу тоа дека се од бакар изведени... не 6, туку бајаги повеќе можат да издржат. не заборавајте, исти концепт ама комплетно исти концепт е испарувачот на климата од надвор, инвертер или не, си бара минимум 17 бари притисок на фреонот да дигне за да може да грее... толкав е притисокот во целиот систем... :)

3. и јас имав во една од канцелриите мои монтирано фенкојлер наместо радијатор. и тоа на приземје, во зграда од 8 спрата и поткровје, значи 9, кај мене во офис притисокот беше 8 бари на топлификација тогаш... функционираше со додека не престана, а престана затоа што се затнаа цевките внатрешно, одприлика второто зимо при крај... водата од бег е многу прљава, има и многу парафин во себе, а тоа се таложи... ќе треба да се монтира и систем за исперување т.е. чистење на фенкојлерот, на пример, на секој почеток на грејна сезона... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #4124 на: 27 Јануари 2020, 09:39:10 am »
1.  слободно може до 130 степени,

2. си бара минимум 17 бари притисок на фреонот да дигне за да може да грее...

1. Ако не е проектиран/дизјаниран за таа температура, и те како ќе си има проблеми. Веројатно ќе почне да смрди на пластика, па после се друго...

2. Каква врска има фенколер проектиран/испитан за вода/гликол и сл, да кажеш дека е добар за 17 бари, те. да го споредуваш со компресорска ладилна машина? WTF?

Сите производи си имаат спецификација од произведителот, па така и овие фенкоилери си имаат спецификација (секој за себе) каде убаво е наведена работна температура и притисок.

Примери!
http://www.cimgas.rs/templates/docs/midea_katalog_2011.pdf    90C  и  6bar
http://www.vaillant.hr/downloads/upute-rukovanje/vaillant-radijatori-rukovanje-instaliranje-159328.pdf   130C  и  10bar
https://doming.rs/catalog/parapetni-fan-coil-uredjaj-estro-fl/   95C и 10bar